Home Könyvkritika Könyvkritika: Adam Silvera – Az első, aki meghal a végén

Könyvkritika: Adam Silvera – Az első, aki meghal a végén

Most, hogy már a harmadik könyvét olvasom, egyértelműen kijelenthetem, beleszerettem Adam Silvera írásaiba. Hihetetlen ez a pasi, annyira olvasmányosan ír, olyan ütős és modern karaktereket alkot meg, tök jól működik nála a romantika is, közben pedig olyan témákat vet fel, ami végig elgondolkodtat.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg a könyvet a kiadótól! *

Silvera eddigi három magyarul is megjelent művében remekül működött ám az is, hogy miközben olvasok, folyton összeszorul a szívem a történetben rejlő kemény valóságtól (Inkább boldog), vagy a halál közeledésének az elfogadása kapcsán (Halál-hírek). Gondolom ebből a felvezetőből nyilvánvaló, hogy Az első, aki meghal a végén is nagy kedvenc lett.

A Mindketten meghalnak a végén előzménytörténetéről van szó, hét évvel korábban járunk, a Halál hírek indulásának az első napján. Azt továbbra sem árulják el, hogy miként jut az információhoz a cég, de pár fejezetben megismerjük a fejlesztőt, Joaquint, és pár alkalmazottat is. Igen, az a bizonyos unott Andrea is feltűnik, aki anno Mateót (vagy Rufust? nem rémlik) értesítette arról, hogy a mai az utolsó napja. Volt egyébként még pár érdekes összekapcsolódás a kötetben, a barátkereső app feltalálóját is bővebben megismerhetjük itt (kissé fájdalmas puttonyt is kapott szegény), de ami a legjobb, hogy Mateo és Rufus is feltűnik még kisgyerekként, kaptunk is velük egy-egy imádnivaló saját fejezetet is, így egy kicsit kiegészül az ő történetük is.

A főhősünk azonban Valentino és Orion, akiket már megint hihetetlenül szerettem együtt. Silvera tényleg annyira ügyesen teremt romantikus helyzeteket, hogy itt is csont nélkül elhittem azt, hogy ilyen rövid ismeretség dacára is egymásba szeretett ez a két fiú, és őket szó szerint egymásnak teremtették. Itt is nagyon működött a kémia már az első pillanattól kezdve, és úgy drukkoltam, hogy mi is lesz majd vajon kettejük sorsa.

Ki kell emelnem: Silvera ebben a kötetben gonosz volt. A cím ugyan megint egyértelmű(nek tűnik): Az első, aki meghal a végén, egy ponton viszont Silvera feldobott egy történetszálat, miszerint hiba csúszott a Halál-hírek rendszerébe, és olyanokat nem értesítettek ki, akik viszont meghalnak aznap és regisztráltak is. Emiatt elkezdtem ám agyalni azon, hogy mi lesz, vajon itt is mindketten meghalnak a végén, vagy kaphatok végre egy Silvera happy endet, ahol a srácok boldogan élnek együtt hosszú éveken át? Emiatt olvasás során inkább izgultam a szereplőkért, engedtem, hogy éltessen a remény, emiatt más élmény volt, mint a Mindketten meghalnak a végén. Mindenesetre talán ezért is lehetett az, hogy érzelmileg annyira most nem viselt meg ez a kötet (bár picit elpityeredtem így is).

A főszereplőkről még nem meséltem. Valentino az a srác, aki már nagyon fiatalon elhatározta, hogy modell lesz, ezért is érkezik New Yorkba, mert megkapta az első fontosabb munkáját. Van egy ikertestvére is, akivel zseniális a kapcsolatuk, amire szüksége is van, mert a szülei nem tudják elfogadni, hogy meleg, és szó szerint kitagadták a családból. Csupaszív srác, akinél imádtam például az olyan apróságokat, hogy mennyire szereti a divatot és mennyire távol áll tőle a káromkodás. A szülei viszont iszonyúan sajnáltam őt. Hiába élünk modernebb időket, sajnos még mindig vannak olyan szülők, akik képtelenek feltételek nélkül szeretni a gyerekeiket…

Orion élete tragikusan alakult korábban: a szülei szeptember 11-én vesztették el az életüket, amit a fiú még mindig nehezen visel, a World Trade justify romjaihoz se volt még képes ellátogatni. Emellett örökölt szívbetegsége van, számára a Halál-hírek egy megváltás, mert így legalább tudni fogja melyik lesz az utolsó napja, és nem kell rettegésben élnie, épp elég neki az, hogy milyen sokat jár kórházba. Orion az a laza, jópofa new york-i srác, akit úgy elképzel az ember maga mellé kalauzként, akivel szívesen töltenéd akár életed utolsó napját is, mert tényleg képes mosolyt csalni az arcodra. Imádtam Orion lelkének és személyiségének a mélységeit is, isteni volt egyre jobban megismerni őt.

A képen a könyv írója, Adam Silvera
A képen a könyv írója, Adam Silvera

Értékelés: 10/10

Csodálatos élmény volt ez a könyv, az a típus, ami a lelkedbe ég, és amit sosem felejtesz el. Őszintén bízom benne, hogy érkezik még új Adam Silvera könyv a magyar polcokra. És remélem azok már picit vidámabbak ennél 🙂

Hogy tetszik a borító? Ahogy ránézek nagyon tetszik és egy fontos jelenetet idéz vissza a könyvből. Az, hogy a két srác árnyékából kirajzolódik a kaszás szintén telitalálat. Amit nem nagyon értek, az a két srác sziluettje, testalkat alapján abszolút máshogy képzeltem el őket, különösen a modell Valentínót.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! De tényleg! Olvasási sorrend alapján viszont azt javaslom először a Mindketten meghalnak a végént olvasd el, utána érthetőbb és élvezhetőbb lesz ez az előzménykötet.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg a könyvet a kiadótól! *

 • A világpremier után nem sokkal magyarul is megjelent az imádott Mindketten meghalnak a végén könyv előzmény kötete, amiben a Halál-hírek indulásának a napjára repülünk vissza. Itt is megismerhetünk két srácot, Oriont és Valentínót, és persze az ő tragikusnak ígérkező szerelmi történetüket.

  A Blogturné Klub bloggerei mesélnek a kötetről, amiből a Menő Könyveknek köszönhetően egy példányt ki is sorsolunk. Játssz velünk!

 • Adam Silvera New Yorkban nőtt fel, és a két sikerkönyvében is New York a helyszín. Éppen ezért most a játékunk is az imádott városról szól. New York nevezetességeiről csatolunk képeket, a feladatod, hogy megírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába melyik nevezetességet rejti a kép. (Például Metropolitan Museum of Art). Angol és magyar nevet is elfogadunk! A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki.

  (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

  a Rafflecopter giveaway

 • 01.05. – Csak olvass!
  01.08. – Utószó
  01.11. – Fanni’s Library
  01.14. – Hagyjatok! Olvasok! Blog
  01.17. – Sorok Között