Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Casey McQuiston – Red, White, & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék

Mindig is imádtam a herceges tündérmeséket, tudjátok, amikor a lány beleszeret a hercegbe, szenvednek egy kicsit, aztán totál boldogok lesznek. Annyira vágytam már arra, hogy a herceg végre egy srácba zúgjon bele, és kiderüljön, mit rejtene az a történet. Casey McQuiston végre megadta a világnak ezt a regényt. Ez a Vörös, fehér és királykék.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Történetünk főhőse Alex, az első amerikai elnöknő fia, aki minden erejével azon dolgozik, hogy az édesanyját újraválasszák. Amikor el kell mennie a brit trónörökös esküvőjére, szóváltásba keveredik Henryvel, a koronaherceggel, akit egy korábbi konfliktus miatt nem igazán csíp. Miután felborítanak egy tortát, az udvar és az elnöki kampány úgy dönt, azt kell tettetniük, hogy a legjobb barátok, mert csak így tudják lecsitítani a balhékat. És naná, hogy az együtt töltött idő alatt egymásba szeretnek…

A könyv nagy erőssége az, hogy egyszerre tündérmese és fájóan realista történet. Számos olyan pontja van, ami igazi tündérmesének hat, mint a srácok egymásba szeretése, vagy éppen az, ami a könyv vége felé történik a választás kapcsán. Másfelől viszont nagyon sok komoly témát érint a regény, és ezeket erősen dolgozza fel.

Milyen lehet hercegként felnőni, és örökké megfelelni a társadlami elvárásoknak, a családod vasakaratának? Milyen az, ha eddig egy átlagos fiúként élted az életed, most meg hirtelen az első amerikai elnöknő fia vagy, akinek ráadásul még a bőrszíne is más, mint a tiéd? Ezek már önmagában is súlyos problémák, amikkel nehéz megküzdeni, de itt jön még az, hogy ebben az élethelyzetben mennyi nehézséget okozhat az, ha meleg vagy, és harcolni akarsz a szerelmért?

Hiszen Alex és Henry is tudják, bármennyire is fontosak egymásnak, bármit is jelent a kapcsolatuk, az elnöknő és a korona is támadhatóvá válik, ha nyilvánosságra kerül a dolog. A történetben végig ott lemet demoklész kardjaként a titok kirobbanása és a következményektől való félelem, éppen ezért a srácok sokáig nehezen is enegednek az érzelmeiknek, próbálnak távol maradni a másiktól, de az igaz szerelem egyik ismérve az, ha minden akadályon átgázolnál azért, akit szeretsz.

Casey McQuiston pedig ezt a nagy szerelmet csodálatosan ábrázolta. Alex és Henry személyisége is imádnivaló, annyira különböző a két srác, de sok mindenben mégis hasonlóak, a köztük lévő összhang pedig valami elképesztő. Csak úgy izzott a kémia, a romantikus és az erotikus jelenetek is nagyon erősek lettek, és bennem olvasóként végig ott volt az erős vágy, hogy legyetek együtt boldogok és győzzetek le minden akadályt!

Akadályból pedig nem volt hiány, ez pedig szinte végig izgalmassá és egyedivé tette a történetet. A hercegi lét és az, hogy az elnök fia vagy, nem csak egy izgi felütés volt, amivel a szerző nem kezdett semmit, pont ellenkezőleg, maximálisan kihasználta a témáját, végig érthetően megmtuatta mit jelentenek a kötelezettségek, milyen lehet így élni. Úgy éreztem olvasás közben, mintha tényleg betekinthetnék a kulisszák mögé, annyira hitelesnek érződött minden.

Számos más erősségét ki tudnám még emelni a könyvnek, mint a szuper humor, az elsőrangú mellékszereplők, a srácok anyukáit például imádtam, és Rafael Luna engem is megnyert magának. Az e-mail váltások mindent vittek, különösen ahogy a leveleiket zárták, a híres történelmi pasik romantikus üzeneteivel, amiket férfiaknak küldtek. És ahogy egy ponton ez plusz értelmet nyert, wow! Szerettem átélni a srácok személyiségfejlődését, és azt is, ahogy megmutatták, az álmok és a célok az idő folyamán változhatnak, és nincs abban semmi rossz, ha úszunk az árral.

Az E/3 viszont kikergetett a világból, New Adult könyvnél nagyon idegen volt. Nehéz volt az elején belerázódnom az olvasásba, és valahogy végig éreztem egy kis távolságot. Bár úgy a felétől már megszoktam, de odáig el kellett jutni. Úgy hiszem sokkal jobban berántott volna a könyv, ha E/1-ben kapjuk meg, különösen mert csak egy nézőpontunk volt, Alexé.

Értékelés: 9/10

Nem véletlen, hogy az év romantikus regényének választották a Vörös, fehér és királykéket. Én is nagyon imádtam, annyira romantikus, édes, vicces volt, Casey McQuistonnak pedig életem végéig hálás leszek, amiért a herceg végre nem a lányba zúgott bele, hanem egy jópofa, helyes és nem hétköznapi srácba.

Hogy tetszik a borító? Általában nem szeretem a rajzolt borítókat, de ez valahogy működik, nagyon egyedi és jól néz ki élőben is.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha csíped a romantikus történeteket és nem zavar az, ha két fiú szerelméről olvasol, nehogy kihagyd!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

  • A Könyvmolyképző Kiadónak hála, nálunk is megjelent Casey McQuiston LMBT romantikus regénye, a Vörös, fehér és királykék, ami megnyerte a 2019-es Goodreads Choice Awards-ot romantikus kategóriában! A regény az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Alexnek és a brit királyi herceg, Henrynek az ellenségeskedéséről, majd egymásra találásáról szól. Kövessétek blogturnénkat, és ismerd meg a történetüket!

  • Alex az Amerikai Egyesült Államok elnökének a fia, Henry pedig egy brit király herceg, így mostani játékunk is királyi vérekről és elnökgyerekekről fog szólni! A feladatotok egyszerű: ki kell találnotok, hogy ki szerepel az adott állomás képén!

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    a Rafflecopter giveaway

  • [Blogturné Klub] 12 – Veronika’s Reader Feeder
    14 – Fanni’s Library
    16 – Sorok között
    18 – Csak olvass!
    20 – Könyvvilág
    22 – Dreamworld (kedvcsináló idézetek)
    24 – Hagyjatok! Olvasok!
    26 – Angelika blogja
    28 – Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)
    30 – Readinspo


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading