Home Könyvkritika Könyvkritika: David Levithan – Majd egy nap (Nap nap után 3.)

Könyvkritika: David Levithan – Majd egy nap (Nap nap után 3.)

Régóta vártunk erre a folytatásra, de végre sikerült az írónak megírnia. És srácok, erre megérte várni! A Majd egy nap nagyon szépen végigvitt egy koncepciót, tágította a sorozat világát, és olyan lelki dilemmákat, érzéseket, gondolatokat mutatott be – és keltett bennem, mint olvasójában, – hogy maximálisan tudtam élvezni az olvasást.

A Nap nap után cselekménye után járunk bő egy hónappal. Rhiannon Alexszel jár, a nagyon kedves és helyes sráccal, de még mindig “A”-re vágyik. Eközben “A” sem tudja kiverni a fejéből a lányt, és hiába ébred mindig ugyanabban a testben, csak Rhiannonra gondol. Eközben a pap bőrébe bújt lélekvándor, “X” új testet keres, és mindent elkövet, hogy találkozzon “A”-vel. Célpontjába veszi Nathant, bántja is, és reméli, hogy vele elérheti “A”-t…

A legizgalmasabb újítás itt az volt, hogy sokkal több nézőpont karaktert kaptunk, köztük lélekvándorokét is. A legérdekesebb kétségkívül “X” lett, a srác ugyanis totális ellentéte “A”-nek. Maximálisan kihasználja a helyzetet, ott árt, ahol tud, napokra elfoglalja a testeket, és ha kell, akár a gyilkosságtól sem riad vissza. Viszont ő is ugyanolyan elveszett. A válaszokat keresi, akárcsak “A”.

Nagyon érdekes morális dilemmákat vetett fel a kötet, legjobban az tetszett, ahogy “X” kifordította ezt az egész lélekvándorlás témát. Mert az elmélete szerint nem nekik kéne alárendelniük magukat a testnek, hiszen csak egy napról van szó, és az ő életük sem kevésbé értékes, kevésbé fontos, mint a testé, akiben most éppen vannak. Amikor erről beszélt, le is tettem a könyvet, és agyaltam rajta perceken át, soroltam a pro és kontra érveket. Szeretem, amikor egy történet ilyen dilemmákat vet fel.

És igazából a fent ábrázolt kérdés csupán csak egy apró szelet, amit “X” átal megvizsgál a könyv. Mert tényleg jó volt látni egy másik nézőpontot, egy másik életfelfogást. A kedvenc jeleneteim pedig kétségkívül “A” és “X” beszélgetései voltak. Nem spoilerezek, de kétszer elolvastam őket, mert egyrészt olyan jól voltak megírva, másrészt pedig annyira elgondolkodtatott, hogy egyszer nem volt elég elolvasnom őket.

Ami a plusz nézőpont karaktereket illeti, nekem Nathan is nagy kedvenc lett. Végre egy srác, aki nem menő, akinek kevés az önbizalma, de a szíve mélyéig jó. Együtt tudtam érezni vele, megértettem a dilemmáit, problémáit, és – remélem ezzel nem spoilerezek – a karakterfejlődése is döbbenetesen jó lett. Legjobban mégis az a gondolatmenete fogott meg, hogy vajon ő és Rhiannon barátok-e. Hogy ha valakivel csak egy témáról tudsz messzemenően mélyen beszélgetni, de másról valahogy idegen a társalgás, az nevezhető-e barátságnak. Olyan szépen viszonyul ez az élethez , nem igaz?

Persze akadt románc is a kötetben. Rhiannon és “A” kerülgették egymást, miközben olvasóként nehezen tudtam eldönteni, hogy mit akarok nekik igazán. Mert bár Rhiannon jellemfejlődése nagyon erős volt, és már rég nem az az önbizalomhiányos lány, aki anno volt, még így is agyaltam rajta, hogy mit szeretnék én igazán ennek a lánynak. Egy ilyen életet “A” mellett? Lehet-e így boldog valaki? A könyv végül ügyesen végigvitte ezt a témakört is.

Értékelés: 10/10

Erős történet, ütős karakterek, remek jellemfejlődések és érdekes morális dilemmák tették letehetetlenné a szememben ezt a könyvet. A románc-rész sem volt rossz, adott jó pár klassz pillanatot, így ezeket a részeket is szívesen olvastam. Kicsit sajnálom is, hogy lezárul a trilógia, mert érzésem szerint lenne még itt mit mesélni, de a remény hal meg utoljára 🙂

Hogy tetszik a borító? Az eredeti borító nagyon amatőrnek érződött nekem, de a kiadó variánsa zseniális lett, imádom!

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha tetszett az első rész, de netán nem tetszett a második kötet, ami a Nap nap után tükörregénye volt, akkor is bátran olvasd el a Majd egy napot, ugyanis bőven túlszárnyalja a Nap nap után minőségét. A csak a filmet látók is belvághatnak szerintem.

MAJD EGY NAP – BLOGTURNÉ

 • Immár a harmadik részéhez érkezett David Levithan Every day sorozata, Majd egy nap címmel jelenik meg a Maxim Könyvkiadónál. A Blogturné Klub bloggerei nagyon várták már ennek a nem hétköznapi történetnek a befejezését, melyben “A” minden nap új testben találja magát. A kiadó jóvoltából szokás szerint 3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

 • David Levithan regényei közül egyre több jelenik meg magyarul is, és mi nagyon szeretjük a karaktereit. Minden állomáson megadunk egy magyarul is megjelent regénybéli szereplő nevét, nektek meg kell mondanotok a regény címét, amiben szerepel. A könyvcímeket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

  Mini Cooper

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 06.10. Kelly & Lupi olvas
  06.12. Sorok között
  06.14. Deszy könyvajánlója
  06.16. Spirit Bliss – Sárga könyves út