Home Könyvkritika Könyvkritika: Sophia Amoruso – #Girlboss: Egy sikeres nő története

Könyvkritika: Sophia Amoruso – #Girlboss: Egy sikeres nő története

Amorusóra mint sokan mások, én is a Netflix sorozat miatt figyeltem fel. Ugyan még Brittany Robertson szériáját nem tudtam megnézni, de magát a könyvet nagyon szerettem. Úgy érzem ez tipikusan az a könyv, amit nemtől függetlenül mindenkinek el kéne olvasni, mert mindenki tudna belőle mazsolázni olyan dolgokat, amik akár jobbá is tehetnék az életét.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Ez a könyv igazából több, mint egy memoár. Sophia Amoruso a szerző, a nő, aki megalkotta a Nasty Galt, ami az egyik legnépszerűbb divatlánc Amerikában, és igazából ami többé vált, mint egy ruhabolt, ahonnan ruhákat rendelhetsz, hiszen sokan azért is ránéznek az oldalra, hogy tippeket lessenek el öltözködés terén. A könyv pedig megmutatja az utat, amit Amoruso bejárt, és akadnak színesítések is, ugyanis több alkalmazottja, vagy egyéb cégek kezelői mesélik el a saját sikertörténetüket.

Az, amit Sophia véghez vitt szerintem egészen elképesztő. A lány figyelemzavaros volt és sosem tudott beilleszkedni sehová, tizenévesen még boltokból lopott, mert annyira gyűlölte a kapitalizmust és a munkát is. Idővel viszont levetkőzte magáról mindezt, és eldöntötte azt, amit a legtöbben félünk meglépni: a saját maga főnöke lett.

Sophia ötlete egyszerű, de nagyszerű volt. Turkálókból, garázsvásárokról vagy hagyatéki kiárusításokon olcsón vásárolt olcsón retró ruhákat, különös tekintettel azon márkás darabokra, amiket az átlagember nem ismerne fel. Mivel fotós ambíciói voltak, ezeket a ruhákat a barátnőin fényképezte le, ügyelve arra, hogy ne csak a “modell-alkatú” lányok szerepeljenek a képein. A ruhákat végül e-bayen kezdte el árulni, nyilván drágábban, mint ahogy vette.

Azért is szeretem annyira Sophia sikertörténetét, mert ő nem tanult vállalkozástant, egyetemre se járt, egyszerűen józan paraszti ésszel dolgozott. És mit jelent ez a gyakorlatban? Ha látta, hogy egy ruhatípus nagyon fogy, abból többet vásárolt, ha valami nem ment, azt elfelejtette, emellett nagyon pontos termékleírásokat használt és türelmesen, gyorsan, udvariasan tartotta a kapcsolatot a vásárlóival, még a csomagolásra is nagyon ügyelt. Ugye milyen egyszerűen hangzik? Akkor gondolkodjunk el rajta hány cég nem csinálja meg ugyanezt.

A könyvben Sophia végül elmeséli, hogyan lett a kis “otthoni” bizniszból egy több száz millió dollárt érő cég, milyen döntéseket kellett meghoznia, mint amikor elhagyta az e-bayt, és egyáltalán, milyen nehézségekkel jár egy ekkora cég üzemeltetése. A magánéletéről nem sok mindent tudunk meg, de amit elárul, azokból (is) egy nagyon szimpatikus lány képe rajzolódik ki, akit hihetetlenül tisztelek azért, amit elért.

Bár imádtam Amoruso életéről is olvasni, az én kedvenc részem a könyvben az állásinterjús volt. Ugyanis elég hosszan leírta azt, hogy ő mit vár el egy motivációs levélből, mit néz meg egy önéletrajzon, milyen viselkedés a nyerő az állásinterjún. Sosem olvastam még egy ilyen kaliberű cégvezető leírásain át azt, hogy ő milyen szempontok alapján választ alkalmazottakat, az így megkapott tudást pedig hasznosnak érzem. Őszintén, már csak emiatt is megérte elolvasni a könyvet, mert tele volt olyan alapnak látszó infókkal, amikre magamtól nem is gondoltam volna.

Értékelés: 10/10

Sophia Amoruso egy igazi Girlboss! Imádtam az életéről olvasni, és látni azt, hogyan lesz egy iskolát otthagyó huszonéves lányból egy több száz millió dollárt érő cég tulajdonosa. Sophia élettörténete pedig mindenki számára példa lehet, igenis el lehet érni a céljainkat, ha keményen dolgozunk érte. Viszont ez nem egy önsegítő könyv, nem azért készült, hogy megmondja mi a tuti. A Girlboss annál jóval szórakoztatóbb, és ezért külön imádtam.

Hogy tetszik a borító? Egyszerű, de nagyszerű. Nekem bejön.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! De tényleg, ezt a könyvet kortól és nemtől függetlenül odaadnám minden ember kezébe, különösképpen az önéletrajz-motivációs levél-állásinterjú lifehack infók miatt. Na meg, Amoruso élettörténete is olyan, amit meg kell ismerni!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Girlboss blogturné

 • Idén nyáron, a Könyvmolyképző kiadó gondozásában nálunk is megjelent Sophia Amoruso nagy sikerű önéletrajzi könyve, a #Girlboss. A meglehetősen feminista, önfejlesztő jellegű írásban a szerző saját életútján keresztül szemlélteti, hogyan válhat valakiből sikeres üzletasszony még annak ellenére is, hogy semmiféle kezdőtőkével nem rendelkezik. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok bloggereink véleményére, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

 • Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, nincs más dolgotok, mint megválaszolni az állomásokon feltett kérdéseket. A válaszok kikereshetők az interneten, illetve a könyv beleolvasójában is.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Milyen platformon kezdte a ruhák árusítását?

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 08.17. Readinspo
  08.19. Utószó
  08.21. Sorok Között
  08.23. Readinspo extra
  08.25. Sorok Között extra
  Blogturné Klub