Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Leiner Laura – A Szent Johanna Gimi 4. ~ Barátok

Ezt a könyvet bátran ajánlom mindenkinek, legyen az általános iskolás, gimis, egyetemista, anyuka, nagymama vagy akár dédi … mert ez egy olyan regény, amit egész egyszerűen mindenkinek el kellene olvasnia. És nem csak azért mert annyira jó, hanem mert annyira hiteles képet ad a mai tinik életéről.

* Ide kattintva online is megrendelheted! *

szjg4

Persze, még most is akadnak apróbb hibák és hiányosságok, de miközben olvastam, eggyé váltam a szereplőkkel, azonosultam a céljaikkal, vágyaikkal és álmaikkal, ezáltal pedig sokkal közelebb éreztem magamhoz a könyvet, a Szent Johanna Gimi életét.

Legyünk őszinték, ki ne vágyna arra, hogy egy ilyen társaság része legyen? Egy olyan tuti iskolába járjon, egy összetartó osztályközösségben pedig olyan jó barátokat leljen mint Ricsi vagy Virág. Többek között ezért is szeretem ezt a könyvet, mert az aktuális címet tökéletesen kifejti, a Barátságé a legfőbb szerep, és azt hiszem hogy ez a legfontosabb.

Mint mindig, most is értek meglepetések az olvasás közben, gondolok itt elsősorban Ricsi és Virág kapcsolatára, avagy Kinga hirtelen feltámadó – de már régóta szunnyadó – érzéseire egy bizonyos srác iránt. Mégis, a lezárás volt a lehető legjobb, az ahogy kiderültek Ricsi által Cortez érzései, ahogy végig ott volt a megoldás Reni előtt, az valami zseniális lett.

Kicsit úgy érzem, mintha kialakult volna két tábor, egy Team Arnold és Team Cortez. Ha ilyen valóban létezik, abszolút az utóbbi mellett vagyok. Mégpedig azért, mert Arnold viselkedése több, mint bicskanyitogató, az én szememben legalábbis. Gondolok itt elsősorban arra, hogy pontosan tudja, Reni mennyire szeretne Cortezzel lenni, vagy csak lógni az osztálytársaival, de nem teheti, mert ott van Arnold. Olyan visszahúzó erő ez a srác Reni személyiségfejlődésének a szempontjából, ami egyszerűen nem tesz jót a karakternek. Nagyon remélem, hogy Arnold tényleg elmegy Párizsba, és esze ágában sem lesz visszatérni. (Álmodik a nyomor, tudom)

Ami még kifejezetten tetszett ebben a részben az, hogy Reni mennyivel érettebb és másabb, mint az előzőekben. Egyre jobban érzem azt, hogy megérdemelten láthatjuk a Szent Johanna világát az ő szemén keresztül, néhány beszólása és megmozdulása pedig kifejezetten tetszett. Nagyon bízom benne hogy az ötödik rész még ettől is jobb lesz, ha minden igaz, nyár végén jelenik majd meg. Alig várom 🙂

Értékelés: 10/10

Az idő előrehaladtával egyre erősebb a sztori, ha egyszer elkezded olvasni, soha nem leszel képes kikerülni a bűvköréből. Egyike a legjobb könyveknek amikhez valaha közöm volt. Ha a magyar írók fele olyan tehetségesek, mint Leiner Laura, akkor nem csak az irodalom múltjára, hanem a jelenére is büszke lehet minden egyes magyar.