Home Könyvkritika Könyvkritika: Tricia Levenseller – Daughter of the Pirate King: A kalózkirály lánya

Könyvkritika: Tricia Levenseller – Daughter of the Pirate King: A kalózkirály lánya

Én vagyok a srác, aki sosem rajongott a kalózokért, max Brenton Thwaitesért, de még érte se annyira, hogy bevállalja a legújabb Karib tenger kalózait, mert az első is bőven elég volt, Johnny Deppet meg amúgy rühelli. Szóval adott a kérdés: mit keres a kezemben a könyv?

Szóval igen, sokáig tartott, mire rábólintottam, hogy elolvassam, de aztán győzött bennem a kíváncsiság. Mert egy okos, eszes női kalóz, aki ráadásul a kalózkirály lánya iszonyú jó ötlet, másfelől hónapok óta látom, hogy külföldön mekkora siker ez a kötet.

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

Azt kell mondjam, pont az ilyen könyvek miatt éri meg kicsit kilépni a komfortzónánkból. Mert tényleg nem hittem volna, hogy ennyire szeretni fogom Alosa történetét, a vége meg az lett, hogy kevesebb, mint 24 óra alatt kiolvastam a teljes regényt. Nekikezdtem, és nem volt megállás, sodort magával, annyira profin volt felépítve az egész.

Az alaptörténet nagyon egyszerű: a kalózkirály feladattal bízza meg a lányát. Fel kell jutnia egy hajóra, és megtalálnia egy térkép darabját, ami titokzatos, kincsekkel teli szigetre kalauzol. Ezért Alosa úgy tesz, mintha hagyná, hogy elrabolják, hogy kutathasson. Csak arra nem számít, hogy a hajó elsőtisztje, a jóképű Riden ennyire okos lesz. Mert a pasi alaposan megnehezíti a dolgát…

Igen, akadt a kötetben romantika, de nem mondanám romantikus könyvnek. Mivel mindkét fél ellentétes oldalon állt, ezért a kapcsolatuk is meglehetősen nehézkesen alakult, hiszen tele voltak kétségekkel a másik irányában. Hiszen meg lehet bízni egyáltalán a másikban? Nagyon tetszett az, hogy ezt a témakört milyen szépen végigjárta az írónő, megerősítve, hogy a bizalom mennyire fontos tud lenni.

Ha szeretitek azokat a könyveket, amik tele vannak rafinált, okos és szexi szócsatákkal, akkor a Kalózkirály lányát imádni fogjátok. Alosa és Riden mindketten rendkívül okosak, és emellett büszkék is, így minden kettesben eltöltött jelenetük sistereg a csókoktól, amikre vágynak a másiktól, és az akarattól, hogy túljárjanak a másik eszén. Ezeket a jeleneteket pedig az írónő iszonyú jól megírta, öröm volt olvasni.

Külön szerettem azt is, hogy mennyi mélységet adott az írónő a karaktereinek. Alosa és Riden is annyira szerethetőek, és mindketten olyan démonokkal küzdenek, amik annyira hasonlóvá, és mégis különbözővé teszik őket. Érdekes volt átélni velük együtt, hogy a kalóz szüleik brutalitása milyen nyomot hagyott bennük, és ezt miként dolgozzák fel napjainkban. Amit pedig külön szerettem, az a lojalitás azon emberek felé, akikben igazán megbízhatnak.

Szerencsére az egyik fő húzóerő sem maradt kihasználatlan. Szóba került ám az is, hogy milyen is nőként kalóznak lenni. Hogy az ember lánya mennyi lenézést kap, mit gondolhat ilyenkor a férfiakról, és úgy egyáltalán: miként boldogulhat valaki egy ennyire férfiakkal teli “szakmában”. Ezek a gondolatok szépen belesimultak a történetbe, és egyfajta mélységet is adtak neki. Alig várom már, hogy bővebben megismerjem Alosa kalóz barátnőit is.

Viszont ne feledjük, hogy ez elsősorban egy kalandokkal teli könyv. Azokból pedig aztán nincs hiány! A kötet első felében Alosa kutatása a fő mozgatórugó, ahogy megpróbál észrevétlenül járni-kelni a hajón, és mindent kideríteni. A könyv közepén van egy brutál jó titok, ami miután kiderül, kicsit más megvilágításba helyez mindent. A lezárás, és a pontosan előtte lévő WTF pillanatok pedig aztán tényleg sokkal jobbá, ütősebbé tették az egészet. Nem is csoda, hogy nem tudtam lerakni!

Értékelés: 10/10

A Kalózkirály lánya egy kalandokkal teli, ügyesen megírt könyv, ami komplex karakterekkel dolgozik, a romantikus szála nem túlzó, nem hiteltelen, hanem lassan hömpölygő, vicces fordulatokat magával hozó folyam. Örülök, hogy végül a kezembe vettem, és hát, Ridenbe nehéz lesz nem beleszeretni, előre szólok!

Hogy tetszik a borító? Ez amúgy tök érdekes. Eddig nem igazán fogott meg, de most, a könyv olvasása után már imádom.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a kalandos, izgalmakkal és romantikával teli YA könyveket, akkor ezt is olvasd el. Külön előny, ha kíváncsi vagy rá milyen is egy női kalóz. Megsúgom: menő!

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

A KALÓZKIRÁLY LÁNYA – BLOGTURNÉ

 • Ősszel a Könyvmolyképző kalózvizekre evez – nem is akárhogy! Rögtön a kalózkirály badass lányához csatlakozhatunk egy küldetésen. Nem semmi izgalmak, vízi csaták, árulások és természetesen titkok, no meg kalóztérkép színesitik az oldalakat – amikből Te is ízelítőt kaphatsz, ha a Blogturné Klubbal tartasz extra hosszú, 14 állomásos turnénkon!
  Ha ügyesen vitorlázol, a könyv 3 példányának egyike is a Tiéd lehet.

 • Kalózos könyvvel turnézunk, kalózos játékkal érkezünk! Mi más is lehetne a feladat, mint megtalálni a kincset?
  De azért van még, ami fontos: útközben van néhány olyan hely a térképen, amit érinteni kell.
  És hogy hogyan?

  Minden állomáson, egy szóra linkelve elrejtettünk egy térképdarabot.

  Természetesen a térkép a kulcs a kincshez, de mint mondtuk, nem csak az X helyét keressük, hanem azt is, melyik állomásokon találtátok meg a helyeket, amiket érinteni kell útközben.
  Kincsvadászatra fel!
  Ha ügyesen vadásztok, a könyv 3 példányának egyike lehet a Tiétek!

  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 09.21 – Értékelés – Deszy könyvajánlója
  09.22 – EXTRA állomás – Hagyjatok! Olvasok!
  09.23 – Értékelés – Sorok között blog
  09.24 – EXTRA állomás – Kelly & Lupi olvas
  09.25 – Értékelés – Könyvvilág
  09.26 – Értékelés – Ambivalentina
  09.27 – EXTRA állomás – Deszy könyvajánlója
  09.28 – Értékelés – CBooks
  09.29 – Értékelés – Hagyjatok! Olvasok!
  09.30 – EXTRA állomás – Sorok között blog
  10.01 – Értékelés – Dreamworld
  10.02 – Értékelés – Kelly & Lupi olvas
  10.03 – Értékelés – Nem félünk a könyvektől
  10.04 – EXTRA állomás – Interjú az írónővel – Deszy könyvajánlója