Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Alessandra Torre – A szellemíró

Amikor év végén összeállítom majd a kedvenc olvasmányaimról szóló toplistámat, ennek a könyvnek biztosan ott lesz a helye a legjobbak között. Régen lepett már meg ennyire egy könyv, mint A szellemíró. Teljesen mást adott, mint amit vártam, miközben olyan érzelmi hullámvasutakat éltem át, amiket sosem fogok elfelejteni.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezménnyel! *

A könyv hősnője Helena, a sikeres író, aki négy évvel ezelőtt szörnyű tragédiát élt át, meghalt a családja. Helena tudja, hogy rákos, és csak három hónapja van hátra az életéből. Úgy dönt, megírja élete legnagyobb bűnét, azt, ami miatt vezekel, de ahogy egyre betegebb lesz rádöbben, csak a legnagyobb riválisa, egy másik sikeres író fogja tudni szavakba önteni az elmeséléseit. Helenának pedig sietnie kell, mert kifut az időből…

Olvasás során végig az a legnagyobb rejtély, hogy vajon mi történt a múltban. Helena hol maga írja, hol a riválisának meséli a múltja szeleteit, és így szépen-lassan összeáll a kép a fiatal nőről, akit az anyja mindig is eltiport, akit a férje rongyként kezel, aki bár szereti a lányát, de nehezen bírkózik meg az anyasággal, különösen a rokonai mellett. Helena nem köntörfalazik, bevallja a legrosszabb bűneit is.

Az egyik legmaradandóbb emlék számomra az volt, amikor annyira elragadta Helenát az írás, hogy órákon át nem figyelt oda a gyerekére. Íróként meg tudom érteni, mert tudom milyen az, ha egy könyv írásában annyira benne vagy, hogy eltűnik a külvilág. Egy anyától viszont más viselkedést várnak el. És ezt mutatta be nagyon jól a könyv a múltbéli emlékeken át. Egy olyan anya képe rajzolódik ki Helena által, akinek vannak hibái, de imádta a lányát, és olyan tisztelettel nevelte őt, amit a saját anyjától sosem kapott meg.

Helena ábrázolása a jelen-szálban is nagyon érdekes lett, mert olyan szépen megmutatta az írónő, hogy mi rejlik Helena lelke mögött, miért tűnik néha bunkónak, és miért jó az, ha az igazságot nem csomagoljuk be, hanem nyersen adjuk át. Helena humorát is nagyon szerettem, igaz, ritkán mutatkozott meg, de amikor előjött, hát tarolt.

Torre tök jól megragadta az „írós-életérzést” is. Nem csak azt, hogy egy írónak mit jelent az alkotás, hanem azt is, milyen érzések kerítik hatalmába ha megjelent egy könyve. Mark karakterénél a szívem szakadt meg, amikor sorra derültek ki a dolgok a múltjából, de leginkább ott, amikor megtudtuk, hogy nem azt ír, amit akar, mert valamiből meg kell élni, és amit szívesen írna, arra meg nincs kereslet. Hajlamosak vagyunk egy író könyveire úgy gondolni mint az önmegvalósítás eszközeire, ami valamilyen szinten valós dolog is, Mark karaktere viszont megmutatta, egy írónak is kell számlákat fizetnie… (Remélem én sose jutok erre a pontra, hogy azt kelljen írnom, amit nem akarok, azért, hogy ne haljak éhen).

A mellékszereplők is nagyon izgalmasak lettek a regényben, az irodalmi ügynök, Kate például nagyon közel került hozzám, mert át tudtam érezni az önbizalmi problémáit, hogy milyen rettenetes érzés, ha nem tudsz igazán kiállni magadért. Helena anyjának az ábrázolása is csillagos ötös, ami pedig Helena férjét illeti, na ott egyenesen imádtam azt, ahogy megmutatta, mit jelenthet egy házasságban, ha a nő sokkal többet keres nálad. És ez csak a jéghegy csúcsa a pasinál…

Az egész regényben az a legjobb, hogy végig elgondolkodtat. Az életről, a családról, gyereknevelésről, írásról, önkifejezésről, miközben nagyon témákat boncolgat. Helena szörnyű bűntudatot cipel, és ahogyan az írónő átadja nekünk a múltat, úgy válik egyre intenzívebbé és izgalmasabbá az egész. Biztosan újraolvasós lesz, és imádnám, ha film készülne belőle egyszer. Megérdemelné a nagyvásznat.

Értékelés: 10/10

A szellemíró az a könyv, amit soha nem fogsz elfelejteni. Lehet, hogy a karakterek nevei idővel kikopnak az emlékezetedből, de a történet, Helena múltja, a fájdalma, a jelen nehézségei és az a rengeteg érzés és gondolat, amit a könyv ad, örökké veled marad.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű! Nagyon passzol a könyvhöz, jól megadja a hangulatot. Csak azt sajnálom, hogy a rajta lévő szöveg a háttérben angol nyelvű.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a komolyabb történeteket, ezt se hagyd ki.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezménnyel! *

 • A napokban jelent meg Alessandra Torre lenyűgöző regénye, A szellemíró, aminek a főhőse egy nagyon súlyos titkot cipel.

  A turné során a Blogturné Klub résztvevői mesélnek a történetről, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát.

 • A történet főhőse egy rákbetegséggel küzdő író, aki úgy dönt, az utolsó hónapjaiban megírja az élettörténetét.

  A mostani játékunk során olyan könyvekből találtok idézeteket, amiknek a főhőse vagy halálos betegséggel küzd, vagy író. A feladatotok, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.

  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

  „Mindenki azt hiszi, a negatív kritika a könyv halála. De tévednek. Akkor hal meg egy könyv, ha senki sem beszél róla.”

  a Rafflecopter giveaway

 • 05.11. – Sorok Között
  05.13. – Betonka szerint a világ
  05.14. – Ambivalentina
  05.16. – Readingspo
  05.18. – Könyv és más
  05.20. – Fanni’s Library