Home Könyvkritika Könyvkritika: Brigid Kemmerer – Secret: Titok (Elementálok 4.)

Könyvkritika: Brigid Kemmerer – Secret: Titok (Elementálok 4.)

Ritka az olyan sorozat, mint az Elementálok, ami részről részre egyre jobb. Oké, aláírom, meleg olvasóként nekem nyilván az LMBT szál miatt is adott olyan sokat ez a kötet, de egy biztos: imádattal olvastam minden sorát, és sikerült új kedvencet avatnom.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól olcsóbban! *

A könyvnek két főszereplője van, Nick Merrick és a legjobb barátja, Quinn, akit Becca barátnőjeként ismerhettünk meg korábban. Nick súlyos titkot rejteget: meleg, és van is egy fiú az életében, eközben azt tetteti a testvérei előtt, hogy Quinnel jár. Eközben a lánynak is megvannak a maga titkai, súlyos családi problémákkal küzd, és már a hajléktalanság fenyegeti. Ekkor ismeri meg a Merrick család ősellenségét, Tylert, akibe kezd beleszeretni…

Két szálon futott tehát a történet a két nézőpontnak köszönhetően, és szerencsére egyik sem oltotta ki a másikat, nem volt az, hogy túl akartam volna lendülni valaki sorain, hogy eljussak a kedvenceimhez. Oké, azt nem bántam volna, hogy Nick és Quinn között több az interakció a kötet második felében is, de Kemmerer így is elérte, hogy új kedvencet avassak.

Nem is sejtettem, hogy Quinn élete tényleg ennyire pokolian nehéz. A történet sok pontján a szívem szakadt meg érte, különösen amikor feltűnt a családja, és láthattuk hogyan bánnak a lánnyal. Quinn viselkedése, az, hogy félt őszinte lenni, segítséget kérni, teljesen hitelesnek érződött, ahogy a félelmei, és a hibás problémakezelési megoldásai is.

A Quinn – Tyler románc több szempontból is jól működött. Egyrészt izzott köztük a kémia, másfelől annyira egymás ellentétei, és valahogy pont ettől illettek úgy össze. Tyler teljesen más, mint ahogy elképzeltem, és úgy becsültem őt azért, amit megtett Quinnért. Több olyan jelenet volt, ahol a szívem szakadt meg, mint amikor Quinn azt hitte, csókkal kell fizetnie a szállásért. Hihetetlenül erős és érzelmileg megmozgató volt kettejük története.

Baromi jó ötlet volt Kemmerertől, hogy megmutatta az úgymond “másik oldalt”. Tyler és a családja már az első résztől szemetek, és a múlt miatt büntetik Merrickéket, szóval nagyon kellett már, hogy még több információnk legyen, és átérezhessük Tyler fájdalmát, szégyenét, és persze megismerhessük az ő titkát is. A sztori lezárása ebből a szempontból lett igazán jó.

A korábbi kötetek alapján Nick Merrickről nem sejthettük, hogy meleg. Most kiderült miért: mert baromi jól titkolja, ami persze fel is emészti őt, különösen most, hogy már smárolt egy fiúval, aki nagyon tetszik neki. Kemmerer baromi jól átadta a coming out nehézségeit Nick szemén át. Azt hihetnénk, hogy egy olyan családban, mint a Merrick, egyszerű előbújni, de nem. Ez soha nem egyszerű. A coming outtal kapcsolatban kaptunk ám érzelmileg megható jeleneteket, a kedvencem a Michaeles beszélgetés volt.

Nick személyisége gyönyörűen kirajzolódott a kötetben. Ő a kőszikla, a fiú, akire mindig lehet számítani, aki felnőttént viselkedik, és mélyen eltemet magában mindent. Úgy fájt olvasni, hogy mennyire fél a testvére reakcióitól, és amikor bekövetkezett a legrosszabb, a bőgés kerülgetett. Persze, nyilván happy end lett, szóval ez most nem egy deppy end meleg történet, szerencsére. Azokból úgyis túl sok van. És így is, csak szerettem volna besétálni a lapok közé, megfogni Nick kezét, és elmondani neki, hogy minden rendben lesz.

Nick párja, Adam is végtelenül szerethető volt. Amikor megnyílt, és mesélt az első kapcsolatáról, ledöbbentem, a családi életén dettó. Az ebből fakadó problémákat jól megmutatta a kötet, igenis beszélni kell arról, hogy abúzus a meleg-kapcsolatokban is létezik, és az áldozatnak hosszú ideig tart a felépülés. Nick szemén át ez még jobban átjött. Pláne mert megvolt köztük is a kémia, annyira összeillettek ők, és az ember nem is akart mást, csak drukkolni nekik.

És mi a helyzet a természetfeletti szállal? Nos, túl nagy jelentősége nem volt. Pár új ember megtudta a Merrick család titkát, volt erőbemutató, feltűnt egy új őrző, de amúgy semmi extra. Ennek örülök is, mert így a karakterek lelki vívódásain és az életükön volt a fókusz. Igazából emiatt azok is elolvashatják, akik még nem ismerik a sorozatot, de az LMBTQ-szál érdekli őket, vagy hozzám hasonlóan a megjelenéskor olvasták a részeket és már nem emlékeztek olyan sokra. Csak nyilván lesznek olyan részletek, amiket nem értenek igazán a mellékszereplők, vagy a világ kapcsán, de a főszereplők lelki része szerintem teljesen valid.

Értékelés: 10/10

Számomra eddig ez volt a legjobb kötet a sorozatból, mert nagyon erős érzelmi húrokat pendített meg Kemmerer. Az LMBTQ-szál fájóan hiteles lett, átéreztem Nick vívódását, és emiatt még nagyobb öröm volt, amikor megtörténtek a változások. Quinn, mint női főhős is tökéletesen működött, az ő karaktere és élethelyzete is telitalálat volt. Mit is mondhatnék, remélem az utolsó kötetet is mielőbb elolvashatom.

Hogy tetszik a borító? Szerintem eddig ez a legszebb a sorozatból. Oké, kicsit talán félrevisz, mert heteró románcot sejtet, de miért ne állhatna így két legjobb barát?

Kinek ajánlom elolvasásra? Ezt most a realista kötetek kedvelői is vegyék bátran, de igazából bárkinek merem ajánlani. Ha most kezdesz bele a sorozatba, és az első rész nem tetszik annyira, ne add fel, a második kötet már több, mint jó.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól olcsóbban! *

 • A nyáron magyarul is megjelent az Elementálok sorozat várva várt negyedik kötete, amiben Nick Merrick zúg bele egy srácba, és Quinn is rátalál az igazira.

  A különleges regényről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és extra állomásokat is találsz. Sőt, ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát.

 • Az Elementálok a Merrick fivérekről szól, akik közül akad egy ikerpár is. Gabriel történetét már korábban megismerhettük, most Nicken van a hangsúly.

  A mostani játékunk során minden kötetben egy-egy ikerpár neveit találjátok meg, a feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely könyvsorozatban szerepeltek ők. Hajrá!

  Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

  Daemon és Dawson

  a Rafflecopter giveaway

 • 09.08. – Sorok Között értékelés
  09.10. – Dreamworld extra állomás
  09.12. – Könyvvilág értékelés
  09.14. – Sorok Között extra állomás