Home Könyvek listák LMBT Könyvajánló: 22 meleg regény, amit kár lenne kihagynod!

LMBT Könyvajánló: 22 meleg regény, amit kár lenne kihagynod!

Most volt a Pride-hét, tegnap attrocitások nélkül lezajlott a Budapest Pride is. Eme időszak miatt aktuális ez a könyvajánló, ahol 22, Magyarországon is megjelent LMBT regényt ajánlok elolvasásra.

A saját könyveimet, a Fogadj el!-t és a Túl szépet nem tartalmazza a lista, de a linkre kattintva infókat találtok róluk.

Jó böngészést a hosszú könyvlistához, bízom benne, hogy találtok majd a kedvetekre való regényt!

Alan Hollinghurst – A szépség vonala

Elgondolkodtató történet egy szegény, jóképű fiúról, aki a londoni arisztokrácia köreibe kerülve próbálja felépíteni a karrierjét. A történet Margaret Thatcher hatalomra jutásának az idején játszódik.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Alan Hollinghurst

Becca Prior – A tanítvány

A meleg Szürke ötven árnyalata – leginkább így lehet jellemezni ezt a kötetet, ami tele van erotikus, és igencsak részletes szex leírásokkal. A sztori szerint egy diák zúg bele a tanárába.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Becca Prior1

Becca Prior – Stockholm szindróma

A cím magáért beszél: a főhőst elrabolják, megkínozzák, és nem is számít rá, hogy pont a fogvatartójába szeret bele…

Becca Prior2

Becky Albertalli – Simon és a Homo sapiens-lobbi

Rendkívül édesen megírt történet, amiben a főhős, Simon egy sráccal, Blue-val levelezik, beleszeret, de az első találkozásuk előtt megannyi akadály bukkan fel. A kötet rendkívül érzékenyen foglalkozik a coming out nehézségeivel is.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Becky Albertalli

Benjamin Alire Sáenz – Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Az 1980-as években, Amerikában játszódó történetben két fiú, Ari és Dante rendkívül mély barátsága van a középpontban, és persze a társadalomkritika, a fiúk hozzáállása a világhoz. Csodálatos regény.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Benjamin Alire S

David Ebershoff – A dán lány

Az igaz történetet feldolgozó regény Lili Elbe életén alakul, az elsők egyikén, akinél az 1930-as évek elején nemátalakító műtétet hajtottak végre. A regényből Oscar-díjat is nyert filmet is forgattak.

David Ebershoff

David Levithan – Hold me Closer: Engedj közelebb!

A Will és Willből megismert Mini cooper színdarabja, tele érdekes felvetésekkel a világról, a coming outról, a barátságról és a melegségről.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

David Levithan2

David Levithan & John Green – Will és Will

A két főszereplős történetben az egyik Will a fiúkhoz vonzódik, belezúg egy srácba akivel chatel, de sajnos semmi sem egyszerű. Rendkívül szórakoztatóan megírt, szívbe markoló kötet.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

David Levithan

James Lear – A hátsó bejárat

Nehéz erről mit mondani: krimi akar lenni, de a kötetben szinte végig szexelnek. A leírások néhol kevésbé erotikusak, de sokan szeretik a kötetet.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

James Lear

James Lecesne – Trevor

Szerethető és különleges történet egy fiúról, aki érzi, hogy más, mint a többiek, és próbál rátalálni önmagára. Nekünk, az olvasók számára egyértelművé válik, a kisfiú transzexuális.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

James Lecesne

Jandy Nelson – Neked adom a napot

Rendkívül gyönyörű regény két ikertestvérről, akik közül az egyikük meleg. Noah életútja tele van akadályokkal, fájdalmakkal de szerelemmel is. A regényt pedig felpezsdíti a művészet, hiszen Noah is tehetséges alkotó.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Jandy Nelson

Jodi Picoult – Gyere haza

Egy elismert zeneterapeuta, Zoe lesz Vanessa segítségére. A barátságuk hamarosan átalakul, és őszinte szerelemmé alakul. Szembe kell nézniük a kirekesztettséggel, és a mérhetetlen akadályokkal, hogy a társadalom családként tekintsen rájuk.

Jodi Picoult

Katona André – Mennyi időnk van?

Egy meleg fiú, Noel mindig is szerelmes volt a legjobb barátjába, Benibe. Most együtt vannak, hiszen Beni is belezúgott, de a kapcsolatuk korántsem zökkenőmentes. A regény különlegessége, hogy időrendi sorrendben visszafelé halad.

Katona Andr

Kiss Tibor Noé – Inkognitó

Az író a transzneműség tapasztalatairól mesél az Inkognitó című könyvében, olyan dolgokról, amelyekről a magyar társadalom keveset tud.

Kiss Tibor No

Marie-Aude Murail – Oh, boy!

Rendkívüli regény, aminek az egyik főhőse, Bart egy huszonéves, gondtalan meleg srác, aki megtudja, hogy van 3 elárvult féltestvére. Bartnak fel kell nőnie a feladathoz, hogy a testvérei gyámja lehessen.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Marie-Aude Murail

Marni Bates – Itt a vége, lúzer vége

A regényben 3 történet lapul, az egyikük Coreyé, aki sosem gondolta volna, hogy egy rocksztárral járni ennyire bonyolult. Vajon elég erős a szerelmük Timmel, hogy megküzdjenek a folytonos médiacirkusszal, na meg a melegellenes tüntetőkkel, akik próbálják kitiltani őket a buliból?

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Marni Bates

Patricia Highsmith – Carol

A regény, amiből a számtalan díjjal kitüntetett film készült Cate Blanchett főszereplésével. A történet során egy idősebb, szofisztikált nő szeret bele egy fiatal lányba, és ez okoz megannyi problémát.

Patricia Highsmith

Patrick Ness – Soha nincs vége

Letaglózó regény, amiben a főhős egy különös világban ébred, ami egyáltalán nem olyan, amit eddig ismert. Az egyetlen vágy a túlélés, hogy megtalálja a családját, és persze a legjobb barátját, a fiút, akivel titkon szerelmesek.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Patrick Ness

Perihan Mağden – Ali és Ramazán

Megtörtént eseményeken alapuló regény két, árvaházban felnőtt fiúról. Ali és Ramazán ott szerettek egymásba, miután kikerülnek, együtt élnek, de nem egyszerű, hiszen Ramazán férfi prostituáltként keresi a kenyérre valót.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Perihan Ma

Reinaldo Arenas – Mielőtt leszáll az éj

A kubai irodalom kiemelkedő alakja, lebilincselő őszinteséggel mesél életéről, Kubáról, Fidel Castróról. Írói munkássága mellett nyílt homoszexualitása is üldözötté tette egy olyan korban, amikor Kubában tömegével küldték koncentrációs és átnevelő táborokba a melegeket.

Reinaldo Arenas

Róbert Katalin – Szívből, színből, igazán

Álomszép regény egy különös szerelmi háromszögről. Alex szerelmes a legjobb barátjába, a magát heteroszexuálisnak valló Patrikba. Az érzés kölcsönös, de hatalmi játszmákat játszanak. Patrikba Alex húga, Lilla is szerelmes, és nagyon gyakran úgy tűnik, Patrik is érez valamit a lány iránt.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Robert Katalin

Ryan Loveless – Ethan és Carter

Két beteg fiú különösen szép szerelmi története. Próbálják legyőzni a saját bajaikat, és egyben megismerni a másikat egy olyan világban, ahol az elfogadás nehezen kivívható.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Ryan Loveless

Timothy Kurek – Kereszt a szekrényben

Különös memoár. A vallásos Timothy világ életében homofóbnak vallotta magát, majd egyszercsak megvilágosodik. Úgy dönt, egy évig azt mondja mindenkinek, hogy meleg, az élményeit eme regényben gyűjtötte össze.

A könyvhöz írt kritikámért klikk ide!

Timothy Kurek