Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Mocsok, műanyag és számtalan szemét

Ó, hogy én mennyire vágytam már egy ilyen könyvre! A környezetszennyezésről állandóan olvasunk a neten, halljuk a videókban, de lássuk be, nem tudunk róla olyan sokat az alap dolgokon túl: hogy baj van, rohadt nagy baj, és később ez csak még rosszabb lesz, ha nem teszünk ellene valamit.

Ez a könyv azért is klassz, mert azon túl, hogy átadja az üzenetet, edukál is, méghozzá közérthető módon. A gyerekek a célközönség, emiatt egyszerűen, tisztán fogalmaz, hogy bárki számára érthető legyen a tartalom, és ez itt most teljes mértékben sikerült is. Hiába vagyok felnőtt, nagyon sok olyan dolog volt, amit itt és most megtanultam én is, leginkább a technikai dolgokra gondolok itt.

A könyv felépítése egyszerű. Végigveszi a műanyag, az üveg, a papír, a fém, a textil és az étel útját, megmutatva azt, hogy miként készül például a műanyag vagy éppen a papír, miért rossz az a bolygónknak, ha például túlzásba visszük a műanyag termelést. Mert igen, tudjuk, a műanyag rossz, de itt kiderül miért is annyira káros. Szó esik arról is, hogyan történik az újrahasznosítás folyamata, mi történik a „gyárakban”, és hogy ez mennyivel környezetkímélőbb, mintha például új papírt csinálnánk.

Sok pluszt is ad a könyv, például rengeteg a gyakorlati tipp, amiket használhatunk. Például érthetően elmagyarázza a műanyag üvegeknél, hogy mit lehet biztosan újrahasznosítani és mit nem, de elmagyarázza azt is, hogy a kupakot miért kell rajtahagyni a műanyag üvegeken amikor berakod a szelektívbe (hogy ne fújódjon fel). Bevallom, eddig én mindig leszedtem, mielőtt beraktam volna, mert azt hittem a kupak para, ha ott marad. Ilyen, és ehhez hasonló kisokosból van bőven a könyvben.

Baromira szerettem a tippek az újrahasznosítás részt is. Oké, a 5 Minute Crafts-en és pl. a Blossom oldalon egy rakat videót megnéztem, amiben erről van szó, de például egy gyereknek (akik a célközönség) szerintem baromi jó ötlet, hogy megmutatják, ruhákból például csinálhatnak szőnyeget, befőttesüvegből mécsestartót vagy éppen csomagolópapír simán lehet egy régi lap is.

 

Persze, a gyakorlati tanácsok nagy része olyan, amit ezerszer hallottunk már mi, felnőttek. Például ha elvitelre veszünk kaját, vigyünk otthonról ételes dobozt (aminek a legtöbb helyen mondjuk nem örülnek, de ez van), vagy hogy egy régi konzervdobozból klassz virágcserép lehet. Ezek az ötletek tök jók lehetnek arra, hogy beinduljon a gyerekek fantáziája, és úgy nézzenek a „szemétre”, mint a lehetőségek tárházára, és emellett próbáljanak odafigyelni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is.

A másik kedvenc részem a könyv végén jött el, méghozzá a szójegyzék. Itt egy csomó alapfogalmat gyűjtöttek össze, mint a karbonlábnyom vagy a megújuló, ezeket pedig röviden megmagyarázták. Elsőre a legtöbb triviálisnak hat, naná, hogy tudjuk mit jelent a klímaváltozás, de akadt azért pár olyan fogalom is, ami még nekem is új volt, például ilyen a mikrogyöngy. Ez a szójegyzék segíthet abban, hogy később a híradásokat, újságcikkeket is jobban megértsük, szerintem klassz, hogy tisztázták ezeket az alapfogalmakat.

Értékelés: 10/10

A könyv megtanítja és elmagyarázza az alapokat, ad pár támpontot arra, hogy miként tudunk változtatni, és ezt hogyan építhetjük be a hétköznapjainkba, emellett itt-ott még játékos érdekességekkel is feldobja az olvasmányélményt. Szerintem ez a könyv az egyik legjobb és leghasznosabb ajándék, amit egy gyerek megkaphat, ráadásul ezt a szülő is tudja forgatni, és az egész család okulhat belőle.

Nekem nagyon tetszett, élvezettel olvastam és rengeteget tanultam belőle. A magánéletemben erősen próbálkozom, hogy minél kevesebb karbonlábnyomot hagyjak magam után, ami egy baromi nehéz és hosszú folyamat, de hát, minden úton az első lépés a legnehezebb. Ez a könyv pedig abban nyújt igazán nagy segítséget, hogy megértsük miért kell elindulni… és meg is tegyük azokat a lépéseket. Még ha babalépésekben is.

 • A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a Mocsok ​műanyag és számtalan szemét könyv, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet, ezúttal a fiatalabb korosztályt megcélozva. A könyv könnyedén segít eligazodni a környezetvédelem témájában, fontos információkkal, illusztrációkkal és hasznos tanácsokkal látja el az olvasót. Ha szeretnétek többet megtudni a könyvről, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.

 • A mostani játék során minden állomáson egy, a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalommagyarázatot fogtok találni, a feladat pedig az lesz, hogy kitaláljátok a fogalmat, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  Ipari felhasználási körforgás, amely során a már hulladékká lett korábbi termékből, csomagolóanyagból ismét kinyerik a hasznosítható részeket, anyagokat, és azokból részben vagy egészben új készterméket, csomagolóanyagot állítanak elő.

  a Rafflecopter giveaway

 • 03.15. Könyvvilág
  03.17. Sorok Között
  03.19. Könyv és más
  03.21. Olvasónapló