Home Hírek ’85 nyara címmel jön egy LMBT könyvadaptáció a magyar mozikba

’85 nyara címmel jön egy LMBT könyvadaptáció a magyar mozikba

Nem túl gyakori dolog, hogy a magyar mozikba eljusson egy LMBT könyvadaptáció, viszont most erre fog sor kerülni. A ’85 nyara alapjául Aidan Chambers 1982-es regénye, a Dance on my Grave szolgál, a kötet sajnos itthon nem jelent.

A film a a 2020-as Cannes-i Filmfesztiválon debütált, és 12 kategóriában jelölték a neves francia César díjra, és a rendező is kapott két jelölést. A film magyar bemutatója 2021. szeptember 23-án esedékes, fent már nézhető a magyar feliratos trailer, alább pedig megismerheted a történetet. Ugye nem csak én tervezem megnézni a filmet?

A történet: 1985 nyara nem ígérkezik másnak Alexis életében, mint a korábbi szünidők. Egy normandiai tengerparti faluban, együtt a szüleivel, ahol ráadásul nemigen ismer senkit, nem éppen élete kalandját éli meg. Amikor azonban egy viharban felborul egy kis vitorlással, majdnem megfullad, és csak az utolsó pillanatban, a nála néhány évvel idősebb David menti ki a vízből. Miután megismeri a fiút, rájön, hogy élete barátjával találkozott. A jóképű, vagány és karizmatikus David mellett hirtelen eseménydússá és szenvedélyessé válik az addig egyhangú nyár.