Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Toplista: Íme a 6 kedvenc realista Young Adult könyvem 2021-ben

2021 egy nagyon jó év volt, már ami a realista Young Adult kötetek megjelenését illeti. Egyre több az olyan magyarul is elérhető kötet, ami fontos témáról szól, és a fiataloknak is közérthető módon beszél a világot érintő problémákról. A top6 kiválasztása most sem volt egyszerű, mindenesetre az alábbi könyvek közül mindet bátran ajánlom elolvasásra.

6. Tavi Kata – Tagadj mindent!

A Sulijegyzetek írója ezúttal egy felettébb komoly Young Adult kötettel tért vissza, amiben többek között a fájó múlt elengedése, a falaink lebontása, a barátság és a megbocsátás és a szerelem a fő témák, ezt pedig Tavi zseniálisan mutatta be. Ami miatt viszont igazán a szívembe zártam a könyvet, hogy az íróra jellemző humor sem maradt el, így tudta igazán jól átadni az üzenetet.

5. Krystal Sutherland – A szerelem kémiája

Hálás köszönet, hogy elkészült a filmadaptáció, különben jó eséllyel nem olvasom el ezt a különleges regényt. Azért is lett kedvenc, mert megmutatja, hogy milyen fájó tud lenni az első szerelem, milyen nehéz tud lenni egy párkapcsolat, és néha talán a happy endnek nem is érdemes drukkolni. A gyászfeldolgozás is egy fontos témája a kötetnek, eközben pedig végig olyan különleges atmoszférát teremtett az író, ami miatt ez a történet sokáig velem maradt.

4. Erin Stewart – Sebek szárnyán

A borzalmas magyar borító attól tartok sokakat eltántorított az olvasástól, pedig ez a könyv egy igazi kincs. Igen, néha persze fáj olvasni, a hősnő mégiscsak túlélt egy komoly tűzesetet, és megégett, eldeformált testtel nehéz a továbblépés és a középiskolai lét. De a fejlődéstörténet, a poénos helyzetek, a rengeteg szeretet és az egy csipetnyi romantika képes a legnehezebb pillanatokat is feloldani, nagyon szerettem olvasni.

3. Candace Bushnell & Katie Cotugno – Csajoknak kötelező

Mit jelent lánynak lenni? Milyen károkat tud okozni egy tanár, ha átlépi azt a határt, amit megközelítenie sem lenne szabad? Mit tehet egy lány, hogy bizonyítsa az igazát, amikor sokan még hinni sem mernek neki? Rengeteg nehéz témát boncolt ez a kötet, igazi érzelmi hullámvasút, mert az ember nem egyszer húzza fel magát rajta, de pont ez segíthet abban is hogy erőt merítsünk, és legközelebb felszólaljunk, akárcsak Marin.

2. Juno Dawson – Kifutó modell

Mindig is sejtettem, hogy a modellek élete piszok nehéz, tele van szexuális abúzussal, fájdalmakkal, magánnyal, bullyinggal, de nem hittem volna, hogy ennyire durva dolgok vannak a csillogó színfalak mögött, mint amit ez a kötet elmesél. Az üzenet pedig amit átad, egyszerűen zseniális, és csak egyetérteni tudok vele: ha összefogunk, bármilyen akadály legyőzhető, és mindig van hely a változásra.

1. Amy Reed – A Senkise-lányok

Ez az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam, mert érthetően mesél a feminizmusról, szexizmusról, a nemi erőszakról, a lányok közti barátságról, a nepotizmusról, és arról a csodáról, amit az emberek véghez vihetnek, ha összefognak és kitartanak a céljaik mellett. Ráadásul emellett felejthetetlen romantikus szálakat is kaptunk a főszereplőknek hála. Úgy örülnék, ha ezt a könyvet minden kamasz a kezébe kapná, és elolvasná. Jobb hely lenne a világ.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading