Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Axie Oh – The Girl Who Fell Beneath the Sea: A lány, aki a tenger alá esett

A borítóba szerettem bele először. Annyira szép és különleges, olyan egyedi, követeli a figyelmet. Most, hogy a regényt is elolvastam, azt kell mondjam, a története még egyedibb, még különlegesebb és még szebb. Igazi ékkő ez a könyv, egy olyan ritka kincs, aminek a polcokon van a helye. Annyira örülök, hogy magyarul is megjelent. Ráadásul Neset Adrienn fordítása is szuper lett.

* Elolvasnád? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

Egy különleges világban járunk, a hősnő, Minta otthonát már majdnem száz éve viharok pusztítják a Tengeristen haragja miatt. A falu minden évben feláldoz egy lányt, aki a Tengeristen menyasszonya lesz, és tőle várják, hogy csillapítsa az Isten haragját, és elűzze a vad viharokat a földről. Az egyik évben Mina bátyjának a szerelme, Sim Cshong a kiválasztott, Mina pedig úgy dönt, feláldozza önmagát, hogy megmentse a testvére szerelmének a boldogságát.

A történet itt kezdődik, egy sárkánnyal tett utazáson keresztül pedig Mina bekerül egy köztes világba, ahol Istenek és szellemlények laknak, akik még nem akarnak továbbmenni a mennybe, vagy más, ismeretlen világokba. Ezen a különleges helyen találja magát Mina. Olyan misztikus volt a közeg, szinte láttam magam előtt, ahogy a tenger alatt sétál a hősnő, és körbeöleli őt a természet, és a sok mítikus lény.

Mina elhatározása egyszerű. Amint megérkezik, úgy dönt, hogy ő lesz az, aki megmenti a Tengeristent, és ő lepődik meg a legjobban, amikor egy alvó fiatal fiút lát a trónon…

Forrás: Axie Oh instagram oldala

Olvasás során végig nagyon érdekelt, hogy mi is történt vajon a múltban a Tengeristen és a császár között, miért van a Tengeristen ilyen állapotban, ki lehet az, aki a háttérben próbálja megbontani a rendet, és egyáltalán, egyetlen fiatal lány hogyan tud megmenteni egyszerre két birodalmat is?

Sokszor éreztem azt, hogy Mina csak a vak szerencsének köszönheti, hogy egyáltalán életben maradt, de szerencsére a végére minden értelmet nyert. Mina tényleg egy nagyon különleges lány, aki megmutatta, hogy tiszta szívvel, józan ésszel, a nagymamája meséinek a tanításaival és mindenen túláradó szeretettel igenis meg lehet váltani a világot.

Fontos kiemelni, hogy az egész könyv olyan, mintha egy mesét olvasnál. Izgalmasan vegyül itt a Young Adult és a mese stílusa, és ettől válik még egyedibbé az egész történet. Olyan sodrása van, ami visz magával, tele van meseszerű elemekkel és helyzetekkel, de eközben van egy olyan felnőtt mondanivalója, ami miatt még inkább elgondolkodtat és szórakoztat.

Nagyon szerettem például azt a gondolatot, hogy az Isteneknek segítenie kellene az embereknek, de már nem teszik, és miért. Sin és Mina sokat vitáztak ezen, hiszen az emberek szennyezik a földet, háborúznak, csupa rosszat csinálnak, miért kéne minket egy felsőbb hatalomnak felemelnie? De eközben tudjuk, hogy egyéni szinten az ember nem rossz, és egy Istennek attól van ereje, hogy hisz és remél, szóval ez nem lehetne kölcsönös? Olyan érdekes diskurzusok és jelenetek fakadtak ezügyben a könyvben, jó párszor pedig el is szomorodtam, leginkább némely Isten viselkedésén.

A romantikus szálat is kifejezetten élveztem. Lassan építkezőt kaptunk, amiben sok idő eltelt, mire Mina igazán megismerte a férfit. Annyira szerettem a beszélgetéseiket, a vitáikat, és leginkább azt, ahogyan együtt tudtak működni, amikor kellett. Ráadásul a kémia is erős volt köztük.

A koreai mítoszokból ismerős a végzet vörös fonala is megjelent a történetben, a szerelmeseket kötötte ugyanis össze, pont, ahogy a legenda mondja. Olyan jó volt ezt látni, tök jó ötlet, hogy az író beleépítette, és extrán érdekes volt az, ahogy a fonál mozgásából tudták érzékelni, hogy hol is van a másik.

Forrás: Axie Oh instagram oldala

Értékelés: 10/10

A lány, aki a tenger alá esett az egyik legkülönlegesebb és legszebb könyv, amit valaha olvastam. Axie Oh tökéletes munkát végzett, mert miközben sodró lendülettel haladtam előre olvasás közben, megszerettem a szereplőit, a világát. Ráadásul jó pár ponton sikerült is meglepnie az írónak, annyi váratlan fordulatot tartogatott, amitől az utolsó oldalakig tudtam izgulni, ez pedig isteni érzés volt.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű, ugye? Ha pedig olvasás után nézel rá, felfedezel egy csomó apróságot, amik plusz réteget adnak neki. Például a papírhajó!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Ezt a könyvet nem szabad kihagyni. Ráadásul végre egy stand alone fantasy, tudom, hogy sokan vágytok ilyenre!

* Elolvasnád? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

 • A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Axie Oh nagysikerű, A lány, aki a tenger alá esett című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges és szívet melengető történetet, melynek középpontjában maga a remény és a sors kettőse áll.
  Tartsatok velünk, nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, s fedezzétek fel Axie Oh ázsiai mitológián alapuló, varázslatos világát.

 • Axie Oh regényében kiemelkedő szerep jut egy bizonyos piros fonálnak, ami összeköti azokat, akik egymáshoz tartoznak. Így hát mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek melyik regényszereplő, kinek a társa lehet, kivel kötné össze a piros fonál. Ne ijedjetek meg, ha találtok becsapós kérdést, előfordulhat, hogy több válaszlehetőség is jó.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

  Kivel köti össze Katy Swartzot a képzeletbeli piros fonál?
  1) Luc 2) Daemon Black

  a Rafflecopter giveaway

 • 04/29 Dreamworld
  04/30 Csak olvass!
  05/02 Dreamworld – Idézetek
  05/03 Readinspo
  05/04 Hagyjatok! Olvasok! – Borítómustra
  05/05 Könyv és más
  05/06 Utószó
  05/07 Kelly és Lupi olvas
  05/08 Sorok Között
  05/09 Fanni’s Library
  05/10 Hagyjatok! Olvasok!