Home Könyvkritika Könyvkritika: Eszes Rita – Rókatündér

Könyvkritika: Eszes Rita – Rókatündér

Sok olyan ismerősöm van, aki rajong Japánért, leginkább a kultúrája miatt. No én sosem tartoztam közéjük. Oké, gyerekkoromban a kötelező mesék megvoltak: Mila a szupersztár, Sailor Moon, Dragon Ball, Pokémon, Digimon. Aztán Japán el is tűnt az életemből, egészen mostanáig.

Hihetetlen élmény volt felnőtt fejjel “újra találkozni” az országgal, ráadásul ilyen minőségi módon. Eszes Rita nem az az író, aki egy olyan országról ír, amit csak google térképpel látott. Az írónő kint élt Japánban egy évig, így a könyv minden egyes soráról üvölt a hitelesség, én egy percig sem zökkentem ki olvasás közben, egyszerűen nagyon átjött, hogy én most egy teljesen más kultúrában vagyok.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be most kedvezményesen! *

A finom apróságok miatt volt annyira élvezhető az egész. Mint amikor a kislány úgy jellemzi a kék szemet, hogy a srác ellopta az óceánt. Vagy amikor megdöbben a lány, amikor a szülők ölelkeznek, és ez mennyire nyugati szokás. És még annyi ilyet fel tudnék sorolni! Ezek a kis apróságok, és eleve a hitelesen bemutatott japán helyszín pedig annyira különleges atmoszférát ábrázolt, hogy már csak ezért is öröm volt olvasni a Rókatündért.

De tegyük hozzá: a sztori sem rossz. Sőt! A hősnőnk, Midori egy kicune, azaz rókatündér. Igen, rókává tud változni, és ebben az alakjában ismeri meg Akirát, a fiút, akibe beleszeret. A nagyanyja viszont eltiltja tőle, és Oszakába, a nagyvárosba küldi a lányt, mintha külföldi cserediák lenne, hiszen vörös a haja és a szeme is a rókalét miatt. Midori így kikerül a kis falujából, új barátokra lel a nagyvárosban, és gondolom senki se lepődik meg azon, ha leírom: Akira is újra felbukkan, így már “emberként” is megismerheti a fiút.

A jó sztori és a különleges atmoszféra mellett kellett még egy harmadik pont, hogy igazán üssön a kötet, ez pedig nem más, mint Midori. Ezt a lányt csak imádni lehet. Igen, nem tökéletes, megvannak a saját hibái, de ettől valahogy csak még szerethetőbbé vált a szememben. Végig drukkoltam, hogy sikerüljön lerendezni magában a dolgait, és hogy dönthessen mit akar igazán: emberként élni Akirával, vagy engedni az erdő hívásának és rókának maradni. Ez a dilemma pedig olyan szépen átjött a kötet során végig.

A romantikus szál pedig… Hát gyerekek! Mindenkinek jusson egy Akira, jó? Mert ez a srác valami tündéri és zabálnivalóan édes. Olyan kis érzelmes, vicces, és annyi helyen férfias, hogy az hihetetlen. Egy pillanatig sem volt bennem kérdés, hogy Midori miért is szerelmes belé. A családját is nagyon szerettem ám, a nagypapin rengeteget nevettem.

A legjobb barátokat is a szívembe zártam ám. Rei okos, bátor, egy igazi harcos, Tristan pedig a maga nyugatiságával, a kék szemével, a hihetetlen humorával egyszerűen maga a csoda. És annak annyira örültem, hogy végre itt egy fiú-lány barátság. Hiszek abban, hogy a világban vannak Tristanok és Midorik. Akit még ki kell emelnem, az Chanel. Nagy kedvencem lett a lány, annyira szerettem volna megérteni, és még jobban megismerni. Remélem legalább egy novellát kapunk majd róla 🙂

Amiről még mesélni akartam, az a könyv vége. Nekem ez így nagyon tetszett, a dilemmát gyönyörűen körbejárta az írónő, és a végére teljesen megértettem Midori döntését. A nagy lezárás pedig valami elképesztő lett, akárcsak az azt megelőző izgalmak. Így kell feleljthetetlenné tenni egy amúgy is imádnivaló könyvet.

Értékelés: 10/10

Az idei évem egyik legfényesebb csillaga volt ez a könyv. Csodálatos karakterek, imádnivaló romantika, megannyi humor, egy csipetnyi természetfeletti, és mindez megszórva a hiteles japán atmoszférával egyszerűen mindent vitt. Kellett ez a könyv a lelkemnek.

Hogy tetszik a borító? Olyan cuki, mint maga a könyv is. Midorit is hasonlóan képzeltem el, csak azt sajnálom, hogy vörös helyett barna a szeme.

Kinek ajánlom elolvasásra? Igazából mindenkinek. Ha szereted a romantikus, izgalmas YA könyveket, akkor szerintem ez is tetszeni fog. Plusz előny, ha japán rajongó vagy.

Ui.: Shame on me. de tényleg. Mikor az írónőtől először hallottam, hogy japán mitológiás könyv, úgy voltam vele, “na, ezt nem valószínű, hogy elolvasom“. És eleve amikor nekikezdtem a könyvnek, direkt nem is jelöltem molyon, nehogy aztán rá kelljen nyomni a “félbehagyom” gombra. Szóval igen, ilyen felütéssel lett nálam ez a könyv 5 csillagos kedvenc 🙂

* Kíváncsi lettél? Szerezd be most kedvezményesen! *

RÓKATÜNDÉR – BLOGTURNÉ

 • Hamarosan megjelenik a Rókatündér, az év legizgalmasabb, legtündéribb Japánban játszódó YA története.

  A különleges könyvről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és extrákkal is találkozhatsz az állomásokon. Tarts velünk!

 • A könyv hősnője, Midori egy kicune, azaz rókává tud változni. Így a mostani játék is a rókákról szól.

  Minden állomáson találtok egy róka képet és leírást, a ti dolgotok, hogy kitaláljátok, melyik róka fajról van szó.

  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  Pakisztán, India, Nepál és Banglades területén honos. Félszáraz területen él, de megtalálható mezőn, erdőben, hegyekben és emberhez közeli településeken is.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • – 11.08. – Sorok Között (értékelés)
  – 11.10. – Deszy Könyvajánlója (értékelés)
  – 11.12. – Kelly olvas (értékelés)
  – 11.13. – Sorok Között (top10 idézet)
  – 11.14. – Hagyjatok, olvasok! (értékelés)
  – 11.16. – Ambivalentína (interjú)
  – 11.18. – Ambivalentína (értékelés)
  – 11.20. – Sorok Között (interjú)