Home Könyvkritika Könyvkritika: Michelle Hodkin – Mara Dyer végzete (Mara Dyer trilógia 3.)

Könyvkritika: Michelle Hodkin – Mara Dyer végzete (Mara Dyer trilógia 3.)

Hosszú idő után magyarul is megjelent a Mara Dyer trilógia utolsó kötete. Érdekes élmény volt a kötet olvasása, mert elég sok mindenre nem emlékeztem, kellett idő, mire összeraktam magamban a képet. Onnantól viszont már tudtam élvezni a könyvet, még úgy is, hogy stílusában teljesen más volt, mint az előző kettő.

A sorozat számomra Mara és Noah párosától volt igazán egyedi és szerethető. Imádtam együtt a két karaktert, jól működött köztük a kémia és persze a különleges képességeik mögött rejtőző nyomozások is érdekessé tették az első két könyvet. A második rész végén viszont leomlott egy ház, és mindenki úgy tudja, Noah halott. És bár a harmadik rész elején a doktornő feljegyzéseiből úgy tűnik, Noah még él, az emberben végig ott van a bizonytalanság.

Innentől kezdve spoileresen folytatom!

A trilógia záró része pont emiatt volt nagyon más, mint az eddigiek, mert nem kaptuk meg a megszokott romantika adagunkat. Persze évődés volt, Jamie ugyanis végig jelen volt, ráadásul fontos karakterként, és imádtam a srác minden egyes pillanatát, a Marával való barátságát dettó. (Bár bevallom, iszonyatosan sajnáltam, hogy Daniel és Jamie nem jöttek össze, pedig érezhető volt köztük némi bizsergés).

A könyv egyik fő kérdése nyilván az volt, hogy Mara él-e. Ugyanis onnan nyitunk, hogy Mara egy szobába van zárva, a doktornő pedig el akarja fojtani a különleges képességét. Jude segítségével sikerül megszokniük, Mara, Stella és Jamie pedig útra kelnek, hogy megkeressék Noah-t és rájöjjenek arra honnan fakad a képességük, miket titkoltak el előlük és tehetnek-e bármit is.

Mara most talált rá önmagára igazán. Eddig azt tapasztaltuk, hogy fél az erejétől, lelkifurdalása van, nem irányít. Most szó szerint kirobbant belőle az erő, embereket ölt, és volt, amelyiket nem is bánta meg. Mara igazán megváltozott most, és ezt az utat jól prezentálta a történet. Mert hiteles volt az egész, és tetszett a mód, ahogyan az írónő megmutatta, hogyan tudja elfogadni és önmagának érezni Mara az erejét.

Kaptunk jó sok erkölcsi dilemmát is, amin a karaktereknek végig kellett rágniuk magukat, hogy végül meghozzák a helyes döntést. Például feláldoznád-e az örök életet azért, hogy azzal lehess, akit szeretsz? Ki a hős? Az, akinek gyógyító ereje van, de rossz embereket ment meg, vagy aki halált hozó erővel bír, és megöli a rossz embereket? Nyilván nem egyszerű ezeket lezongorázni önmagadban, de Mara karaktere pont attól lett érdekes, hogy mindezt megtette, és úgy hozta meg a végső döntését.

Kiderült az is, mi lapult a háttérben, honnan rejlik az erő, milyen buktatók vannak, milyen szervezet dolgozik a háttérben és kinek a kezében vannak a szálak. Amikor kiderült, hogy Noah apja a ludas, ott nagyokat pislogtam, és imádtam azt a beszélgetést is, amikor a férfi előadta, Noah-nak igenis meg kellene ölnie Marát. Izgalmas, feszültséggel teli jelenet volt az egész, szerintem megkoronázta az egész trilógiát, mert ott jött elő igazán minden erkölcsi dilemma, ami annyira egyedivé tette a sorozatot.

És igen, naná, Noah Shaw életben van, és az utolsó fejezetekre elő is kerül. A srácot pedig még mindig imádom, és azt kifejezetten szerettem benne, ahogy ő is meghozza ugyanúgy a saját döntését, ahogyan Mara is. Mert igen, mindenki a saját sorsáról dönt, és sosem tudhatjuk, hogy most kinek a tettei hoznak jót, vagy éppen a rosszat a világba. És számomra amellett, hogy a könyv élvezetes volt, ez a gondolat adott a legtöbbet.

Értékelés: 9/10

Ez a kötet volt az eddigi legsötétebb, rengeteg vérfagyasztó jelenetet kaptunk, és az emberben végig ott ég olvasás közben a hiány: Noah Shaw vajon életben van? Ezzel együtt is szerettem olvasni, egyedül a romantikus részeket éreztem kevésnek, de amiket kaptunk, mindenért kárpótoltak, mert gyönyörűek lettek. A trilógiát pedig kifejezetten élveztem, a lezárása, az utolsó sorok pedig annyira zseniálisak lettek, az ötlet pedig olyan szuper, hogy csak imádni lehet.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű, akárcsak az eddigiek. Imádom, hogy ilyen klassz borítói vannak a sorozatnak.

Kinek ajánlom elolvasára? Ha a második részt is olvastad, ezt se hagyd ki! Igen, kicsit más lesz, mint az eddigiek, de szerethető.

Mara Dyer végzete blogturné

A napokban magyarul is megjelent a Mara Dyer trilógia várva várt utolsó kötete! A lezárásról a blogturné klub két bloggere mesél, míg a Könyvvilág bloggere egy korábbi részről szóló élményével eleveníti fel a csodálatos trilógia világát. Tarts te is velünk és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott Mara Dyer végzeté

Nyereményjáték

A mostani játékunk során a sorozat részeiből idézünk, a feladatod pedig, hogy rájöjj, melyik részből származik az idézet. Az adott rész címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írhatod be.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Tetszem neked – folytatta végül. – Nagyon tetszem neked. – Igyekezett nem vigyorogni.
– Nem. Utállak – válaszoltam, remélve, hogy ha kimondom, akkor úgy is lesz.”

a Rafflecopter giveaway
https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

További állomások

06.13. – Sorok Között
06.15. – Sorok Között extra állomás
06.17. – Könyvvilág
06.19. – Deszy könyvajánlója