Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Ali Hazelwood – A szerelem képlete

A TikTok egyik legnagyobb kedvence volt ez a regény, így naná, hogy el akartam olvasni. És hogy tetszett? Azt kell mondjam száz százalékig megértem miért imádják ennyien ezt a könyvet. Az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett!

Az alaptörténete egyébként átlagos: a hősnőnk, Olive egy kicsit magába forduló lány, aki randizott egy sráccal, aki tetszik a legjobb barátnőjének. Olive egy éjszaka megcsókol egy random srácot az egyetemen, hogy Anh azt higgye, jár valakivel, és emiatt Anh összejöhessen Jeremyvel. Olive viszont arra nem számít, hogy a rettegett egyetemi kutató, Adam lesz az, akit lesmárol, és hogy a férfi számára is jól jönne, ha kamu párkapcsolatba kezdenének. Csakhogy Olive számára kezd a dolog igazivá válni…

Igazából ez a könyv a tökéletes bizonyíték arra, hogy a könyves klisék milyen jól tudnak működni, ha egyedi fűszerezést kapnak. Itt az igazi kuriózum az egyetemi környezet volt. Olive ugyanis kutató, akinek a legfőbb célja, hogy feltaláljon egy olyan eljárást, amivel hamarabb kimutatható a hasnyálmirigy rák az embereknél, ugyanis az édesanyját emiatt veszítette el hamar. (A gyászfeldolgozás a könyvben parádés, hitelesen mutatta meg, hogy Olive-ra miként hatott a veszteség és hogyan merít erőt a szeretetből, amit az anyjától kapott).

Egyetemi regényeket olvastunk már, de ez a kutatói világ nagyon új volt, legalábbis nekem, és kifejezetten lubickoltam benne. A nyelvezet is emiatt teljesen más volt, mint egy megszokott romantikus regényben, ugyanis elhangzottak tudományos szakszavak, a főszereplő logikáján és beszédén is érződött, hogy ő bizony egy tudós lány, ami nem véletlen, ugyanis az író, Ali Hazelwood is kutató. Emiatt is végtelenül hitelesnek tűnt a regény, és a stílusa miatt abszolút egyedinek számít a többi romantikus regény között.

Kifejezetten szerettem azt is, ahogy a feminizmus témáját boncolgatja a könyv. A kutatói munka ugyanis általában a férfiak játszótere, és ezt Olive, illetve a barátnője, Anh is megtapasztalja. Ezzel kapcsolatban elhangzott nem egy értékes felszólalás és megjegyzés, illetve a kötet második felében lévő történetszál is nagyon erősen hozzátett ahhoz, hogy A szerelem kémiája feminista felhangot kapjon, ami számomra mindig plusz pont, mert sajnos úgy érzem sokat kell még tennünk az egyenlőségért. Ó, és van egy idézet, amit kiírtam molyra, ezen én olyan jót kacagtam!

„– Mit mondok neked mindig?
– Hogy „ne tedd rossz helyre a többcsatornás pipettát”?
– A másik.
Olive felsóhajtott.
– „Legyél annyira magabiztos, mint egy középszerű fehér férfi.”
– Ha lehet még jobban. Mert benned nincs semmi középszerű.”

Ami a romantikát illeti, hát az isteni lett. A kémia Olive és Adam között már az első oldaltól működött, végig lehetett nekik drukkolni, hogy meglássák végre a fától az erdőt. Szuper volt a beszélgetéseiket, az évődéseiket is végig olvasni, és azt is látni, hogy miként támogatják egymást érzelmileg és emberileg is. A kamupasis szálat amúgy imádom, és itt is jól lett kivitelezve, kellően sikerült megmosolyogtatni bizonyos pontokon.

Értékelés: 10/10

A szerelem kémiája az egyik legkülönlegesebb romantikus regény, amit valaha olvastam. Az, hogy a tudományos világot tárja elénk igazi kuriózum, és szerencsére mindezt fogyasztható és élvezhető stílusban teszi. A szereplői imádnivalóak, a humora elsőosztályú, a romantikus szál és a kémia perzselő. Nem csoda, hogy ez a könyv a TikTok egyik kedvence.

Hogy tetszik a borító? Amikor először megláttam nem igazán ragadott magával, de most, olvasás után már imádom, ugyanis az egyik legjobb jelenetet mutatja meg.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek. Ezt a könyvet kár lenne kihagyni, ha szereted a romantikus regényeket.

A blogturnéról

Ha egy kicsit is követjük a külföldi könyves trendeket, már tudatában lehetünk annak, hogy mekkora sikert aratott Ali Hazelwood debütáló regénye, A szerelem képlete. Ez a kiemelkedően híres TikTok szenzáció végre megérkezett a magyar könyvpiacra is, és már alig vártuk, hogy egy turné keretében beszámolhassunk nektek róla. Tartsatok bloggereinkkel és vegyetek részt a nyereményjátékunkon, hiszen a turné után egy szerencsés résztvevő gazdagabb lesz egy nyereménypéldánnyal az említett kötetből!

Nyereményjáték

Ali Hazelwood írónő történeteiben a romantika mellett fontos szerepet kap a nők helyzete tudományos környezetben. Jelenlegi játékunk is erre épül, számos híres biológusnőről teszünk fel kérdéseket, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Milyen nemzetiségű volt Rosa Smith Eigenmann?

a Rafflecopter giveaway

További állomások

09. 30. – Fanni’s Library
10. 02. – Angelika blogja
10. 04. – Veronika’s Reader Feeder
10. 06. – Könyvvilág
10. 08. – Csak olvass!
10. 10. – Pandalány olvas
10. 12. – Sorok között
10. 14. – Dreamworld
10. 16. – Utószó
10. 18. – Hagyjatok! Olvasok!
10. 20. – Szaffi polca