Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Tracy Wolff – Sóvárgás

A kötetre már a megjelenése idején felfigyeltem, mert sokan úgy jellemezték, mint a feminista Twilightot. Nekem igazából ennyi elég is volt ahhoz, hogy kívánságlistára kerüljön. És mit érzek az elolvasás után? Egyértelműen azt, hogy nem csalódtam, és beleszerettem a könyvbe.

A főhősünk Grace, aki a szülei halála után az egyetlen élő rokonaihoz kerül, akik egy alaszkai magániskolában, a Katmere Akadémián élnek. Grace számára hamar világossá válik, hogy ez az iskola különleges, és itt természetfeletti lények élhetnek. Egyikükbe, a pokolian jóképű Jaxonba (aki ráadásul a suli uralkodója is) pedig menthetetlenül beleszeret, ami a lány végzetét is jelentheti…

Először is a legfontosabb: éreztem én, hogy ez a feminista Twilight? A válaszom egyértelműen igen, és ez leginkább Grace karaktere miatt volt így. Ő egy badass lány, akinek megvan a magához való esze, sok a modern, realista gondolata. Tipikusan az a lány, akivel hamar össze tudna barátkozni az ember. Azt pedig kifejezetten szerettem nála, hogy mennyire okos, és milyen hamar felfedezi azt, hogy valami nem stimmel a Katmere Akadémián. Oké, nyilván itt-ott megvezették őt, de úgy érzem határozottan illik a kötetre a feminista Twilight kifejezés.

Ami a romantikát illeti, az eleje nekem kicsit hirtelen volt. Mármint, instant szerelem volt ez Jaxon és Grace között, ez tagadhatatlan. Később persze ahogy elmélyültek az érzéseik és egyre jobban megismerték egymást, már én is jobban megszerettem a párosukat, csak az indítás volt nekem kissé rapid. A közös jeleneteik viszont iszonyúan édesek lettek, mint amikor az ablakból nézték az eget, vagy az a bizonyos diákgyűlés, ahol Grace megmutatta, hogy milyen fából is faragták őt…

Plusz azért tegyük hozzá, Jaxon az a srác, akibe nehéz nem beleszeretni. Tök jó karakter, igazi könyves álompasi, a sebzett múlttal, a jó szívével és a sok csipkelődéssel, amiken mindig nagyon jókat röhögtem. Apropó, humor: a kötet nagy erőssége, hogy ebben sem szűkölködik, sokszor hangosan fel is nevettem Grace gondolatain, mert annyira viccesek és a helyzethez illőek voltak.

Amit még nagyon szerettem az a gyászfeldolgozás. Komolyan érintette a kötet ezt a témát, és annyira szerettem, ahogy kezelte. Grace számára nem egyszerű az, hogy a szeretett szülei meghaltak, és mások is gyászolnak a kötetben (spoilerveszély miatt nem megyek bele). Tök érdekes volt látni, hogy kiben hogy csapódik le a gyász, mi az egészésges, és a rossz mód a kezelésée. És egyáltalán, hogy a szeretet miatt milyen szörnyű dolgokra vagyunk képesek… Viszont azzal, ahogy Grace kezelte a gyászt annyira együtt tudtam érezni, mert olyan hiteles volt. Én is úgy tapasztalom, hogy a fájdalom, a hiány mindig melletted van, és a legváratlanabb pillanatokban tör elő. Hálás vagyok az írónak, amiért ezt a szálat ennyire szépen felvezette a történetben.

A Wolff által megalkotott világ nekem nagyon tetszett. Érdekes volt, ahogy a természetfeletti lényeket megalkotta, amit hozzáadott és elvett a mitológiából. A háttérben meghúzódó szálakat is szerettem, és ahogy egyre több minden derült ki a Katmere Akadémia múltjából és Jaxon korábbi tetteiből, úgy vált még érdekesebbé, még izgalmasabbá a kötet. Persze nyilván sok mindent rejtegetnek még a folytatások, nagyon kíváncsi is vagyok rájuk.

Értékelés: 10/10

Amikor a kezembe vettem a könyvet azért kicsit megrettentem a hosszától. Nos, nem kellett volna. Wolff stílusa nagyon magával ragadó, csak úgy pörögnek a lapok, mert végig fenntartja az érdeklődést.

A Sóvárgás abszolút nem az a könyv, ami megváltja a világot. Aki akar, nyilván sok hibát találhat benne. Ami engem illet, nagy élvezettel olvastam végig, megszerettem a szereplőit, izgultam, nevettem és együtt könnyeztem a hősnővel, miközben végig azt éreztem, hogy ez a történet kiránt a hétköznapokból. Kell még más?

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen imádom! Meseszép, tök jó utalás a Twilight érára is. A magyar kiadás pedig különösen gyönyörű ezzel a kemény táblás formával.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted az izgalmas természetfeletti könyveket, amikben a romantika is dominál, szerintem érdemes a Sóvárgást is felvenni a listádra. Annál is inkább, mert már a filmes jogok is elkeltek!

Sóvárgás: Íme 10 kedvcsináló idézet a Young Adult fantasyhoz