Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

2021-ben sem lesz Könyvfesztivál Budapesten

A vírushelyzet napról napra egyre rosszabb Magyarországon, így olyan nagyon nem meglepő a hír: idén is elmarad a Könyvfesztivál, amit november 4. és 7. között tartották volna meg az Eiffel Műhelyházban.

Gál Katalin, a MKKE elnöke így nyilatkozott: „Jelenleg a növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt az MKKE Elnöksége nehéz szívvel, de úgy határozott, hogy a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését 2022. április 21-24. időpontra halasztja. A külföldi kiállítók részvétele nehézségekbe ütközik, már most is sokan nem vállalkoznak tömegrendezvényen való megjelenésre, utazásra. A zárt térben tervezett eseményeknél nem tudjuk betartatni a max. 500 fős látogató létszámot, a csoportos, termekben zajló beszélgetések kivitelezése is korlátokba ütközik. A védettségi igazolvány vagy friss PCR-teszt napi kérése a látogatóktól is nehezen megvalósítható.” (Forrás: Litera)

Azért azt tegyük hozzá, a Könyvfesztivál elmaradása elég nagy pofon a kiadóknak, hiszen ilyenkor a kiadók nagyobb bevételekhez jutnak a standokon, megússzák a könyvesbolti árrést (kb. 50% a Librié, 50% a kiadóké a könyv árából), és egyből a kiadóknál landol a pénz az eseményeken, nem kell hónapokat várni, míg a könyvesboltok elküldik.

Én nagyon sajnálom, hogy nem lesz Könyvfesztivál, mert tényleg vártam, de a döntés érthető. Az új Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2022. április 21-24.-én várható, kérdés persze, hogy a vírushelyzet lehetővé teszi-e.