Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Zágoni Balázs – Karácsonyi kitérő

A karácsony az év legszebb ünnepe, amit a legtöbben imádunk is, holott azért elég stresszes tud lenni, mire minden elkészül, kész a süti és a kaja, díszben áll a lakás és bekerül az ajándék a fa alá. Szerintem erre a legtöbben felnőttként jövünk rá, amikor már nem az anyukánk szolgál ki minket, gyerekként viszont igazi csoda az egész.

Zágoni Balázs családi kisregénye pont egy ilyen időszakot mutat be. A tíz éves kis Emma már abban a korban van, amikor már jobban tud segíteni az anyukájának a karácsonyi előkészületekben, tavaly ugyanis minden káoszba torkollt, és ezt most szeretnék elkerülni, ezért a család listát ír, hogy miket kell megcsinálni karácsonyig, de naná, hogy bejön pár bonyodalom, hiszen erről szól a karácsony.

Olvasás közben nagyon jól szórakoztam, mert az író tökéletesen eltalálta azt, hogy a legtöbb családnál miről is szól a karácsony. Jól elkapta a kétségbeesést, a görcsös igyekezetet, hogy az ünnep a lehető legszebb legyen, miközben azért sokan elfelejtjük a lényegét, hogy ilyenkor a család és a szeretet a lényeg. De mégis, én is pont olyan vagyok, mint Emma, aki a legjobbat akarja kihozni a karácsonyból, és hajlamos túlaggódni a dolgot.

A karakterábrázolások szuperek lettek, és tök jól együtt lehetett érezni a szereplőkkel. Például a kamasz Lilivel, akire egyre több felelősség hárul, holott menne barátnőzni, élné az életét. Az anyát is sajnáltam, mert a munka és a háztartás között nehéz lavírozni, pláne ha a férjed sokat dolgozik és emellett még beteges is, így sok hasznát nem veszed a készülődésben, a férfinek meg ettől érezhetően lelkifurdalása van. Olyan hitelesen átjött ez a családi ramazuri és a karakterek is, szerintem sokan magukra ismerhetnek a történetben, mert hasonló dolgok játszódnak le otthon mindegyikünknél.

Szerencsére maga a történet alaphangulata azért vidám lett, mert tele van megmosolyogtató jelentekkel. Sokat segített ebben a legkisebb családtag, Bence, aki még hisz abban, hogy a Jézuska hozza az ajándékot, és aki előtt mindenki óvja a karácsony csodáját. Olyan édes jelenetek születtek ebből, a kis Bence pedig durván aranyos volt, imádtam a dumáit. Szerencsére működött a helyzetkomikum is a történetben, az isleres kifakadós jeleneten pedig nagyon röhögtem, mert olyan viccesen lett megoldva, pedig azért érezhető volt a helyzeten, hogy mennyire nehéz az anyának. De mégis, a poén működött, és az egész könyv megmosolyogtatja az embert.

A történetben van egy fordulat is, amihez köze van egy koldusnak, akivel Emma találkozik. Először nem értettem, hogy merre is akarják kanyarítani ezt a szálat, de végül ami lett belőle, az csodálatos volt, és úgy érzem mindenki példát is vehetne erről a családról, hogy rátaláljon arra, mi is a karácsony lényege, mi a legfontosabb ebben az ünnepben.

Értékelés: 10/10

Szórakoztató kisregény volt ez, ami jól bemutatja a karácsony nehézségeit és a szépségeit egyaránt. A karakterekkel könnyű azonosulni, a könyv humorát imádtam, a történet vége pedig olyan üzenetet rejt, amit mindenkinek meg kéne fogadnia.

Hogy tetszik a borító? Nagyon aranyos. A kötetben több Szabó-Nyulász Melinda illusztráció is található, ügyesen színesítették a történetet, bár néhol azt éreztem, hogy nem a legjobb helyre kerültek be tördelés során ezek a rajzok.

Kinek ajánlom elolvasásra? A kiadó szerint 9 éves kortól olvasható. És igen, ez a könyv felnőttként is teljesen élvezhető és szerethető. Sőt, szerintem nekünk mást is ad a történet, ami még véletlenül sem baj.

 • Zágoni Balázs a Barni-könyvek és a A Fekete fény sorozat után most egy igazi karácsonyi könyvet írt. A Karácsonyi kitérő főszereplői egy öttagú család, akik az idei ünnepet szeretnék emlékezetesebbé tenni, mint az elrontott tavalyit. A gyerekek és a szülők úgy döntenek, hogy idén jóval hamarabb elkezdenek készülni a Szentestére, de ahogy az lenni szokott az ünnep közeledtével semmi sem úgy alakul, ahogy azt tervezik. Meg lehet menteni a karácsonyt? Szebbé lehet tenni az ünnepet? Ebből a rövid és tanulságos történetből ez is kiderül!

  Tarts velünk és a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik megpróbálják meglelni az ünnep csodáját a Karácsonyi kitérő turné során. Válaszolj te is a nyereményjáték kérdéseire helyesen, és megnyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

 • A karácsony és az ünnep fontos témája a gyerekkönyveknek. Ha te is szívesen olvasol karácsonyi történeteket, akkor ez a játék neked való lesz. Minden blogon találsz egy karácsonnyal kapcsolatos idézetet. A feladat egyszerű, írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regényből idézetek a bloggereink. Ha helyesen megfejted hogy honnan származnak az idézetek, akkor a turné végén megnyerheted Zágoni Balázs könyvét. Játékra fel!

  „Vágd sutba az aggodalmaidat. Karácsonykor a giccses is szép.”

  a Rafflecopter giveaway

 • November 9 Sorok között
  November 11 Nem félünk a könyvektől
  November 13 Zakkant olvas
  November 15 Könyv és más
  November 17 Spirit Bliss Sárga könyves út
  November 19 Kelly és Loki olvas
  November 21 Csak olvass!