Home Könyvkritika Könyvkritika: John Marrs – The One: A tökéletes pár

Könyvkritika: John Marrs – The One: A tökéletes pár

Létezik-e lelki társ? Egy olyan ember, akit nekünk rendelt a sors? A könyv fő tézise ez, a sztori szerint a lelki társakat a tudomány segítségével találják meg. A DNS párod alkalmazás ugyanis megmutatja, hogy ki az a másik ember, aki a DNS-e alapján a tökéletes társ lehet, akire úgy reagálnak az ember feromonjai, hogy meglegyen a vonzódás, a szikra, és minden más is.

A történet alapja, az egész alkalmazás, és a benne lévő morális dilemmák nagyon bejöttek. Hiszen a DNS párod amennyire jó, annyi buktatója is van, mivel számos, akár jól működő kapcsolat bomlik fel, ha az egyik fél megtudja ki a DNS párja. Ezzel együtt a történet beszámol a pozitív hatásokról is, például a homofóbia és a vallási különbségek eltűnéséről. Az író nem vette félvállról a világ bemutatását, sem a DNS párod előnyeit és hátrányait, és pont ettől volt annyira valós és elgondolkodtató a könyv.

Öt főszereplőnk van, a saját nézőpontjaikban ismerhetjük meg a sztorit. A fejezetek elég rövidek, ezt az elején idegesítőnek éreztem, mert sosem voltunk elég ideig egy karakter fejében. De idővel valahogy elkapott a feeling, és ahogy beindult a sztori, úgy vált minden karakter története egyre izgalmasabbá, és emiatt tele volt ütős függővégekkel minden fejezet, ami további olvasásra sarkallt. Azt azért sajnáltam, hogy a főszereplőink között nem volt kapcsolat, így kábé olyan volt a könyv, mintha 5 kisregényt olvasnék az adott világból. Persze így is jó és egyedi tudott lenni, szerencsére szerettem.

Az egyik főhősünk a harmincas évei végén járó Mandy, aki megtudja, a DNS-párja halott, viszont közeli kapcsolatba kerül Richard családjával, akik nagyon extrém lehetőséget kínálnak fel számára. Jade DNS párja Ausztráliában él, messze tőle, a lány végül úgy dönt, odarepül, és ott durva meglepetés fogadja. Ők voltak az a két szereplő, akik valahogy kevésbé kötöttek le, de idővel náluk is történtek azért érdekes és elgondolkodtató dolgok.

Ellie egy nagy cég vezetője, egy kemény üzletasszony, aki nem élvezi az életet. Amikor megismeri Timet, a DNS párját, lassan rátalál a boldogság, amíg ki nem derül valami, ami mindent tönkretehet. Ellie szála kissé talán lassan indult be, viszont végül annál élvezetesebb lett. Baromi izgi volt róluk olvasni, iszonyú jó jeleneteket kaptunk, és a kötet lezárása is miattuk lett annyira egyedi. Ráadásul mindkét szereplőt sikerült sokrétűen, izgalmasan megírnia a szerzőnek, ezért is volt olyan jó róluk olvasni.

Kaptunk egy thriller szálat is, Christopher, a harmincas évei elején járó pasi ugyanis pszichopata, és éppen egy sorozatgyilkosnak állt, már egy csomó nőt megölt. Amikor megtudja, hogy van DNS párja, győz a kíváncsiság, és találkozik Amyvel, akiről hamar kiderül, hogy zsaru… A thriller vonalakat általában nem csípem, de szerencsére itt nagyon érdekesen, izgalmasan lett tálalva, és valahogy sikerült úgy átadni egy sorozatgyilkos elméjét, hogy átjöjjön mit miért tesz. Amit magam sem értek, az a gyűlölet elmaradása. Nem tudtam utálni ezt a borult elméjű pasit, bármit is tett, és azért ez nagy dolog az írótól, hiszen mégiscsak egy sorozatgyilkosról volt szó.

A könyv számomra legkedvesebb része naná, hogy az LMBT szál volt. Nicknek menyasszonya van, szerelmes, és ekkor jelez neki az alkalmazás: meglett a DNS párja, aki egy dögös pasi, Alex. Mindketten heteró kapcsolatban élnek, sose gondolták volna, hogy melegek, de amikor találkoznak, fellobbannak a szikrák. Az író nagyon izgalmasan, érdekesen adta át ezt a szálat, végig átjött az, mit is jelenet igazán DNS párnak lenni, és hagyni, hogy a testünk és a lelkünk átvegye az irányítást a félelmeinken. Imádtam a közös jeleneteiket, a sztorijuk lezárását meg aztán pláne.

Értékelés: 9/10

A The One egy elgondolkodtató, érdekes regény, ami egy baromi jó kérdésre keresi a választ. A morális és erkölcsi dilemmákat szerettem, a történet sokszor elgondolkodtatott, és miután beindultak az események, mind az öt szálban találtam szerethető, érdekes dolgokat. A Netflix tv-sorozatot készít a könyvből, ezek után még kíváncsibban várom az adaptációt.

Hogy tetszik a borító? Zseniális! Az én figyelmem rögtön felkeltette, ráadásul érdekes így ez a koncepció, a modellek is jók, leginkább Christopherre és Amyre emlékeztetnek.

Kinek ajánlom elolvasásra? Gondoltál már azon, léteznek-e lelki társak? Netán szerelem első látásra? Ha igen, ez a könyv tuti neked való!

The One – A tökéletes pár blogturné

 • A Netflix készít a közeljövőben 10 részes sorozatot John Marrs: The One című regényét alapul véve. Ismerjétek meg ezt a különleges történetet, mely akár napjainkban is játszódhatna: felfedezték azt a gént, melynek segítségével megtalálhatod a DNS-párodat, aki a legjobban illik hozzád. De mi van, ha már van párod? És ez csak egy a millió kérdés közül, ami felmerül a sokszor sokkolóan izgalmas történetben. Tarts bloggereinkkel és nyerd meg a Maxim Kiadó által felajánlott 3 példány egyikét a játékunk során.

 • Igaz-hamis játék a DNS-ünkkel: Minden állomáson találsz egy érdekességet, amiről el kell döntened, hogy igaz vagy hamis. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden állomáson helyes megfejtést írnak be a doboz megfelelő sorába. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

  99,9%-ban minden ember egyforma, ami különbözővé tesz bennünket (szemünk színe, arcunk formája, bőrünk színe, stb-stb…) az a DNS-ünk 0,01%-ában található.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 07.21. Sorok között
  07.23 Kelly & Lupi olvas
  07.26 Spirit Bliss – Sárga könyves út
  07.29 A Szofisztikált Macska
  08.01 Könyv és Más