Home Könyvkritika Könyvkritika: Bodor Attila – A tél menyasszonya

Könyvkritika: Bodor Attila – A tél menyasszonya

Ó, hogy ez mennyire különleges mese volt! A főszerepben Zelka királylányt ismerhettük meg, akinek bár nincs igazából szíve, mégis, a lány nagyon is jóságos. Egy nap, amikor megérkezik három különös idegen, kiderül, hogy a kishúgát elvinnék a Tél birodalmába egy régen megkötött alku miatt. Zelka viszont elmegy a húga helyett, és nagy kalandok várnak rá.

A mesekönyvben nagyon tetszett a kettősség. Egyrészt engem is emlékeztetett a Jégvarázsra, leginkább a hősnő miatt, aki bármit megtenne, hogy megmentse a testvérét, de ugyanígy jól átjött a különleges képesség dolog is, vagy akár a tél jelentősége. Másrészt viszont tele volt népmesei motívumokkal a történet, és emiatt olyan jó kis magyaros íze lett a történetnek.

Érdekes fordulatok voltak, tetszett, hogy pörgött előre a könyv, Zelka karakterét pedig nagyon szerettem, mert annyira jól volt felépítve. Igen, hiába, hogy nincs szíve, mégis, tele van jósággal, és ez a kettősség nagyon megdobta őt. A szimbolikája is pont emiatt jött be, mert annyira jól át lehet ültetni a saját életünkbe.

Lehet, hogy az lesz a legnagobb erősségünk egy helyzetben, amit valamikor gyengeségnek hiszünk, és az, ha nehezen fogadnak el minket nem jelenti azt, hogy mi ne nyithatnánk barátsággal a külvilág felé. Én többek között ezeket az üzeneteket dekódoltam olvasás közben, és szerintem klassz, hogy ezek is ott vannak a sorok között, így a mesekönyv a felnőtteknek is ad, a gyerekeket pedig szórakoztatja.

Azért akadt két dolog, amit nem nagyon szerettem. Az egyik Szimonidesz Hajnalka és az illusztrációk. Tudom, tudom, nem ragozom tovább, a Minka értékeléseknél már leírtam, hogy nekem ezek a rajzok nagyon a retró hangulatot juttatják eszembe, ez a könyv egy az egyben a ’60-as évek csehszlovák meséit idézte számomra. (Persze ettől még másnak tetszhet).

A másik, ami fura volt nekem, az maga a stílus. Szerintem jó dolog, hogy a szerző igyekezett nagyon szép nyelvezettel megírni a könyvet, csak kissé úgy éreztem magam olvasás közben, mintha egy “szépirodalmi mesét” olvasnék, ami valahogy mégsem az, mert a történetvezetése más, de annyira próbál szépen írni, meg néhol elvontan fogalmazni, hogy az nekem a szórakoztatás kárára ment. A szülőknek pedig szerintem itt-ott para lesz megmagyarázni a gyereknek, hogy most mi is van itt 🙁 Viszont a mesekönyv nagy részét szerintem mindketten élvezni fogják.

Értékelés: 7/10

Az illusztrációk és a stílus miatt nekem ez a mesekönyv nem lett szívbéli kedvenc, de maga az alaptörténet tetszett, Zelka karakteréért pedig különösen tudtam rajongani, így azért összességében abszolút nem bánom, hogy elolvastam.

A TÉL MENYASSZONYA – BLOGTURNÉ

 • Bodor Attila A tél menyasszonya című mesekönyve 2018-ban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A kalandos, varázslatos mese egy szív nélkül született királylányról, Zelkáról szól, aki feláldozza magát azért, hogy megmentse a kishúgát a Téltől. A mesekönyvet ezúttal a Blogturné Klub négy bloggere értékeli. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a mesekönyvből.

 • A mese a testvéri szeretetről is szól, úgyhogy a blogokon található képek alapján híres testvérpárkarakterek egyik tagját kell kitalálnotok, és a nevüket beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 04. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út
  04. 13. Könyv és más
  04. 15. Nem félünk a könyvektől
  04. 17. Sorok között