Home Könyvkritika Könyvkritika: Kate Welshman: Legyen, ahogy akarod! – Béke vagy vége

Könyvkritika: Kate Welshman: Legyen, ahogy akarod! – Béke vagy vége

Ez az első döntéshozós könyvem! Régóta kíváncsi voltam már a műfajra, pláne mert több ismerősöm is pozitívan vélekedett róla, így naná, hogy izgatottan csaptam le Kate Welshman könyvére. Amint eljutottam az első döntési pontra, izgatottság lett rajtam úrrá, ami azért elég fura, mert a könyv célcsoportja a tíz éves kislányok köre, én meg hát izé, majdnem háromszor idősebb pasi vagyok 😀 De mégis, együtt izgultam Allyvel, és legalább két percig ültem a könyv fölött, és átgondoltam az aktuális helyzetet. Menjen a latinórára? Részesítse a sulit előnyben, vagy éljen a barátság? Végül az utóbbit választottam.

legyen-ahogy-akarod-te-dontesz

Hihetetlen mekkora ereje tud lenni egy ilyen döntéshozós könyvnek. Végig, ahogy haladtunk előre és a sztori bizonyos pontjain döntéseket kellett hoznom, még inkább átéreztem Ally helyzetét, és átrágtam magamban az adott szituációt. Bízom benne, hogy a célcsoport is így tesz majd, hiszen egy ilyen ifjúsági könyv rengeteg mindenre megtanít. A fő üzenete szerintem az, hogy minden döntésünknek súlya van, és sokszor csak rajtunk múlik, hogy haladunk tovább. Az élet pedig nagyon kiszámíthatatlan, és akárcsak a régi Gwyneth Paltrow filmben, A nőben, itt is egyetlen mozzanat miatt megváltozhat akár az egész életünk.

Miután a regény végére értem akaratlanul is azon agyaltam, hogy elolvassam-e a B-verziót. Elmenjek-e inkább a latin kurzusra a meghallgatás helyett? Végül nem tettem meg, nem olvastam végig azt a verziót, mert úgy voltam vele, hogy az életben sem mehetünk vissza a múltba, nem változtathatjuk meg a döntéseink, így most sem teszem. Persze a végére belelapoztam és meglepetten láttam, hogy ott a hősnő már egy másik srác mellett találta meg a boldogságot, és továbbra is rossz véleménnyel van arról a srácról, akivel a másik verzióban tisztázták a félreértéseiket és összejöttek. Szóval, úgy érzem a szerző jól megoldotta ezt a döntős könyvet még úgy is, ha a terjedelem miatt nem volt elég idő a karakterizálásra.

Ahogy én elképzeltem: Ally & Cat | A fotón: Hilary Duff & LaLaine
Ahogy én elképzeltem: Ally & Cat | A fotón: Hilary Duff & LaLaine

Azért hogy a sztoriról is beszéljek, ez egy aranyos kis tini könyv, aminek a hősnője Ally, az átlagos kis kamaszlány, akinek van egy legjobb barátnője, a nagyszájú Cat. A középpontban az ő barátságuk van, a ki nem mondott titkok, a félelmeik. Persze van romantikus szál is, de az is végtelenül aranyos, és egyben teljességgel kiszámíthatóan halad előre. Ez a regény nem a WTF pillanatairól, vagy az egyedi karaktereiről marad emlékezetes ez tény, mégis, megvolt a maga bája, és a maguk klisés módján a szereplők is szerethetőek.

Értékelés: 8/10

Élvezetes volt a történet bizonyos pontjain döntéseket hozni, szóval biztos nem ez lesz az utolsó feleletválasztós regényem. A sztorinak van üzenete, a karakterek a maguk egyszerűségében szerethetők, tehát nincs különösebb okom a panaszra.

Hogy tetszik a borító? Modern, figyelemfelkeltő és a maga kuszaságában gyönyörű.

Kinek ajánlom elolvasásra? A Young Adult kedvelőkön túl azoknak, akik kipróbálnák, milyen a karakter helyett döntéseket hozni. Érdekes menet lesz, érdemes lecsapni rá!

BLOGTURNÉ – KATE WELSHMAN – LEGYEN, AHOGY AKAROD

 • A történet főhőse, Ally Motbey kemény döntések elé kerül, amik megváltoztathatják az egész életét! Viszont! Itt a lehetőség, hogy az olvasó döntsön Ally helyett, hiszen a történet feleletválasztós.

  A Blogturné Klub három tagja élte végig Allyvel az utat, és döntött, ahogy éppen kívánta. Kövesd velünk a turnét és nyerd meg az egyik nyereménykönyvet

  legyen-ahogy-akarod

 • A történet egy pontján Allynek latint kell fordítania. Úgy döntöttünk, hogy most legyen ez a Ti feladatok is, de ne feledjétek, a Google jó barát 😉 Az alább lévő latin idézetek magyar verzióját tegyétek be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  Divide et impera

  a Rafflecopter giveaway
  //widget-prime.rafflecopter.com/launch.js