Home Könyvkritika Könyvkritika: Jennifer L. Armentrout – From Blood and Ash: Vérből és hamuból

Könyvkritika: Jennifer L. Armentrout – From Blood and Ash: Vérből és hamuból

Jennifer L. Armentrout számos sikerkönyv írója, de a Luxen sorozat óta nem aratott akkora sikert, mint a Vérből és hamuból könyvekkel. Az Instagramon, majd később a TikTokon folyton szembejött velem ez a regény, és nagyon kíváncsi voltam már rá, hogy vajon mitől ennyire jó, mi lehet az oka annak, hogy ilyen sokan beleszerettek.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kedvezménnyel! *

Egy biztos, Armentrout stílusa változatlanul erős. Nagyon lehengerlő az, ahogy ír, olvasóként nehéz letenni a könyvet, mert úgy érződik, hogy akkor is történik valami, ha éppen áll maga a sztori, de annyira szimpatikusak a szereplők, hogy szívesen olvasol a sorsukról. Velem legalábbis így volt, és ez az Armentrout-hatás nagyon is működött. Ráadásul a könyv humora is erős, sokszor mosolyodtam el olvasás közben, és emellett a WTF-faktor is működött keményen. Szeretem, ha érzelmileg megmozgat egy történet, és ez itt megtörtént.

Hősnőnk, Poppy, aki nem egy átlagos lány, hanem a kiválasztott, a Szűz, akinek szinte minden tilos, és csak pár ember beszélhet vele. Poppy az eszköz arra, hogy a felemelkedés megtörténhessen, és így halandókból természetfeletti, áldott emberek lehessenek, akik évszázadokig élnek. Poppynak különleges képessége is van, érzi más emberek fájdalmát, és csökkenteni is tudja azokat. Léteznek ebben a világban kravenek is, akik kvázi vámpírok, és ők akarják megtámadni az emberek világát, és egyre közelebb érnek a kastély-erődítményhez, amiben Poppy él. Eközben pedig a lánynak új testőre lesz, a lehengerlően szexi Hawke, akivel amúgy akkor smárolt, amikor titokban, álruhában kiszökött egy szórakozóhelyre…

No most a sztoriról nagyon alapvonalakban írtam, ennél többet nem is nagyon árulnék el. Ez Armentrout első high fantasy kötete, amit a felnőtteknek szánt. Nos, én úgy érzem, hogy pár erotikus jeleneten kívül ez inkább tűnt egy young adult történetnek, amivel nekem semmi gondom nincs. Maga a világépítés viszont most nem érződött annyira erősnek, mint az író korábbi sorozataiban. Sokszor éreztem azt, hogy túl sok mindent akar elmesélni túl hamar, mint amikor a papnővel tanulták az ország történelmét. Éreztem, hogy fontos, de valahogy nem ragadtak meg úgy az infók. Magát a világot emiatt sokáig hézagosnak éreztem, és a kirakós inkább csak a végére állt össze, de akkor azért már jobban.

Amihez Armentrout nagyon ért, az a karakterek és a romantika megalkotása. Poppy egy imádnivaló hősnő, akiért lehet drukkolni, és akivel könnyű együttérezni. Borzalmas lehet az élete, a rengeteg tiltás, hogy még egy udvarhölggyel sem beszélgethet csak úgy, ráadásul mindenért büntetést kap. Kifejezetten szerettem a barátságát Tawnyval, és a kételyt, ami ezt megmérgezte, hogy vajon akkor is barátkozna-e vele a lány, ha nem lenne neki kötelező. Úgy sajnáltam ilyenkor Poppyt. A herceggel való “kapcsolata” hátborzongató lett, a kezem ökölbe szorult tőle, és ahogy erről a helyzetről az író írt, az meglepően jó lett. Szinte éreztem a félelmet, a fájdalmat, a tehetetlenséget és azt a tüzet, ami ott lobog a lányban, és ami miatt annyira szerethető.

Hawke az a karakter, akiről oldalanként megtudjuk, hogy mennyire dögös, és aki emiatt magabiztosabb is az átlagnál. Jók a dumái, vicceseket mond, és nyilván alfahím, aki tökéletes testőri munkát végez, és azért csábításban sem utolsó. Naná, hogy Poppy beleszeret, de olvasóként engem most valahogy nem ragadott magával az álompasink. A romantikus jelenetek ettől még működtek, a kémia is erős volt a főhősök között, csak valahogy távol maradtam most a párosuktól. Sokat agyaltam rajta mi lehet az oka, és a kötet vége felé már rájöttem, és leginkább Hawke viselkedése, a tettei és a szavai miatt nem szimpi, humoros beszólások ide vagy oda. Nem lennék meglepve, ha a folytatásban érkezne meg az igazi főhős, mint a Tüskék és rózsák udvara sorozatban, mert valahogy Poppy mellé nem ezt a pasit tudom elképzelni. Ezzel együtt teljesen megértem, ha valaki Hawke-rajongó lett.

És ami a kötet izgalmait illeti… A második fele lett igazán erős. Az első párszáz oldal inkább felépíti a sztorit, de a labdát Armentrout később csapja le. Jöttek az izgalmas (harc)jelenetek, a csavar is akkor ütött be igazán, és noha már hamar látni lehetett, hogy mit is akar Armentrout láttatni, de annyi infót kaptunk a világról is, és Poppy is olyan jól reagálta le azokat, hogy nem tudtam még jobban beleszeretni a könyvbe. A folytatást is alg várom.

Értékelés: 9/10

Teljesen megértem, hogy miért lett ennyire népszerű ez a sorozat. Armentrout nagyon ért a figyelem fenntartásához, a karakterek megalkotásához, és bár idő kellett hozzá, de végül a világ is megmozgatott, összeállt a kirakós és mindent átértékelt bennem, erre pedig azért kevés történet képes. Ráadásul sikerült a vámpírokat olyan ügyesen beleírnia Armentroutnak a történetbe, amitől újra menővé váltak ezek a vérszívók, amiért jár a gratuláció.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű. Csak ránéz az ember, és elakad a lélegzet. Ráadásul nagyon klasszul megjelennek rajta a főbb motívumok, mint a vörös falevelek, Poppy tőre vagy a nyílvessző. Egyszerűen imádom, na.

Kinek ajánlom elolvasásra? Azt hiszem leginkább Sarah J. Maas rajongóinak, és persze azoknak, akik szeretik a jó fantasy történeteket. Persze azt azért elmondom, hogy nem a Vérből és hamuból fogja megváltani a világot, de ha egy szórakoztató és jó könyvet keresel, ez tökéletes választás lesz.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kedvezménnyel! *

 • A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Jennifer L. Armentrout külföldön már hatalmas sikert aratott Vér és Hamu sorozatának első kötete. Ez az írónő első high fantasy regénye, amely egy olyan világba kalauzol el minket, ahol vérszomjas lények szedik áldozataikat, egy különös vallás irányítja a királyság mindennapjait, hazugságok, ármánykodás és viszályok szövik át az udvar légkörét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a könyv egy példányát!

 • Minden állomáson egy idézetet találtok, mely egy-egy JLA könyvhöz kötődik. Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e, melyik könyvből származik. Nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  „– Alapjáraton ilyen kedves és sziporkázó vagy?
  Ellépett mellettem, és elzárta a vizet.
  – Mindig. És te alapjáraton mindig megbámulod a pasikat, amikor átugrasz, hogy megkérdezd az utat a boltig?
  – Mindig félmeztelenül nyitsz ajtót?”

  a Rafflecopter giveaway

 • 03/25 Szaffi polca
  03/27 Kelly és Lupi olvas
  03/29 Fanni’s Library – Fanartok
  03/31 Fanni’s Library
  04/02 Szaffi polca – Borítómustra
  04/04 Függővég extra állomás
  04/06 Sorok között – Interjú
  04/08 Dreamworld – Idézetek
  04/10 Függővég
  04/12 Könyv és más
  04/14 Dreamworld
  04/16 Sorok között