Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Tavi Kata – Ballépések

ballepesekNovember 29-én megjelent Tavi Kata második regénye, a Nyitótánc folytatása, a Ballépések. Nem volt rossz, talán jobban is tetszett, mint az első, de továbbra sem férkőzött olyan közel hozzám, mint például a D.A.C. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy mást keresek egy könyvben. Ennek ellenére a Ballépések értékeit is megláttam, így most erre próbálok koncentrálni.

Összeírtam négy gondolatot a könyvről.

– Lilla továbbra is kedvelhető, szókimondó és érdekes karakter, akinek a humora ugyan néhol kevésbé befogadható, de alapvetően nem nehéz szimpatizálni a karakterével. Kriszről most végre kiderült jó pár újdonság, egyre árnyaltabb a karakter. Sok érdekes helyzet adódott a titokból, ami miatt Krisz nem lehetett együtt Lillával. Kezdetben érdekes volt a helyzet, a végére kicsit uncsi lett, de ez meg a Young Adult sajátja.

Nem igazán divat manapság a srácoknál a hosszú haj, de mondjuk Krisztián kisugárzása alapból olyan, hogy bőven megengedheti magának ezt a loboncot, nem lesz kevésbé pasis. Egyrészt jó magas, másrészt széles a vála, mert egyszer mondta, hogy kissrác korában sokat úszott, és ettől kideltásodik azért az ember felsőteste. Azóta meg kosarazik, úgyhogy további sportolással csak erősített a fizikumán. Néha azt gondolom, hogy van benne egy jó adag hiúság is, mert olyan pólókat hord, amiben mutogatni is tudja ezt a felsőtestet.Tavi Kata
Ahogy én elképzeltem: Krisz | A fotón: Alex Saxton
Ahogy én elképzeltem: Krisz | A fotón: Alex Saxton

– Több szálon fut a regény, a főszereplőpáros, Krisztián és Lilla mellett a mellékszereplők is színre lépnek. Jobban, mint az első kötetben. Persze, itt nem kell bemutatni őket, mindenkit régi ismerősként köszönthetünk, így azért egyszerűbb.  Márkot például nagyon megkedveltem most, különösen a Lillával közös jeleneteiben. Jázmin is meglepett, amikor… no nem spoilerezem el 🙂

Akárcsak az első kötet, a második is olvastatja magát. Jó a szerző stílusa, igaz, sokat hozzáad az E/1 is az élményhez. A humor néhol inkább sok, mint élvezhető, de az én humorom tényleg másként működik.

Toporogtam, nem tudtam, mit tegyek. Krisztián után bámultam, aztán hirtelen elhatározással futásnak eredtem. Beszélnem kellett vele. Nem akartam ugyanazt a hibát elkövetni, mint tanév végén. Ideje volt a trónfosztásnak.
A problémahalogatás királynőjének vesznie kellett”Tavi Kata

– Csupán egyetlen dolgot sajnálok a Ballépésekben, hogy a táncok leírása továbbra sem lett hosszabb, vagy több, mint az első kötetben. Egy táncos kötetben azért elvárnám, hogy kicsit jobban megjelenjenek a táncok, és nem csak elmondás, hanem leírás szintjén is. Talán majd a harmadik kötetben.

Értékelés: 6/10
Lilla továbbra is szerethető, a karakterekben is van spiritusz, nem is lep meg, hogy ilyen sikeres a könyvsorozat. A történet néhol kicsit vontatott, de legalább érint olyan fontos témákat is, mint a pályaválasztás, és nagy meglepetésemre a szexualitás is felütötte a fejét.

Kinek ajánlom elolvasásra? A Szent Johanna gimi olvasói szeretni fogják. Ajánlom továbbá a Young Adult kedvelőinek. Okkal szeretik ennyien a könyvsorozatot, érdemes belevágni.

Annyi táncot szeretnék kipróbálni! De tudom, képtelenség mindet. Néha szeretném bejárni a világot, addig maradni valahol, amíg a helyiek meg nem tanítanak a saját táncaikra. Nem a mozdulatokra gondolok, mert azt itt is megtanulhatom, hanem át akarom élni azt az életérzést, amiért egy-egy tánc egy nemzet tánca lett. Most hülyének nézel, igaz?Tavi Kata

Blogturné Extra: A borítótervező pályázat

A második kötetre is kiírt a szerző egy borítótervező pályázatot, amire tizenkét pályamű érkezett. A győztes tervet Egyed Regina és Németh Balázs nyújtották be. Összeszedtem pár pályaművet, ezeket átböngészhetitek.

Habár Balázsék terve is szép, az én kedvencem a hatodik kiskép, ahol fent egy balett táncos cipője, lent pedig egy kosaras srác mellkasa látszik. Ezt kicsit jobban kidolgozva talán szívesebben láttam volna a végleges borítón.

Tavi Kata – Ballépések – Blogturné


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading