Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Évértékelés & Tervező: Ilyen volt a 2021-es évem

Durva, hogy már 2022 van, ugye? Tavaly lezajlott a pandémia második éve, és szép lassan arra eszméltem, hogy kezdek hozzászokni ehhez a rettenethez, amit koronavírus-valóságnak hívunk. Remélem idén azért már jobb lesz a helyzet.

A 2021-es év se volt azért olyan rossz, hiszen a lehetőségekhez mérten szerintem mindenki igyekezett kimaxolni az élményeket. Én például elkezdtem újra moziba járni (imádom!), igyekeztem többször találkozni az ismerősökkel, és szerencsére a munkám is megmaradt, sőt, az új regényem, a Nincs hozzád hasonló is megjelenhetett karácsonyra, ez igazi ajándék volt. Annak is kifejezetten örülök, hogy 2020 decemberében sikerült átköltöztetni a wordpress.com-ra az oldalt, azóta szerencsére nincsenek elérési problémák sem, legalábbis, nálam nem volt, remélem nálatok sem.

Durva kimondani, de már 14 éve blogolok, és még mindig nagyon szeretem, bármennyire is azt látom, hogy a világ változik, és már egyre inkább a Tik Tok és a Youtube felé tendálunk. Azért remélem, hogy a blogoknak továbbra is helye lesz napjainkban. No de ennyit rólam (a szerzői blogomra is írtam évértékelőt, ott bővebben mesélek), alább pedig kitérek a blogos eredményekre.

2021-es évértékelő posztok

Naná, hogy most is megcsináltam a toplistáim, bármennyire is nehéz volt a kedvenceket kiválogatni. Egy szokásos kategória viszont most kimaradt: egyre kevesebb New Adult regényt olvasok, így azt vegyítettem a felnőtt kategóriával. Nem tudom, hogy New Adult terén mit hoz 2022, de gyanítom, hogy egyre kevesebbet fogok olvasni a zsánerben. De visszatérve a fontos dolgokra, íme az évértékelő posztok, a linkre kattintva eléritek őket:

6 könyv, amiben csalódtam
kedvenc LMBTQ könyvek
kedvenc YA realista könyvek
kedvenc fantasy könyvek
kedvenc (romantikus) felnőtt könyvek

Instagram

Tavaly ezt írtam: „szó nincs rá, hogy mennyire elhanyagoltam 2020-ban az Instagramot„. Nos, ez a tendencia folytatódott, ugyanis a 2020-as 87 poszthoz képest 2021-ben csak 62 kép került ki az Insta fiókra, amik 5.651 lájkot kaptak összesen, ez képenként 91 kedvelés/poszt. (2020-ban az átlag 115 volt).

Őszintén szólva, kicsit úgy érzem, hogy kiábrándultam az Instagramból, már nem köt le annyira, mint régen, és valahogy mindig kisebbségi komplexusaim van, amikor a képeimet nézegetem, hiszen tudom, másoké mennyivel szebb és kreatívabb. Szóval, részemről ez most egy szándékos elhanyagolás volt, mert muszájból nem akartam kirakni semmit, kedvem meg sokszor nem volt. Át kell még gondolnom az Instagram szerepét az életemben, ebben biztos vagyok.

A 9 legnépszerűbb képem azért megkerestem, és hihetetlenül örülök, hogy az Éld át a pillanatot! c. regényem kapta a hatodik helyet. Amúgy nagy meglepetés nincs, arattak a könyvesbolti fotók, illetve, egy idézet is előkelő helyre csúszott be.

A 10 legnépszerűbb poszt az oldalon

Most, hogy már a wordpress.com-on blogolok, végre kapok pontosabb statisztikát is arról, hogy mely posztokra vagytok a legtöbben kíváncsiak az oldalon. Így össze is szedtem azt, hogy a 2021-ben publikált posztjaim közül mik lettek a legnépszerűbbek. Íme!

1. Wow! Nyáron érkezik magyarul a 365 nap második része!
2. From Blood and Ash – Érkezik magyarul Jennifer L. Armentrout új sorozata
3. Film és Netflix sorozat is készül Sissi királyné életéről – Ők a főszereplők!
4. Neves magyar színésznő is szerepelt az Árnyék és csont sorozatban!
5. Elbűvöl, Megigéz, Elragad – Új sötét románc érkezik magyarul!
6. 4+1 színész, aki (majdnem) tönkrevágott egy könyvadaptációt
7. Ők lettek az Ahol a folyami rákok énekelnek film főszereplői
8. 2022-ben filmként folytatódik a kultikus Teen Wolf sorozat!
9. Ezüst lángok udvara: Magyar fülszöveget kapott Sarah J. Maas könyve
10. Vágyak/Valóság: Trailert kapott az új romantikus könyvadaptáció a Netflixen

Olvasási & blogos statisztikám

– 2021-ben is sikerült elolvasnom kereken 100 könyvet. A jó eredmény inkább annak köszönhető, hogy tavasszal és a nyáron rengeteget olvastam, talán idén is sikerülni fog ennyit.

A 100 elolvasott könyv összesen 34.286 oldal volt, ami ugye átlagban 342 oldal/könyv. Naponta így 93 oldalt olvastam, hetente pedig 1.9 könyvet -> de ez persze csak játék a számokkal, hiszen például decemberben csak 5 könyvet olvastam, annyira nem estek jól a könyvek, és olyan erősen hívogatott a Netflix. (Amúgy, érdekességként: 2020-ban is pont 100 könyvet olvastam, de akkor „csak” 31.114 oldalnyit. Idén vastagabb könyvek kerültek a kezembe).

– 2020-ban 5 olyan könyv volt, amit újraolvastam, 2021-ben nem volt ilyen. Persze vannak olyan kötetek, amiket szeretnék újra olvasni (például a Hadd mondjam el, vagy a Harry Potter), majd meglátom hogy tudok rá sort keríteni.

– Viszont hosszú idő után először 2021-ben ismét elolvastam egy angol nyelvű könyvet, a Date me, Bryson Keller c. LMBTQ kötet pedig hatalmas kedvenc lett, imádtam minden sorát. Ki tudja, talán idén is megpróbálok sort keríteni az angol nyelvű olvasásra.

– A leghosszabb könyvem: Kae Westa – Főmarsall kisasszony (772 oldal)

– A legrövidebb könyvem: Lawrence Schimel – Micsoda család (36 oldal)

A legtöbb könyvet szokás szerint a Könyvmolyképző Kiadótól olvastam, méghozzá 53-at, ami értelemszerűen az olvasmányaim 53%-a. 2020-hoz képest 3%-nyi a fejlődés a KMK irányába.

Összesen 726 posztot írtam az oldalra 2021-ben, ami 75 poszttal több, mint 2020-ban volt. Az átlag így ~2 poszt/nap. A legkevesebbet decemberben (44) posztoltam, a legtöbbet májusban 79 poszttal.

Blogos & Olvasási tervek a 2022-re

– Szerettem volna elérni a 8 ezer követőt a Facebookon. Jelenleg 8.382 ember követi az oldalt, így ez teljesült, éljen! 2022-re legyen a cél a 8.600 követő, azt úgy reálisnak érzem.

Instagramon a célom 100 kép, és 3.333 követő volt, ehelyett 62 képet tettem ki, és 48 követővel csökkent a követőbázis. Így ezt buktam. Az inaktivitás az oka vélhetően, és hát, nem én rakom ki a legszebb képeket. 2022-ben nem tűzök ki semmilyen Instagram célt, mert egyre inkább azt érzem, hogy alaposan át kell gondolnom az Instagramhoz fűződő viszonyomat.

– Szerettem volna 2021-ben is 100 könyvet elolvasni, ez teljesült, nagy meglepetésemre. 2022-ben is belövöm a 100 könyvet célnak, meglátjuk mi lesz belőle.

– Legalább 10 olyan regényt akartam elolvasni 2021-ben, aminek legalább az egyik nézőpontkaraktere a saját neméhez (is) vonzódik. Végül 12 ilyen könyvet olvastam, mindegyiket nagyon szerettem. Így ez is teljesült. 2022-ben a cél 15 ilyen könyv, hogy emeljük egy kicsit a tétet.

– Magyar szerzők kapcsán 15 könyv volt a cél, és ez pont össze is jött, kicentiztem, nem is kicsit, de így is zöldülhet a teljesült szó. 2022-ben is legyen 15 olyan könyv az olvasmányaim között, amit magyar szerző írt.

– A blogon az volt a cél, hogy legalább 700 poszt kerüljön fel 2021-re. A végeredmény 726 lett, úgyhogy ez szépen túl is lett teljesítve. Éljen! 2022-ben a cél a 650 poszt, a 700-at nem merem megígérni magamnak sem.

– A film és sorozat kritikák kapcsán most megfogadtam, hogy „ha a fene fenét eszik is„, meglesz a 45 kritika, amit ajánlónak is nevezhetünk. Csak 28 jött össze, így szokás szerint ezt is buktam. Hát, van ez így. 2022-re a cél most már legyen 35 ajánló, az talán még teljesíthető.

– Összesítve: A 7 tervből 5 teljesült, csak az Instagramos és a film ajánlóts nem jött össze, amit nem is bánok. Sose volt még ennyire eredményes évem, éljen!

+ Könyves fogadalmakat is akarok tenni idén, aztán meglátjuk sikerül-e teljesítenem. Először is, szeretnék idén 2 angol nyelvű könyvet elolvasni. Tavaly 1 összejött, és imádtam, nyelvtanulás céljából pedig jó lenne ráfeküdni erre.

+ megfogadom, hogy 2022-ben maximum 35 blogturnés értékelés kerül ki az oldalra. Év végére más kissé elfáradtam a blogturnéktól, és bár imádok friss megjelenéseket olvasni, rengeteg olyan korábban megjelent kötet van a polcomon, amik olvasásra várnak, és olyan sorozatok, amikbe régóta bele akarok kezdeni, mint a Percy Jackson, az Átokvetők vagy éppen A Mediátor. Éppen ezért 2022-ben nem akarom túllépni a 35 blogturnés értékelést. Annyi jó könyv fog szerintem idén is kijönni, hogy nehéz lesz ellenállni, de erős leszek! (Remélem).

Kívánok mindenkinek egészségben és élményekben gazdag időszakot!