Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Sara Shepard – A perfekcionisták (Tökéletesek 1.)

Sara Shepard történetmesélési stílusát nagyon megszerettem a Pretty Little Liars könyvek miatt, így kíváncsian vártam, hogy az új duológiája mit tud. Nos, a kezdeti gyengeségek után teljesen beleszerettem, és a függővége miatt alig várom a második részt, ami egyben az utolsó is.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Inkább előre jelzem, hogy eléggé különbözik a könyv a tv-sorozattól, erről egy külön posztban mesélek majd a blogturné során. Azt viszont nem bírom most nem leírni, hogy mennyivel erősebb lett volna a tv-sorozat, ha a könyveket normálisan adaptálják és kihagyják belőle Monát és Alit, akiket a PLL-ből hoztak át…

De miről szól a Perfekcionisták? Öt lány a főszereplő, akiknek az élete a tökéletességre való törekvésre épül, és egy nagyon kompetitív gimnáziumban tanulnak. Az életüket viszont megkeseríti a helyes és jóképű Nolan, az öt lány pedig összefog: egy bulin begyógyszerezik a srácot és kompromittáló fotókat készítenek róla, Nolan viszont azon az éjszakán meghal. De ki a gyilkos?

Shepard hozta a PLL hagyományait: kaptunk egy iszonyú erős rejtély szálat, a történetben végig baromi erősen pörgött a „vajon ki ölte meg Nolant” vonal, és ahogy egyre több minden derült ki a srácról, úgy vált egyre több karakter potenciális gyilkossá. Zseniálisa megoldotta az írónő, és külön imádtam azt, ahogyan ez az eset a lányok életére hat.

 

És igen, Shepard már megint azzal varázsolt el legjobban, ahogy az öt lány magánéleti szálát kezelte. Mert lehetne bármilyen erős a rejtély, ha nem érdekelne az öt lány élete, akkor maga a könyv se izgatna. Az elején viszont nehéz volt egyáltalán észbenn tartani, hogy ki kicsoda, és melyik mellékszereplők tartoznak hozzájuk, de hamar letisztult a kép, és onnantól nem maradt más, csak a szuper rejtély és a lányok izgalmas magánélete.

Szerettem, hogy bár a lányok nagyon különbözőek, de mindegyiküknek igazából hasonló gondjaik adódtak. A teljesítési kényszer, a szülőkkel való nehézségek, a barátokkal vagy éppen a szerelmeikkel való problémák, és hogy ebben a nehéz élethelyzetben is megtalálják önmagukat és rájöjjenek mire is vágynak igazán az élettől. És ezt élveztem, ezt így éreztem hitelesnek, végtére is gimis lányokról beszélünk.

És ki lett a kedvencem? Nehéz lenne megmondani. Julienál nagyon érdekes volt a gyűjtögető-anya szál, az Ashley-kavarás a háttérben és persze az, hogy miként építette fel önmagát és mit jelentett számára a népszerűség. A Parkerrel való barátságát pedig egyszerűen imádtam.

Parker, a sebzett arcú lány is nagyon közel került hozzám, leginkább azért, mert bár kívülről mindenki gyengének érezte őt, de látni véltem, hogy belül igenis erős. Alig várom, hogy lássam a fejlődését, azt, hogy ténylegesen önmagára találjon.

Avánál az fogott meg leginkább, ahogy egy gonosz pletyka mennyire el tudja rontani az ember életét és milyen rossz utóhatásai lehetnek. Ahogy előkerült a „kikezdett veled a tanárod” szál onnantól vált még érdekesebbé a történetszála.

Tudjátok, én szeretem a jó szerelmi háromszögeket, Caitliné pedig zseniális volt, nagyon át tudtam érezni, hogy milyen nehéz helyzetbe került. Az öccse Nolan miatti halála engem is összetört, és a romantikus szál is pont emiatt működött. Igenis jó, hogy Shepard leírta, nem szégyen, ha egy lánynak támogatásra van szüksége és igen, a gyászfeldolgozás baromi nehéz. Caitlinnél iszonyú erős volt még a focis szál is, leginkább az, hogyan tudnak formálódni az álmok. Oké, azt hiszem Caitlin volt a kedvencem 🙂

Mackenzie szála gyengén indult, de aztán egyre erősebb lett. Érdekes volt látni ezt a nagy versenygést Claire-rel, leginkább azt, ahogyan egy ilyen elcseszett barátságot bemutatott a szerző, nagyon hiteles volt, ahogy a zene iránti szeretet is. A romantikus részét is élveztem, erős volt a csavar.

Értékelés: 9/10

A rejtély zseniális volt, a könyvben rengeteg WTF pillanat volt, az írónő hihetetlenül jó dramaturgiai érzékkel lavírozott az öt lány életében, miközben zseniális magánéleti szálakat talált ki a lányoknak. Engem teljesen magával ragadott a Perfekcionisták, és igen, sokkal jobb, mint a tv-sorozat.

Hogy tetszik a borító? Megkaptuk a filmes borítót és imádom, mert nagyon jó a kép, amit felhasznált hozzá a kiadó.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted az okos, ütős YA könyveket, ezt se hagyd ki. A Pretty Little Liars-hez és a sorozathoz nincs köze, de hidd el, nem fogod bánni, mert annyira jó a könyv.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A perfekcionisták blogturné

 • A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában egy újabb lebilincselően izgalmas és borzongató regény érkezik a Pretty Little Liars könyvek szerzőjétől.

  A Perfekcionistákról a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, a könyv egy példányát is megnyerheted.

 • A Könyvmolyképző Kiadónál hagyományosan filmes borítókkal jelentek eddig meg Sara Shepard regényei. De ismered az eredeti borítókat is?

  A mostani játékunk egyszerű: minden állomáson találsz egy borító-részletet az írónő valamelyik művéből, a feladatod, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regény borítójából vágtuk ki a képet. Ne feledd, a google mindig segít 😉

  (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • – 08.07. – Sorok Között

  – 08.08. – Spirit Bliss

  – 08.10. – Dreamworld extra állomás

  – 08.12. – Sorok Között extra állomás

  – 08.14. – Dreamworld értékelés

  – 08.16. – Könyv és más

Kritika a Pretty Little Liars: The Perfectionists első részéről