Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Ali Hazelwood – Eszméletlen szerelem

Be kell valljam, kicsit féltem ettől a könyvtől. Nagyon sok helyen láttam olyan véleményeket, hogy ez a regény nem annyira jó, mint az író előző műve. Nos, én ezt most megcáfolom, ugyanis sokkal  közelebb áll ez a történet az én szívemhez, mint A szerelem képlete. De persze ízlések és pofonok!

A történetünk főszereplője egy Bee nevű lány aki éppen megkapná álmai állását Houstonban az űrközpontban. A probléma viszont az, hogy a vezető partnere az a srác lenne, aki az egyetemen a nemezise volt.  Levi volt az egyetlen ember aki folyton szemét módon viselkedett vele, és megtépázta a lány önbizalmát. Végül Bee elfogadja az állást, és innen kezdődnek el a bonyodalmak.

Ali Hazelwood most is nagyon ért ahhoz, hogy a könyvét  lehetetlenné tegye. Hihetetlenül olvasmányos a stílusa és jó horgokat helyez el a történetben, amitől olvasása során mindig olyan érzésem van, hogy ezerrel pörög a cselekmény, ráadásul az érzelmi húrokat is jól pengeti, akár romantika, akár a karakterek személyiségének a fejlődésén keresztül.

Az olyan történetek mindig is közel álltak hozzám amikben erősen megjelenik a feminizmus. Nos itt erre kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett az író. A főszereplő ugyanis egy titkos Twitter csatornát üzemeltet amin a tudományos világban jelenlévő problémákat beszéli ki, és ezzel teret ad a tudományos világban kifejezetten elnyomott nőknek arra, hogy kifejtsék véleményüket.

Forrás

Van például egy kifejezetten nagy harc a könyvben ami arról szól hogy milyen módon kerülnek felvételre az a különböző képzésekre a diákok, és hogy ez a mostani módszer mennyire hátrányosan érinti nemcsak a nőket, hanem az egyéb pénz nélküli diverz embereket is. Ráadásul ez a felvételit már idejétmúlt, és nem a megfelelő készségeket analizálja ki. Hazelwood az utószavában ki is fejti hogy ő is mennyit szívott ezzel a vizsgával, és itt is megerősítette, hogy ő elsőkézből tapasztalt meg mindent a tudományos világ kapcsán, amiről a történet szólt.

Sokszor akadtam ki amúgy az igazságtalanságokon. Gondolok itt például azokra a jelenetekre, amikor csak Levi megerősítése és tekintélye után kezdték el tisztelni Bee-t, mint vezetőt, aki amúgy okkal kapta meg ezt a kinevezést, a szakterületén egy igazi zseni, de mivel ő egy nő, ezért az alapvető tisztelet sajnos elmaradt a munkatársai részéről… Ezeket a helyzeteket Bee nagyon jól lekezeli, és ebben megmutatja azt is nekünk olvasóknak hogy mi ellen és miért kell küzdeniük.

Szóval, nekem ez a könyv azért tetszett jobban, mint A szerelem képlete, mert itt nemcsak a romantikán és a karakterfejlődésen volt a hangsúly, hanem rengeteg egyenjogúsági kérdés feszegetett az író. Persze nehogy képzeljétek el hogy csak ezen van a hangsúly, és ne lenne élvezhető a története, mert az abszolút nagyon klassz. Egyszerűen csak adott egy női karakter, akinek az író megmutatja a karrierjében lévő nehézségeit, amivel könnyű azonosulni, ugyanis munkahelytől és életszituációtól függetlenül tapasztalnak sajnos ilyet az emberek.

Azért hogy a főszereplőkről is beszéljek,  Bee egy nagyon szerethető és kedves karakter, az a típusú lány, akivel nagyon szívesen összebarátkoznál, mert jópofa, vicces és kedves.  A testvérével való kapcsolatát, és a telefonbeszélgetéseiket is kifejezetten szerettem, és kábé sírva röhögtem rajta, akárcsak amikor a legjobb barátja, Rocio is ott volt az adott jelenetben. Haláli az a csaj.

Érdekes volt Bee kapcsán a gyökértelenség érzése is. A szülei halála után ugyanis Bee országról országra járt az ikertestvérével, más-más rokonoknál. Nem volt egy állandó anyanyelve, állandó otthona, ami mély sebeket okozott benne, és ezeket a sebeket most kezdi el igazán feldolgozni. Mindennek a folyamata érzékletesen és jól lett bemutatva.

Levi volt az a srác, akit a könyv elején nagyon utáltam, leginkább a „miért viselsz ilyen ruhát az irodában, Bee” jelenetnél, és azt a könyv végére se bocsájtottam meg neki, hiába lett megmagyarázva. Ezzel együtt később már én is belezúgtam a srácba, mert jó szövetséges volt, és annyira szerettem a Bee-vel közös jeleneteit a kötet második felében, ráadásul a macskája is haláli volt.

Visszatérve még a Twitterre,  imádtam, hogy a könyvben emiatt folyamatosan szerepelt Marie Curie, ugyanis Bee összehasonlította kettejük életét. Rá is döbbentem, hogy a radioaktivitáson kívül milyen keveset tudok Marie Curie-ről, pedig sokkal többet kellene, mert annyira nehéz élete volt, de sose adta fel az álmait, és mindig tepert a céljaiért, akárcsak Bee. Az ilyen példaképek kellenek az életben. Az viszont elszomorító, hogy Marie Curie óta bár eltelt száz év, még mindig nem olyan könnyű a nőknek a tudományos világban boldogulnia, mint a férfiaknak…

Értékelés: 10/10

Azon kevesek közé tartozom, akinek Az eszméletlen szerelem sokkal jobban tetszett, mint A szerelem képlete. Mindez leginkább a feminista vonal miatt, plusz jó volt a könyv végére behozott rejtélyes csavar is. A két főszereplő között pedig sistergett annyira a kémia, hogy a romantikus részeket is megszeressem. A humoros jelenetekért pedig ezer köszönet.

Azt hiszem mostanra simán kijelenthetem, hogy Ali Hazelwood simán megérdemli azt a hype-ot, amit a TikTokon és egyéb közösségi médiás platformokon kap. Alig várom, hogy újra olvassak tőle! regényét.

Hogy tetszik a borító? Nagyon cuki. szeretem. hogy ez most rózsaszín. Jók rajta a minták, és a szerelmespár is tök cuki, plusz egy jó jelenetet tagadtak ki a könyvből.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan szereti a romantikus és egyben feminista történeteket.

 • A szerelem képlete nemcsak külföldön, de hazánkban is nagy sikert aratott, ezért már mi is nagyon vártuk az Eszméletlen szerelem megjelenését. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ez a kötet is elrabolta-e a szívüket, és ne feledjétek: egy szerencsés játékos megnyerheti a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

 • A történet során nagy szerepet kap a híres tudós Marie Curie is, így mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyire ismeritek az életét. Minden állomáson találtok egy hozzá kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Melyik egyetemen volt ő az első női professzor?

  a Rafflecopter giveaway

 • 02.25.   Fanni’s Library
  02.27.   Könyvvilág
  03.01.   Kelly és Lupi olvas
  03.05.   Angelika blogja
  03.07.   Csak olvass!
  03.09.   Insane Life
  03.10.   Deszy könyvajánlója
  03.11.   Dreamworld
  03.13.   Hagyjatok! Olvasok!
  03.15.   KönyvParfé
  03.17.   Sorok között

Könyvkritika: Ali Hazelwood – A szerelem képlete