Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

8 kapcsolódási pont Az éhezők viadala és az Énekesmadarak és kígyók balladája között

Az Éhezők viadala trilógia előzménykötete, az Énekesmadarak és kígyók balladája nagyon sok ponton kapcsolódik a trilógiához, még úgy is, hogy 64 évvel előtte játszódik. Nyilván közös pont a főhős, Colorianus Snow elnök, aki itt még csak 18 éves diák, de ez csak a jéghegy csúcsa. Íme 8 további érdekes kapcsolódási pont!

* Figyelem! A bejegyzés spoilereket tartalmaz, óvatosan olvasd! *

#1 – Az előzménykötet címe nem csak Lucy kígyói miatt lett az, ami. Katniss ugyanis gyakran elmélkedik Colorianus Snow félelmetes kígyószemeiről…

#2 – A trilógia és az előzménykötet emlékezetes mellékszereplője Tigris. Ő az utolsó kötetben a lázadók oldalára áll, és elárulja unokatestvérét, Colorianus Snow-t. Az előzményből megtudjuk, hogy mennyire hatalmas szeretet volt Tigris és Coryo között, és Collins egyértelműen megágyazza azt az identitás és gondolkodásbéli különbséget, ami végül az eltávolodáshoz vezethet. (Amúgy tök érdekes, hogy eredetileg is Tigris a neve, nem pedig Tiger)

#3 – Gondolkodtál már azon a trilógia alatt, hogy miért van Snow elnök annyira rákattanva a rózsákra? Az előzménykötetből kiderül, hogy a nagyanyja ültetett állandóan rózsákat, és imádta őket, és az is kiderül hogyan lett az elnök védjegye a ruhájára tűzött rózsa.

#4 – Snow elnök állandó gyilkolási módszere a méreg. De hogyan jött rá, hogy a méreg ennyire hatékony? Mi volt az első véletlen, és az első szándékos gyilkolása? Mindezt jól megmutatja az előzménykötet.

#5 Számos olyan tizenkettedik kerületi helyszínt megmutatnak az előzménykötetben, ami végül szerepet kap a trilógiában is, mint a peremet, a mögötte elterülő erdőséget, vagy éppen azt a tavat, amit Katniss annyira szeret – na oda jár Lucy is, és az a tó fontos szerepet kap Colorianus életében is.

#6 – Az előzményben rengeteg dal elhangzik, lévén Lucy énekes. Ezen dalok a filmekből és a könyvekből is ismerősek lehetnek, a leginkább talán a The Hanging Tree, ami hatalmas sláger lett, és Lucy írta a kötetben. Jó érzés, hogy a dala örökké fent maradt. De ugyanúgy a Deap int he Meadow dalt is Lucy írta, ezt énekli Katniss Rutának, amikor a lány haldoklik.

#7 – Mondanom sem kell, hogy a trilógiában a fecsegőposzátáknak hatalmas szerepe jut, és Snow elnök utálja is őket. Nő ezek a drága madarak az előzménykötetben is feltűnnek, megtudjuk miért gyűlöli már őket akkor a leendő elnök, és mi az, amit nekik köszönhet… (Tulajdonképpen mindent)

#8 – Bár hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a történetek katalizátorai maguk a főszereplők, de valójában az előzményben és a trilógiában is a tizenkettedik körzeti polgármester lánya indítja be a cselekményt. A tizedik viadalon a polgármester elkényeztetett lánya bosszúból húzatja ki az apjával Lucy nevét, emiatt a lány kap is egy kígyót a nyakába, így a kapitólium és Colorianus is rögtön felfigyel Lucyra, ráadásul a polgármester lánya a történet végén is fontos szereplővé válik. Míg a hetvennegyedik viadalon Magde adja oda a fecsegő posztás kitűzőt Katnissnek. És emlékezzünk csak mit mond Ruta, a kitűző miatt bízott meg először Katnissben, és Ruta nélkül Katniss nem vágta volna le a darazsakat a fáról. És persze ha nincs a poszátás kitűző, mi lett volna a forradalom jelképe?

* Ha újraolvasnád a könyveket ide kattintva beszerezheted őket *

Könyvkritika: Suzanne Collins – Énekesmadarak ​és kígyók balladája