Home Könyvek listák Gyorstalpaló: Íme, 14 könyves fogalom magyar jelentése!

Gyorstalpaló: Íme, 14 könyves fogalom magyar jelentése!

Mi, könyves bloggerek hajlamosak vagyunk belterjesek lenni. Úgy dobálózunk a könyves alapfogalmakkal, mintha biztosak lennénk benne, hogy mindenki tökéletesen megérti őket, de persze tudom, hogy ez nincs így. (Az mondjuk megnyugtat, hogy a belterjesség minden nem csupán a könyves bloggerekre terjed ki 🙂 )

Most összegyűjtöttem jó pár olyan könyves alapfogalmat, amit már hallottál itt-ott, de talán nem tudtad, hogy mit is jelenthet pontosan. Remélem tudtam segíteni, és így már a posztok is jóval érthetőbben lesznek. Ha van olyan fogalom, ami netán kimaradt, írd meg nyugodtan, és segítek.

Veronica Roth - Carve the Mark: Jelek a bőrön
Nézzétek a borító jobb oldalán lévő fekete kockát, oda van írva, hogy ez egy ARC pélcány 🙂

Advance Copy – Arc példány: Ez leginkább Amerikában elterjedt. Még jóval a megjelenés előtt egy könyvből kinyomtatnak pár előzetes olvasói példányt, amit eljuttatnak a szerzőnek, sajtónak, bloggereknek vagy éppen celebeknek, hogy így tudják reklámozni a könyvet.

Cliffhanger/Függővég: Amikor egy sorozat valamely része úgy ér véget, hogy az ember a falat kaparja a folytatásig. Például az utolsó oldalakon nem tudni, hogy meghaltak-e a főhősök, vagy valakiről kiderül valamilyen nagyon durva titok, netán egyszercsak megjelennek az ufók az égen, és véget ér a könyv… Gondolom mindannyian átéltünk már legalább egy kiakasztó cliffhangert – van ez így sajnos.

Cover Reveal: Magyarul kábé borítóleleplezés, azaz amikor több blogger egyszerre és egy megadott időpontban leplezi le egy regény borítóját.

Disztópia: A (nem túl) távoli jövőben játszódó regények, ahol általában egy zsarnok nyomja el a népet, és a főhősnek kéne megállítania őt. A technikai fejlettség a legtöbb esetben adott. Van, amikor természeti katasztrófa, zombik vagy éppen háborúk utáni világot ismerhetjük meg. Népszerű disztópia Az éhezők viadala, a Beavatott vagy éppen a kultikus 1984.

Fanfiction: Amikor egy már megjelent regény világában új történetet írunk, ami nem jelenik meg könyv formájában, de a neten publikálható. A legnépszerűbb fanfictionök a Harry Potter világában íródnak.

LMBT könyv: Olyan regény, ahol legalább az egyik főszereplő leszbikus, meleg, biszexuális vagy transzexuális. Jó példa az Aristotle és Dante a világmindenség nyomában, a Neked adom a napot, a Fogadj el! vagy a Simon és a homo sapiens lobbi.

Mary Sue karakter: Olyan női hősnők, akiket az író túlontúl tökéletesnek akar megalkotni. Iszonyúan kedves, nincsen rossz tulajdonsága, mindenki belé szerelmes holott totál jelentéktelennek látja magát… A legemblematikusabb Mary Sue az Alkonyat Bellája. A jelenségről bővebben itt olvasható.

NanoWriMo: Azaz National Novel Writing Month. Minden novemberben lehet csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, aminek a célja, hogy arra ösztönözze a résztvevőt, egy hónap alatt írja meg a regénye kéziratát. Több olyan könyv is van, ami végül megjelent, és a NanoWriMo alatt íródott a vázlata, mint Hugh Howey-tól a Siló, Carrie Ryantől A fogak és kezek erdeje vagy Rainbow Rowelltől a Fangirl.

New Adult regény (NA): A főhősei általában 18-25 évesek, már elhagyták az otthonukat, főiskolán tanulnak vagy éppen elkezdik önálló életüket. Általában a múltban történt sebeiket próbálják begyógyítani, szerelmesek lesznek, és így tovább. Ezekben a regényekben nagy szerepet kap az erotika, és részletesebbek a szex leírások is. New Adult könyv például a Callie, Kayden és a véletlen és a Túl szép, és persze a Rubin Pöttyösök.

Shipelés: Amikor két nagyon népszerű karaktert az emberek összehoznak. Ez lehet úgy is, hogy a rajongók látják a vonzalmat, vagy netán szeretnék, ha lenne, például Draco és Hermione közt a Harry Potterben. Persze sokszor az írók szerelmespárjai is nagy népszerűségre tesznek szert, lásd Malec Cassandra Claire könyveiből.

Spin-off regény: A legjobb példa erre a The Duff – Lying Out Loud. Utóbbi a The Duff világában játszódik, feltűnnek benne a The Duff főszereplői apró mellékszerepben, de a Lying Out Loud már új főszereplőket mutat be, és egy teljesen új történetet. Tévésorozatos hasonlat például a Buffy – Angel, a Jóbarátok – Joey vagy az utóbbi évekből a Vámpírnaplók – The Originals.

Stand Alone regény: Vagyis egy részes kötet, aminek nincs folytatása, mint például a Sugar, a Testcsel, a Kedves halottak vagy a Csillagainkban a hiba.

Tükörregény: Amikor már megjelent egy regény női nézőpontból, és a tükörregényben ugyanazt a történet olvasható el, csak már a srác szemszögéből. (Működhet persze fordítva is, előbb a férfi, aztán a női) Itthon megjelent tükörregény például az Obszidián – Oblivion vagy Hopeless – Losing Hope. (Erről bővebben itt írtam)

Young Adult regény (YA): A tini korosztályról, 14-18 évesekről szóló könyvek. Általában giimibe járnak, meg kell menteniük a világot, és rendszerint most élik át az első szerelmet is. Persze sok a realista regény, ami komolyabb témákkal operál. Például a legtöbb Vörös Pöttyös könyv YA.