Home Könyvkritika Könyvkritika: Marissa Meyer – Gilded: Aranyfonó

Könyvkritika: Marissa Meyer – Gilded: Aranyfonó

Imádom a Holdbéli krónikákat Marissa Meyertől, így nagyon kíváncsi voltam, hogy ezúttal milyen retelling történettel rukkol elő. Most a grimm mesék között nézett szét, a végeredmény pedig bár nem lett tökéletes, de a folytatásra így is vevő leszek.

* Elolvasnád? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

A történet hősnője Serilda, egy molnár leánya, aki mindig gondba kerül a faluban, ugyanis képtelen történeteket mesél, amiket imádnak a gyerekek, bár sokszor félnek is tőle. A lány tudja, hogy ez a mesélő képessége onnan származik, hogy az apja megmentette a Hazugságok Istenének az életét, és ezt az ajándékot kapta az Istentől.

Serilda élete akkor változik meg, amikor egy éjszaka megment két erdei lényt, akiket a Lidérckirály üldöz, ráadásul azt hazudja a királynak, hogy képes szalmából aranyat fonni. A következő teliholdkor a lányt a Lidérckirály palotájába hurcolják, ahol bizonyítania kell a képességét. Ott találkozik egy kedves, helyes fiúval, Arannyal, aki megfelelő fizetségért cserébe képes arra, hogy aranyat fonjon a szalmából. A két fiatal lassan kezd egymásba szeretni, de a Lidérckirály miatt a lány élete folyamatos veszélyben van, ráadásul az aranyfonál sem véletlenül kell a királynak…

Maga a történet szerintem nagyon érdekes volt, Meyer pedig ügyesen teremtett atmoszférát. Olyan élő volt minden leírása, láttam magam előtt az erdőt, éreztem az ujjaim között a szalma roppanását vagy éppen az aranyfonál selymességét. Nagyon behúzott ebből a szempontból olvasás során, és sikerült jól bemutatnia ezt a világot.

Imádtam azt is, amikor Serilda nekiállt mesélni. Olyan elgondolkodtatóak, szépek és izgalmasak voltak, hogy akárcsak a hallgatóság, én is azt vártam, hogy miként folytatódik majd a történet. Először pedig csak meséknek hittem őket, de nagyon érdemes figyelni ezekre a mesékre, mert mindegyiknek jelentősége van. Mindenesetre ezzel a mesés megoldással Meyer nagyon megfogott, igazi telitalálat volt ezeket végighallgatni.

Serilda karaktere viszont nagyon vegyes volt a szememben. Egyrészt szerethető volt a személyisége, tényleg egy kedves és bátor lány, aki bármit megtenne azokért, akiket szeret. Ez a bátorság viszont vakmerő, és butának ható cselekedetekhez vezetett, olyanokhoz, amiknél olvasóként csak a fejedet fogod, hogy mit csinálsz te lány, ezt nem hiszem el. És itt is kaptunk a nagynak ható kijelentésekből, tudjátok, amikor elhatározza valaki, hogy ő mindenkit megment, miközben nincs tisztában azzal, hogy mire képes és mire nem.

Ami nekem még kicsit furcsa volt, azok a nevek. Arany például nagyon kilógott, nehéz volt megszokni, de ez a sok német közmondás és mitológiai név is kiragadott. Tudom, hogy mindez Marissa Meyer miatt volt így, szóval ez nem a fordítás ellen szól, csak olvasás során azért ez okozott egy kis nehézséget. De végül is, ha visszagondolok az édes Arany és Serilda jelenetekre, akkor szerintem meg tudok bocsátani 😉

Amit még ki kell emelnem, az Meyer bátorsága. Több olyan eset is történt, aminél csak pislogtam. Gondolok itt Serilda apjának a halálára és a visszatérésére, vagy éppen a gyerekek kegyetlen sorsára. Ritkán olvasok ilyenekről YA regényekben, viszont ez itt most nagyon kellett, mert ettől sokkal hitelesebbé, izgalmasabbá és jobbá vált a regény. És mindezek után még inkább látni akarom a Lidérckirály bukását.

Értékelés: 7/10

Ngyon drukkoltam olvasás során végig, hogy Serilda rájöjjön, hogy mi ez a herceges dolog, hogy mit is akar igazán a Lidérckirály, tök érdekes volt, ahogy a kép meséről meséről, oldalról oldalra egyre világosabbá vált. Mintha egy piszkos üveget néznék, amit folyamatosan törölnek le, hogy aztán meglássam, ez egy gyönyörű hógomb.

Csak maga az út, amíg idáig eljutottunk, néhol idegesítő, néhol pedig fájóan lassú. Tudjátok, olyan regény ez, aminél az utolsó száz oldalban érzed, hogy “ó, ez beindult, ó, ez baromi jó“. Előtte viszont pusztítóan jó volt.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű, és nagyon jó ötlet volt a kastélyt kiemelni. Imádom.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a retelling történeteket, szerintem ezt se hagyd ki.

* Elolvasnád? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

 • A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Marissa Meyer nagysikerű regénye, a Gilded – Aranyfonó. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serilda, Arany és a Lidérckirály magával ragadó, titkokkal teli történetét, mely voltaképp egy komor hangulatú újragondolása Rumpelstiltskin meséjének.
  Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

 • Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a történet alapjául szolgáló mesét. Minden állomáson láthattok egy, az aranyfonó manóval vagy annak történetével kapcsolatos kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyesen megválaszolni. Fontos, hogy egyes kérdések esetében több válaszlehetőséget is elfogadunk!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

  Mit kell tennie ahhoz a királynévá lett lánynak, hogy megtarthassa a gyermekét?

  a Rafflecopter giveaway

 • 04/25 Readinspo
  04/26 Sorok Között – Könyvtrailerek
  04/28 Kelly & Lupi olvas – Interjúfordítás
  04/30 Dreamworld – Idézetek
  05/02 Csak olvass!
  05/03 Kelly & Lupi olvas
  05/04 Sorok Között
  05/05 Hagyjatok! Olvasok! – Borítómustra
  05/06 Hagyjatok! Olvasok!
  05/07 Dreamworld