Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Tim Cooke – Találmányok könyve

Mik azok az elképesztő ötletek, amik megváltoztatták a világunkat? Ezt mutatja be röviden és tömören Tim Cooke könyve, méghozzá elsősorban gyerekeknek. Ami engem illet, felnőttként is szívesen olvasom az ilyen könyveket, mert sosem árt új ismeretekre szert tenni, és persze ismétlés a tudás anyja.

A kötet hat témára épül: hogyan lesz erőnk, hogyan utazhatunk, hogyan kapcsolódunk egymáshoz, mitől könnyebb az élet, mitől leszünk jobban és mitől leszünk biztonságban. Minden szekcióban bemutat egy-egy ikonikus felfedezést, mint a drón, a napelem, a számítógép, a vízöblítéses wc, a röntgen vagy éppen a mentőrobot. A szövegezése meglehetősen egyszerű, nem részletezi túl a dolgokat, az alapinformációkat adja át, ami egy gyereknek még pont elég. Nagy előnye, hogy nem válik unalmassá és tananyag-szerűvé, egyszerűen érdekesen adja át az ismereteket. Az biztos, hogy nekem felnőttként végig fenntartotta a figyelmem.

Külsőre egy nagy alakú, kemény táblás könyvről van szó, ami kézben is kellemesen olvasható. Paul Daviz illusztrálta, és kifejezetten szép rajzokat lehet látni benne, még az emberalakok is klasszak lettek, és sok helyen érezni a részletgazdagságot, egyszerűen el lehet mélyülni a kötetben. A szöveg több helyen is gondolkodásra késztet, mint amikor megkérdezi, hogy te mit csinálnál másként. Ki tudja, hátha valakit pont ez a könyv indít el egy csodálatos felfedezés felé.

Persze még véletlenül se mondanám azt, hogy semmi újat nem adott ez a kötet. Hohó, ez nagyon nincs így! Például nem tudtam pontosan hogy épült fel a Gutenberg-féle első könyv nyomtatás, de olvasás során a leírás láttán csak úgy ültem felette, elképzeltem, és kiszaladt az ajkamon egy váó. De igazából minden más oldalpárnál is ezt éreztem, hogy mennyi mindent tanulok, és ezt nagyon élveztem.

Durva látni, hogy mi indíthat el egy-egy embert arra, hogy valami olyat találjon fel, ami megváltoztathatja a világot. A kedvencem a kötetből a 16 éves Azza Abdei Hamid Falad, akit nagyon zavart a környezetszennyezés, és ez indította őt el arra az útra, hogy kitaláljon egy új eljárást, amivel pénzt is lehet spórolni, és a környezetet is megóvhatjuk. Külön érdekes volt az a rész, amikor több ember dolgozott akár a világ eltérő pontjain szinte ugyanazon, mint mondjuk a telefon feltalásánál, és ezek a tapasztalatok és a kollektív tudás miként vezetett el olyan dolgokhoz, amiket ma az életünk részének tartunk.

Pirospontot érdemel Tim Cooke könyve azért is, mert kiemeli a nők szerepét a feltalálások kapcsán. A történelemkönyvekben mindig csak a férfiakra koncentrálunk (ami elég szégyen), ez a könyv viszont bemutatja, hogy megannyi nő nélkül ma nem élnénk a jól megszokott életünket. Erre jó példa Hedy Lamarr, akire csak színésznőként emlékszik a világ, holott neki köszönhetjük a wifit, vagy Lisa Meitner, aki együtt dolgozott Otto Hanhnnal, de Lisa a zsidósága és a neme miatt egyedül Hahn kapott elismerést és Nobel díjat…

Mindent egybevéve nagyon szerettem ezt a könyvet, mert külsőre és belsőre is igényes munka. Ajánlom azon gyerekeknek, akik szeretnének többet tanulni, jobban megismerni azokat a felfedezéseket, amiktől ma ilyen a világunk, és persze ajánlom a felnőtteknek is, mert sose késő új dolgokat tanulni, és ez tipikusan az a könyv, amit jól esik olvasni, és forgatni. Sajnálom, hogy az én gyerekkoromban nem volt ilyen.

 • A tudósoknak és találmányaiknak köszönhetően ma már szinte bármire képes az ember, olyasmikre is, amiket akár száz évvel ezelőtt még csodának tartottak volna. A Kolibri kiadó jóvoltából most egy igazán szép és igényes könyv keretében megismerkedhetünk 40 olyan fontos találmánnyal, ami megváltoztatta a világot és ezáltal az életünket is. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a kötetből.

 • A könyvben sok fontos találmányról olvashatunk. A feladatotok ezúttal az lesz, hogy kitaláljátok, kinek a nevéhez fűződik az adott találmány, és beírjátok a teljes nevét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  gőzgép

  a Rafflecopter giveaway

 • 05. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
  05. 08. Könyv és más
  05. 09. Sorok között