Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

(x) 2021-ben végre megérkezhet Paul Schrader várva várt új filmje, a “The Card Counter”

A szerencsejátékról és a kaszinókról szóló filmek a kezdetektől fogva meglepően népszerűek Hollywoodban. Az évek során számos híres rendezőtől láthattunk ilyen témájú filmeket, köztük Paul Thomas Anderson első filmjét, A szerencse zsoldosait, Robert Altman 1974-es klasszikusát, a Kaliforniai pókerpartit és természetesen Martin Scorsese ikonikus Kaszinóját. 2008-ban a 21 című film a világ elé tárta a Las Vegas-i kártyaszámolás valóságát, Aaron Sorkin 2017-es rendezői debütálása, az Elit játszma pedig az illegális pókerjátékok sötét világát mutatta be. A szerencsejáték a filmvásznon legtöbbször a szokásos kaszinókra, kártyajátékokra, rulettre és nyerőgépekre korlátozódik. Ezek a típusú filmek meglepően népszerűek még azok körében is, akik egyáltalán nem szerencsejátékoznak, hiszen ezáltal betekintést nyerhetnek egy olyan világba, amely meglehet, hogy vonzó a számukra, de soha nem tudnának ilyen életet élni. Lehetőséget kapnak arra, hogy a filmvásznon keresztül átéljék a szerencsejátékokat és az ezzel járó kockázatok izgalmait.

2021-ben az Oscar-díjas rendező, filmkritikus és forgatókönyvíró Paul Schrader a „The Card Counter” filmjével gazdagítja a szerencsejáték- és kaszinófilmek világát.

Paul Schrader az elmúlt 50 év legjobb filmjeiért felelős. Munkásságához kötődnek többek között a következő Martin Scorsese filmek: A taxisofőr, Dühöngő bika, Krisztus utolsó megkísértése. Nem meglepő tehát, hogy a „The Card Counter” 2020 egyik legjobban várt filmje volt, azonban a forgatást szüneteltetni kellett tavaly márciusban a világjárvány miatt, és csak hónapokkal később sikerült folytatni. Ennek köszönhetően a megjelenés dátumát elhalasztották, ami csak tovább növeli a várakozás körüli izgalmakat.  A film az Oscar-jelölt Hitehagyott folytatása, viszont egészen más történetet mutat be, ugyanakkor a Schrader-féle feszültség, dráma és fanyar szellem keveréke itt is megmutatkozik.

A kulcsfigura Guatemala amerikai színésze, Oscar Isaac, akit láthattunk az Ex Machina (2014) és az Egy durva év (2014) című filmekben, valamint Golden Globe jelölést kapott a Llewyn Davis világa tragikomédia főszerepéért. További híres színészek a filmben: Tiffany Haddish, Tye Sheridan és Willem Dafoe. Tavaly a népszerű  Deadline-nak adott interjújában Schrader azt is elárulta, hogy Isaac és Joe Stapleton profi pókerjátékos tippeket vett a film kaszinós jeleneteihez, hogy azok minél hitelesebb legyenek.

A történet középpontjában a szerencsejátékos és egykori katona, William Tell (Isaac) áll, aki meglehetősen kicsapongó életet él, kaszinóról kaszinóra jár és semmi mást nem szeretne, csak kártyázni. Értelmét vesztett, kemény élete hirtelen megváltozik, amikor találkozik Cirk-kel (Sheridan), aki dühtől vezérelve bosszút forral egy katonai ezredes (Dafoe) ellen. Ehhez kéri Tell segítségét, és mivel Tell a Cirk-kel való kapcsolata révén esélyt lát a megváltásra (ami Schrader számos művének egyik fő témája), így beleegyezik. Azt viszont nem sejti, hogy a döntésének előre nem látható következményei lesznek és a múlt árnya fokozatosan bekebelezi.

Schrader egy legenda a filmek világában, így valószínűleg nem fogunk csalódni benne. A Hitehagyott után  egyértelmű, hogy Schrader még idősebb korában is képes meglepni minket jobbnál jobb alkotásaival.

Habár a Focus Features már tavaly júliusban megszerezte a film terjesztési jogait, a megjelenés konkrét dátumát nem határozták még meg, mivel a korlátozások továbbra is zárva tartják a mozikat világszerte. Jelenlegi információk szerint 2021-ben végre bemutatásra kerül ez a minden bizonnyal néhány díjat bezsebelő thriller.

Egy biztos már nagyon várjuk!


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading