Home Könyvkritika Könyvkritika: Kiersten White – And I Darken: Lada Dracul – egy sötét...

Könyvkritika: Kiersten White – And I Darken: Lada Dracul – egy sötét lélek

Gyerekek, én alig tudom elhinni, hogy ezt a könyvet Kiersten White írta! Annyira imádtam az írónőtől a Paranormalcy trilógiát, mert olyan kis cuki és vicces volt. Persze, jól felépítette White a világot és a karaktereket is, de a cukiság is dominált. Na de itt! Itt aztán nincs semmi cukiság, az And I Darken egy komoly történet, és én imádtam felfedezni az írónőtől ezt a stílust is. Egy biztos, az And I Darken után Kiersten White-ot a kedvenc íróim között fogom emlegetni, mert aki ennyire meg tud újulni, és ilyen jó regényt tud írni, az maximálisan megérdemli.

A történetnek két főszereplője van: Lada és Radu. Az 1400-as évek végén járunk, ők a havasalföldi fejedelem két gyermeke, akik a török fővárosba kerülnek, afféle politikai fogolyként, hogy a fejedelem betartsa a törökökkel megkötött békeszerződést. Lada és Radu így a török udvarban nő fel, és míg Lada gyűlöli a környezetet és minden vágya, hogy hazatérjen, addig Radu megnyugvást talál az iszlámban, az ittlétben. Amikor a két testvér megismeri a szultán fiát, Mehmedet, mindkettejüket ismeretlen érzések kerítik hatalmába.

Sok mindent kiemelhetnék, hogy miért is tetszett nagyon ez a regény, konkrétan az idei kedvenceim egyike. White profin felépítette a két testvér kapcsolatát és imádtam ahogy játszott a sztereotíp “férfi és női viselkedésjegyekkel”. Lada ugyanis már kiskorától egy vad, erős lány, aki imád verekedni, és akinek a lételeme az, hogy erősebb legyen másoknál. Addig Radu kifejezetten érzékeny, és ez gyerekkorában hátrány volt, felnőttként viszont pont a simulékonyságával, a szépségével és az érzékenységével tud tökéletesen lavírozni az udvarban.

A könyv kapcsán van amúgy egy halvány félreértés, sokan ugyanis fantasy történetnek hiszik. No erről az első kötetben szó sem volt, ez egyszerűen egy történelmi YA kötet, amiben az írónő azt mutatja meg, hogy mi történt volna, ha a Drakula karakterét ihlető Vlad lánynak születik fiú helyett. Szóval, ezt nevezhetjük akár alternatív történelmi regénynek is, már ennyiben is egyedi.

A török birodalomról mindannyian tanultunk a suliban, de hát, mi nyilván a saját oldalunkról néztük a történteket. A könyvben például gyakran említik Hunyadi Jánost, a rettegett hadvezért, akitől rettegnek a törökök. De miért akartak annyira hódítani? Ez például nagyon szépen meg lett mutatva a történetben, itt-ott már némi szimpátiát is éreztem, de ez lehet inkább a karaktereknek volt köszönhető. Nekem pedig tök érdekes volt megismerni “a másik oldalt”, és az ilyet nagyon szeretem.

Az iszlám vallásról szerintem sokan hallottunk már sok rosszat, így számomra például felüdülés volt Radu szemén át látni, hogy mit adhat a vallás, az iszlám az embernek, hogyan tehet valakit erősebbé, jobbá, boldogabbá az, ha hisz. De White nem húzott rózsaszín szemüveget, mert megmutatta azt is, hogy mit tesz a vallási fanatizmus, mit jelent, ha valaki annyira hisz a Koránban és a jóslatokban, hogy bármit megtenne, csak hogy beteljesítse őket. Nagyon szépen árnyalva lett a kép, különösen ha hozzáveszem, hogy Ladának miket kellett megszenvednie csak azért, mert nő. (Ezt a szálat amúgy gyönyörűen prezentálta az írónő).

Kaptunk ám romantikus szálat is, hiszen Lada és idővel Radu is belezúg a közös legjobb barátjukba, Mehmedbe. Az írónő nagyon ügyesen megalkotta a srác karakterét, aki egyszerre volt nagyon szerethető, végtelenül hiteles és iszonyúan utálható. Mehmed sokrétűen lett ábrázolva, White nem felejtette el, hogy miként nevelkedett a srác, miben hisz, és ez hogyan befolyásolja a tetteit. És néhol kedvem lett volna pofán csapni őt, de bizonyos dolgok miatt nem tudtam nem szeretni a fiút. A romantika nagyon jól működött a kötetben, imádtam ezeket a jeleneteket olvasni. Lada is tök jól működött a romantikus részben, különösen amikor el kellett gondolkodnia azon, hogy szerelem vagy hűség, avagy a szülőföldjét, vagy Mehmedet válassza.

Radunál külön érdekes volt az, hogy mit jelentett az 1400-as évek végén rádöbbenni arra, hogy meleg vagy, mindezt feldolgozni önmagadban, akárcsak azt, hogy beleszeretsz a legjobb barátodba. Nagyon hitelesnek éreztem végig a karakter tetteit, a jellemét. Azt pedig különösen, hogy bár Radu gyengének tűnik, de valójában egy nagyon erős karakter, zseniális elmével, jó gondolatokkal. Szerintem sokan tudunk vele azonosulni, de ez ugyanígy igaz Ladára is.

Értékelés: 10/10

Az idén elolvasott könyveim közül ez volt az egyik kedvencem. A karakterek nagyon egyediek, jól felépítettek, imádtam a világot és a milliőt, amit az írónő a történet köré szőtt. Ráadásul maga a sztori is nagyon izgalmas, keményen pörög végig, nincs megállás és szerencsére az írónő stílusa is sodró lendületű és szerethető. Ha lehetne, már olvasnám is tovább.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen imádom! Ránézek és máris szerelmes vagyok, ráadásul a történethez is nagyon illik.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Tudom, a török vonal hátha lesz, akit elriaszt, de igazából mindez simán lehetne egy kitalált világ is, ráadásul az írónő annyira jól megírta ezt a regényt, hogy kár lenne kihagyni az életedből.

And I Darken blogturné

 • A napokban jelent meg Kiersten White zseniális regénye, az And I Darken. A könyvről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a kötetből.

 • A történet nagy részében az oszmán birodalomban járunk, ahol a törökök tartják politikai fogolyként a két főhősünket.

  Így a mostani játékunk is az oszmán birodalomra hegyeződik ki. Minden állomáson találtok képet egy híres épületről, ami olyan városban található, amit valamikor elfoglalt a törökök.

  A feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik városban található az adott épület 🙂

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  bsh

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 09.03. – Sorok Között
  09.04. – Olvasónapló
  09.06. – Sorok Között extra állomás
  09.08. – Utószó
  09.10. – Fanni’s Library
  09.12. – Utószó extra állomás
  09.14. – Könyv és más
  09.16. – Deszy könyvajánlója
  09.18. – Dreamworld

Íme 10 klassz idézet az új Vörös Pöttyösből, az And I Darken-ből!