Home Könyvkritika Könyvkritika: Novák Andor – Armageddon-teória

Könyvkritika: Novák Andor – Armageddon-teória

 armageddonSzeretem a negatív jövőben könyveket, de eddig még sosem olvastam olyan disztópiás regényt, ami ennyire durva lett volna. (És igen, érik már az 1984 elolvasása is). Novák Andor könyve egyszerre borzongatott meg, és ragadott magával. Az egyik percben olyan sok szörnyűséggel volt tele, hogy legszívesebben nem is olvastam volna tovább, de maga a történet annyira erőteljes és lehengerlő volt, hogy a regényben ábrázolt szörnyű tettek ellenére is olvasnom kellett tovább. Persze, a téma megkövetelte a naturális brutalitás ábrázolását, sőt, ha ez nem lett volna benne, nem is tetszett volna annyira az Armageddon-teória, hiszen ettől vált hitelessé.

A könyv a nem túl távoli jövőben játszódik, méghozzá Oroszországban. 2057-re megszűnt a politikai irányítás akárcsak az Európai országok szuverenitása, egyedül Oroszország maradt önálló állam. Az országokat a hadsereg irányítja, és az orosz felsővezetés úgy dönt, ideje elpusztítani a világot, hogy a kiválasztottak, a túlélők benépesítsék azt újra, eltörölvén azokat az embereket, akiknek nem akarnak helyet biztosítani az új társadalmi berendezkedésben. Megindul tehát a fegyverkezés, az orvosok emberekből alakítanak át robottá öntudattal nem rendelkező katonákat, miközben több millió ember hal meg. Ám a vezetés ellen is képesek fellépni a lázadók, akik a Föld megmentéséért szállnak harcba.

Kíváncsi lettél? Rendeld kedvezménnyel ->  Papírkiadás  E-Book Kiadás

Olyan sok minden akart lenni ez a könyv, és végül a célját elérte, hiszen tényleg sok mindent adott, de leginkább elgondolkodtatott. Elképzeltem, ahogy a könyvben leírt borzalmak a valóságban is megtörténnek, és ki tudja, akár meg is történhetnek. Végül is, miért ne? Honnan tudjam én min ügyködnek a világ országainak tudósai, milyen vegyi fegyvereken dolgoznak, hogy egyszer bevethessék azt… Még inkább ledöbbentett és elgondolkodtatott az emberi gonoszság mértéke, ahogyan képesek kikapcsolni a lelkiismertfurdalásukat, a saját igazuk biztosítása érdekében. Az a rész például, amikor a kislány kapaszkodott a katonába, szó szerint reszketve megölelte, az pedig simán átadta a “kivégző osztagnak”, egyszerűen szörnyű volt. Nem csak azért, ami történt, hanem mert tényleg el tudom képzelni, hogy ilyen a valóságban is megtörténik. Néha jó dolog egy ilyen elgondolkodtató könyvben szembesülni azzal, mennyire durva és gonosz tud lenni az ember…

Az elgondolkodtatós rész ellenére azért a könyvvel akadtak problémáim. A regény elején nagyon nagy volt a túlírtság, ráadásul a szerkezetet sem igazán értettem. Az egyik szereplő múlt idejű e/1-ben narrált, de közben egy másik karakter is mesélt, és annyira összekavarodott minden… Egyszerűbb lett volna mindenütt e/3-at használni, különösen annak a fényében, hogy az e/1-ben beszélő karaktereknek mindenütt ugyanaz volt a “hangja”, nem különült el a szókincs, a nyelvhasználat, a szöveg színessége. E/3-ban ezzel nincs gond. Ami még zavart, a túlírtság: néha azt éreztem, mintha szépirodalmi szintre törekedett volna a szerző, de ez valahogy nem jött össze, és olyan furán lógott az egész a levegőben. Ami viszont meglepő, hogy eme hibák csak a regény első felében voltak jellemzőek, a vége felé pedig már egységes volt.

Ami a történetet illeti, tényleg megborzongatott. A már említett kislány mellett a legjobban a prostituált története fogott meg, akit annyira megkínoztak. Nem is tudom mikor drukkoltam ennyire valakinek, hogy végre, szabad lehessen, és még mindig abban reménykedem, hogy boldog lesz az a lány. A könyv több szereplővel operált, a legtöbbször adott volt a What The Fuck feeling, én pedig csak pislogtam, mert nem hittem el, hogy ez történik. Azért is igyekszem virágnyelven beszélni, hogy ne mondjak el semmilyen spoilert. mert úgy nem lenne ugyanolyan jó az olvasás élménye. A gondolatok ébresztése, és a szükséges brutalitás ábrázolása mellett kétségkívül a WTF momentumok miatt tetszett annyira a könyv, mert olyan jó volt meglepődni. Ez pedig egészen a végéig kitartott, a végén a cliffhanger ütött rendesen.

Értékelés: 7/10
Az apróbb hibák ellenére nagyon tetszett Novák Andor könyve, sőt, már most alig várom, hogy elolvassam a folytatást. Van egy olyan érzésem, hogy az is legalább annyira jó lesz. Egy biztos, az Armageddon-teóriát szívből ajánlom olvasásra, de azt hiszem inkább csak a 18 év feletti olvasók vessék rá magukat – nemtől függetlenül. Mert az oké, hogy ez “fiús könyvnek” van a témája miatt elkönyvelve, de én mégis úgy érzem, a lányoknak is bejöhet, feltéve ha csípik a durvább szövegeket.

Kíváncsi lettél? Rendeld kedvezménnyel ->  Papírkiadás  E-Book Kiadás