Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Kerstin Gier – Silber: Az álmok első könyve

Soha ne ítélj el egy könyvet a borítója alapján! Csak ez a gondolat dobogott bennem, amikor undorkodva megláttam a Silber borítóját, és azon tanakodtam, hogy el akarjam-e olvasni a kötetet. Végül hosszas tanakodás után úgy döntöttem, hogy a Rubinvörös írónőjének a neve, és a megnyerő fülszöveg miatt kihagyhatatlan a könyv, a borító meg nem téma, mert a tartalom a fontos. És milyen jól döntöttem! A Silber egy fantasztikusan megírt és szerethető könyv, amit kár lett volna kihagyni csak mert első (és sokadik) látásra nem jön be a borító.

kerstin-gier-silber

Annyi mindent kiemelhetnék a könyvből, amivel hirdethetném a zsenialitását. Mert a Silberről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! Már az alaptörténet is megvett kilóra: adott egy nagyszájú, szerethető tinilány, aki a családjával Angliába költözik. A húgával egy új suliban kezd el tanulni, ahol megismeri a helyi nagymenőket, akikkel aztán szó szerint találkozik az álmában, majd bekerül egy szekta-féleségbe, aztán jön a természetfeletti, az iskolai bál, a családi problémák no és a nagybetűs szerelem. Kicsit kuszának tűnik így? Megnyugtatlak, nem az, csak nagyon nehéz szavakba önteni a regény nagyszerűségét.

A hősnőnket egyszerűen imádtam! Liv a lehető legjobb főszereplő karakter: eszes, vagány, nem riad meg az árnyékától és emellett gyilkos humorral van megáldva. A családjával való kapcsolata volt a kedvencem. Liv és a húga Mia állandó költözésben van, mivel a professzor anyjuk mindig más országban vállal munkát. Nagyon szerettem a család leírását, ahogy a neheztelés mellett megjelent a feltétlen szeretet is az édesanyja iránt. Az a mély, őszinte kapcsolat amit kialakított a húgával egyszerűen példaértékű, a dadus, Lottie pedig igazi telitalálat. Basszus, még a kutyát is imádtam a regényben, és nem csak azért, mert pont jókor ébresztette fel Livet.

Ahogy én elképzeltem: Liv | A fotón: Taylor Momsen
Ahogy én elképzeltem: Liv | A fotón: Taylor Momsen

Több olyan jelenet is volt, amikor kábé sírtam a röhögéstől. Liv beszólásai gyilkosak, különösek amikor Persephoné is feltűnik a színen, és az őrületbe kergeti a lányt. Liv beszólásai akkor is ütöttek, ha a suli négy menő sráca volt körülötte. A folytonos szkepticizmus a természetfelettivel kapcsolatban, a dolgokhoz való racionális hozzáállás, az eszes gondolkodás, a rengeteg utalás Sherlockra, és a vágy, hogy kiderítse a rejtélyeket még imádnivalóbbá tette Liv karakterét. Különösen amikor mindemellett megjelent az első szerelem okozta tinilányos jelleg is. Amikor pedig Mia erre rájött, és jött a testvéri szeretettel teljes szemétkedés, na az feltette az i-re a pontot. Liv tényleg a kedvenc hősnőim egyike lett!

Persze mire ment volna a regény a négy helyes srác nélkül… Érdekes karakterek voltak, csak azt sajnálom, hogy Jasper nem kapott nagyobb teret. Arthur karaktere viszont telitalálat, a bátyó szerepében tetszelgő Graysont is nagyon kedveltem, Henrybe egyszerűen lehetetlen nem beleszeretni. Az írónő hihetetlen tehetségére utal, hogy a mellékszereplők zöme kapott saját háttérszálat, a személyiségüket sikerült mélyrehatóan bemutatni, úgy éreztem, hogy mindegyiket legalább annyira ismerem, mint Liv, ami azért nagy szó, mert rengeteg szereplővel dolgozott az írónő. Emelem a kalapom az alaposságért, a szuper karakterekért és a kiváló ötletekért!

Ahogy én elképzeltem: Henry | A fotón: Chace Crawford
Ahogy én elképzeltem: Henry | A fotón: Chace Crawford

A természetfeletti szál megjelenése különösen izgalmas sikeredett. Maga az ötlet, hogy beléphetünk mások álmaiba, és mindezt a folyosókon lévő ajtók segítségével, nagyon tetszett. Oké, aláírom, az elején kicsit kusza volt a dolog, de aztán később nagyon jól kibogozta az írónő az egészet. Az álomjelenetek voltak a kedvenceim a regényben, és a démonos szál is nagyon tetszett, különösen a végén történt események fényében. Szintén jó húzás volt a Tittle Tattle Blog bevonása, és a némi Gossip Girlös beütés. Imádtam a cikkeket és naná, hogy kíváncsi vagyok, ki áll a háttérben!

Amit még mindenképpen éltetnem kell, az a romantika. Nem éreztem túlzónak, sem soknak. Kellemesen lágy volt, gyönyörűen bontakoztak ki az érzelmek, a végén pedig a csúcspont megkoronázta az egészet. Szeretem, amikor ennyire jl felépítik a romantikus szálat, amikor a hősnővel együtt eshetünk szerelembe. Azért pedig hálás vagyok az írónőnek, hogy megúsztuk a szerelmi háromszöget, azzal most csak rontottunk volna a könyvön. A mellékszereplők románcát is szerettem, kifejezetten kíváncsi vagyok arra is, hogy alakul a folytatásban a Grayson & Emily páros kapcsolata.

Ahogy én elképzeltem: Grayson | A fotón: Penn Badgley
Ahogy én elképzeltem: Grayson | A fotón: Penn Badgley

Értékelés: 10/10

Ez a regény úgy fantasztikus, ahogy van. Több műfajt kever, így igazából bárki megtalálhatja benne a neki tetsző elemet. A történet dramaturgiai íve nagyon rendben van, a karakterek realisztikusak, szinte lemásznak a papírról annyira emberiek és jól kidolgozottak. Még a negatív karakterek is szerethetőek, Liv pedig egyenesen imádnivaló. Az egyik legjobb idei olvasmányom volt a Silber!

Hogy tetszik a borító? Nekem nagyon nem… Persze, megjelentek a regényben a borító elemei, végül megértettem, miért került rá, de ez számomra ízléstelen és túl sok Kicsit azért sajnálom, mert ez a tökéletes regény tökéletes külsőt érdemelt volna.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Olvasd, szeresd, élvezd! A Rubinvörös olvasói pedig már rendeljék is, de a többiek se késlekedjenek. Simán ez az év egyik legjobb könyve!

BLOGTURNÉ – KERSTIN GIER – SILBER: AZ ÁLMOK ELSŐ KÖNYVE

 • A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Kerstin Gier: Silber – Az álmok első könyve című regénye, a Silber trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a szkeptikus Silber történetét, aki hirtelen részesévé válik egy vad, álombeli kalandnak, és aki számára a “ne” és a “titok” egy mondatban való szereplése valóságos vörös posztó, rejtélyek iránti szenvedélye miatt.

  2015. október 27-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

  silber-blogturne

 • whatA történet során fontos jelentőséggel bírnak a különféle ajtók. Mindegyik más és más ember álmaiba enged betekintést, számtalan új világot tárva fel azok számára, akik belépést nyernek rajtuk. Így hát mostani játékunk során hasonló feladattal találkozhattok.

  Nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon látható, híres ajtókat felismerni, majd megfejteni, melyik világba, helyszínre röpítenek el benneteket. Ha ez megvan, akkor a hely(szín) nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. Amennyiben mindegyik állomáson teljesítitek a feladatot, úgy esélyetek nyílik megnyerni a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.

  Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  //widget-prime.rafflecopter.com/launch.js