Home PR Cikk A világ legnagyobb könyvesboltja: az Amazon (X)

A világ legnagyobb könyvesboltja: az Amazon (X)

Az Amazon neve mára fogalommá vált az e-kereskedelemben, a webshopóriás sikerrel tört világuralomra. A HelloBlackFriday, a Black Friday akciókat szemléző oldal cikkéből  ráadásul az is kiderült: könyvesboltként indult!

Mára rengeteg, a ’90-es évek elején indult internetes vállalkozás nőtt hatalmasra. Jeff Bezos, az Amazon alapítójának története is igazi amerikai sikersztori: 1994-ben alapította cégét, melyet eleinte a saját garázsában üzemeltetett. Nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint megalapítani a világ legnagyobb könyvesboltját, az online kereskedelemben rejlő lehetőségeket kihasználva a lehető legtöbb könyvet eljuttatni a lehető legszélesebb tömegekhez (az Amazon első szlogenje is így szólt: „Earth’s Biggest Bookstore” – a Föld legnagyobb könyvesboltja).

Mára elmondhatjuk, hogy Jeff jól számított: az Amazon vitathatatlanul a világ legnagyobb könyvkereskedője (ha nem is hagyományos értelemben vett boltja) lett, és mostanra a világ szinte összes országába szállítanak nemcsak könyveket, hanem egyéb termékeket is (sokak szerint a világ legnagyobb könyvesboltjából mára egyszerűen a világ legnagyobb boltjává válva). Egyes becslések szerint folyamatosan 3,4 millió könyv érhető el az Amazon online könyvespolcain, ráadásul átlagosan öt percenként kerül fel egy új cím a repertoárba. A könyveladás mellett a könyvolvasás forradalmasításában is jelentős szerepük volt: az általuk megalkotott e-könyv olvasó, az Kindle kulcsszerepet játszott az e-bookok felfutásában, így mára az e-könyvek legjelentősebb értékesítőjévé is az Amazon vált.