Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Kalapos Éva – DAC 3 – Kéz a kézben

dac-3Mindig, amikor befejezek egy DAC kötetet azt hiszem, hogy ezt már nem lehet tovább fokozni. Kalapos Éva mégis képes rá. A fene hitte volna, hogy adhat többet a Kéz a kézben, mint a Rázós utakon, de megtörtént. Ez volt az eddigi legjobb DAC-kötet. Számos fontos témát érintett, eközben pedig végig realisztikus maradt. Nem ringat senkit sem álomvilágba a DAC, hanem azt a valóságot mutatja meg nekünk, amiben élünk. Sokszor keményen, sokszor túl őszintén, de minden egyes alkalommal hitelesen. Ezt pedig csak becsülni tudom.

A történet: Tombol a nyár, ahogy az érzelmek is. Flóra már kezd némi nyugalom-félét érezni a családjával kapcsolatban. Az édesapja észhez tér, Geri is leakad a cuccról, így Flóra végre magára koncentrálhat. Rá kell döbbennie, hogy Márk mennyire megváltozott, és ami köztük van, az talán mégsem szerelem. A barátaival a Balatonhoz megy kirándulni, a kiruccanás alatt pedig sok minden változik…

Az első szerelem: Nem is tudom olvastam-e már valaha olyan Young Adult könyvet, ahol nem az első szerelemre esküdtek volna. Mintha ezek a regények arra lennének kihegyezve, hogy az első szerelem a legjobb, a legfontosabb és egy egész életen keresztül kísér. Hogy a gimnázium után sem szakad meg, sőt, életed párja veled költözik Párizsba, csak hogy sose szakadjatok szét. Ezzel szemben itt van nekünk a DAC, ami megmutatja, hogy az első szerelem igenis véget érhet. Az érzés, ami egykor lángolt, most már csak pislákolhat. És nem feltétlenül azért, mert a másik fél rossz lenne, hanem mert az együtt töltött idő alatt kiderülhet, ki mire vágyik igazán, és a vágyaiból mennyit hajlandó feladni a másikért. Ez volt az a dolog, amit a Kéz a kézben csodálatosan átadott. Imádtam Flóra vívódásait, Dani karakterét és eközben Márkot is tökéletesen meg tudtam érteni. Bizony, még Márkot is, annak ellenére, hogy néhol tényleg otrombán viselkedett, de akkor is, realisztikus maradt. Szóval, szerettem nagyon, ahogy Flóra szerelmi életét kezelték a kötetben.

Ahogy én elképzeltem: Flóra | A fotón: Lucy Hale
Ahogy én elképzeltem: Flóra | A fotón: Lucy Hale

Az elfogadás: Azért is szeretem annyira a DAC-ot, mert realisztikus példákon keresztül tesz az elfogadásért. Most egy rettentő kemény és megosztó témához nyúlt, kiderült ugyanis Daniról, hogy az édesanyja roma származású, emiatt pedig megannyi hátrányos megkülönböztetés éri őt. Még Flóra barátai közt is van olyan, aki tart emiatt a fiútól, és egy kicsit másként néz rá. Gyönyörűen levezette a szerző a „roma-kérdést”, hogy mik jutnak az embernek erről az eszébe. Eközben pedig Dani oldalán igenis megjelent az, amit egy roma srác érez az egész világgal kapcsolatban. Mintha csak a saját gondolataim elevenedtek meg volna a papíron, és ezért rettentő hálás vagyok a szerzőnek. Remélem az olvasók szemében hoz majd némi szemléletváltást a könyv.

A mellékszereplők: Döbbenetes az is, milyen érzékletesen bánik Kalapos Éva a mellékszereplőivel. Mindenki megkapja a maga pár percét, sőt, attól még sokkal többet is. Egyre többet tudunk meg a karakterekről, az őket érintő dolgokról, az életükről és a gondolataikról. Kezdetben Zsani volt előtérbe nyomva, de ő most mintha kicsit háttérbe szorult volna, és végre, igazán megismerhettem a többieket is. Ákos és Ági igazán a szívemhez nőtt, különösen amikor Ági a szegénységéről mesélt. A legtöbb meglepetés is a könyvmoly lányhoz köthető, sokszor csak lestem ki a fejemből, és ez tök jó. Ginny is igazán szerethető karakter, bár ő még egyelőre szürke folt. Kevés dolog derült ki róla, de a következő kötet fülszövege alapján nem sokáig kell már arra várnom, hogy Ginnyről is több mindent megtudhassak.

A szexualitás: Young Adult köteteknél mindig problematikus, hogy mennyire beszéljenek nyíltan a szexről. Értelemszerűen a tizenévesek (is) gondolnak rá, én pedig azt vallom, ha egy YA regény hősnője szerelmes, akkor igenis kerüljön elő a kérdéskör. E-téren Kalapos Éva eddig sem volt szívbajos, ebben a részben viszont igazán nagy jelentőséget kapott. Minden DAC-lánynak van barátja, így igenis előkerült a szűzesség elveszítése, az ettől való félelmek, a vágy és a „boldoggá akarom tenni őt” közti határvonal. Ez pedig tök jó, mert erről is beszélni kell.

A végéről spoileresen: Olyan izgi volt a DAC 3 függővége, hogy ejtenem kell róla pár szót. Innen spoileresen folytatom, ha még nem olvastad el a kötet, ugord át ezt a bekezdést, mert lelövök benne pár poént. Előre szóltam 🙂 Most nem kaptunk akkora függővéget, mint mondjuk a második résznél, de azért így is rágom a körmöm, hogy megtudjam, ki lehet Flóra apjának a barátnője. Én Cory-ra szavaznék, tekintve, hogy hirtelen mennyit emlegették őt a rész végén. Ez igazi sokk lenne, lévén Cory velük egykorú. Vagy netán Ági anyukája a befutó? Ismerik a nőt, bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mi is. Hm, talán Zsani nővére – Petra – vagy annak a barátnője, Kinga az? Tök kíváncsi lettem 😀 A végén amúgy nagyon szerettem Dani és Flóra közös jelenetét, pompásan írta meg Kalapos Éva a szűzesség elvesztését.

Ahogy én elképzeltem: Dani | A fotón: Jencarlos Canela
Ahogy én elképzeltem: Dani | A fotón: Jencarlos Canela

Értékelés: 10/10
Egyértelműen a Kéz a kézben a sorozat legjobb kötete. (Aztán majd a következő még jobb lesz, ezt már most látom). Szokás szerint fontos témákról ejtett szót a kötet, mint a rasszizmus vagy a szexualitás kérdése. Mindent nagyon éretten kezelt a szerző, nem adta bele a karakterei szájába Disney-stílusban a „Fogadj el mindenkit” szöveget, hanem egyszerűen a karakterek által megmutatta, miként változhat valakinek a gondolkodásmódja, ha nyitott a világra. Ah, csodálatos ez a könyvsorozat.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Tessenek DAC-ot olvasni! Csak bátran, mert ez egy igazán kiváló könyvsorozat, szerethető karakterekkel, realisztikus világábrázolással. Ráadásul még humora is van, pedig van benne dráma dögivel. Szóval, olvassátok el, igazán nem fogjátok megbánni.

Blogturné Extra: A borítókról

A könyvet ne ítéld meg a borítójáról. Ez a „figyelmeztetés” a DAC esetében kifejezetten fontos. Bármennyire is szeretem a sorozatot, azért azt belátom, hogy a borítóik nem valami hívogatóak a számomra. Persze, ízlések és pofonok különböznek.

Nagyon szeretem a csíkos megoldást, annyira egyedi, ahogy a DAC felirat és a szerző neve is. A kis rajzolt figurákért is oda vagyok. Egyedül a borítókon lévő kezek azok, amikkel nem tudok mit kezdeni. Az első két résznél még elment, de a harmadiknál az a kéz, hát, nekem nem jön be.

De itt (sem) a borító a lényeg, hanem a csodálatos történet!

dac-boritok

Kalapos Éva – DAC 3 – Kéz a kézben – Blogturné