Home Könyvkritika Könyvkritika: Leigh Bardugo – Siege and Storm: Ostrom és vihar (Árnyék és...

Könyvkritika: Leigh Bardugo – Siege and Storm: Ostrom és vihar (Árnyék és csont 2.)

Sok trilógiánál megfigyelhető, hogy az első rész odacsap, a második kissé gyengébb, és a harmadik szépít. No itt még a lezárás magyar megjelenésre vár, de srácok, a második rész annyira odacsapott, a szememben még izgalmasabb is lett, mint az Árnyék és csont, pedig az sem volt ám rossz. Minden elismerésem Leigh Bardugónak!

A sztoriról azért ejtek pár szót: az elején Mal és Alina próbál új életet kezdeni, de egy kalóz segítségével Éjúr elrabolja őket, és a férfi arra készül, hogy egy újabb szent állatot megöljön, és ezáltal irányíthassa Alina erejét. A lánynak azonban váratlan segítsége támad, Éjúr pedig egyre komolyabb ellenfélre akad…

Tudjátok, van a Pókemberben a híres idézet: “A nagy erő nagy felelősséggel jár”. Számomra erről szólt ez a kötet. Hogy Alinának rá kell jönnie arra, hogy kezelje a hihetetlen erejét, hogyan maradjon önmaga és ne járjon úgy, mint Éjúr, akiből lassan kiveszni látszik az utolsó csepp emberség is. Ez a könyv nekem végig Alin1 személyiségének a fejlődéséről – és itt-ott a torzulásáról szólt. És hű, de imádtam erről olvasni!

Külön érdekes volt az Alina és a többi karakter közti kapcsolat. Éjúrral például imádtam a lányt, a félelmét, hogy olyanná változik, mint ő, és persze azokat az apró jeleket, ahol felfedezte, hogy talán Éjúr lehet az egyetlen, aki igazán megértheti. Az álom-jelenetek pedig a szememben mindent vittek, leginkább Alina reakciói miatt. Éjúr amúgy is döbbenetesen jó karakter, kevés olyan főgonoszról olvastam, aki ennyire sokoldalú lenne.

A szememben a másik kedvenc kapcsolat Alina és Zsenya között volt. Imádtam az első részben a barátságukat, Zsenya karaktere is annyira szerethető volt. Külön bejött, hogy a szépsége egyszerre volt előny és hátrány, ettől is volt annyira brutális Éjúr büntetése… Alina és Zsenya jelenetei is mindent vittek a számomra, leginkább amikor Alina – és vele együtt én is – azon morfondírozott, hogy vajon mennyire volt valódi a barátság, és bízhat-e egyáltalán a lányban.

Ebben a kötetben a romantikus szál még jobban tetszett, mert nem csak Alina változott hátrányára, hanem a mindig tökéletesnek mutatott Mal is. Jópár olyan döntése, beszólása volt, ahol csak lestem, hogy mi van, és ezzel együtt az írónő behozott egy tök érdekes gondolatot is, miszerint hiába Mal az első szerelem, annyit változtak már mostanra, hogy barátként talán jobban funkcionálnak. Nem is tudom akarjak-e drukkolni a párosukért.

Ismerősöktől már korábban is hallottam, hogy van a könyvekben ez bizonyos Nyikolaj nevű karakter, akit baromira imádnak. No már értem miért. Hű srácok, Nyikolaj jött, látott, győzött, és az én szívem is elrabolta ez a pimasz herceg. Hát hogy ne tette volna? Ki tudna ellenállni egy ennyire okos, ravasz, nagyképű és brutális egysorosokat ellövő srácnak? Emellett a szíve is a helyén volt, akárcsak a kémia Alinával. Nyikolaj családi életét is szerettem, különösen a kapcsolatát a bátyjával. Olyan jó volt már végre Nyikolaj szemében egy olyan herceget megismerni, akinek valóban a trónon lenne a helye.

Ami magát a sztorit illeti, végig lendületes, izgalmas maradt. Sokféle helyszínen jártunk, külön örültem, amikor visszakerültünk a grisák iskolájába, és az ott lévő változások is mindent vittek. Szeretem azokat a könyveket, amik egy percre sem untantak, ahol mindig történik valami érdekes. A legjobban pedig a sok meglepetésnek örültem, vagyis az előre meg nem saccolható történetszálaknak. Bardugo profin kezelte a szálakat.

Amire viszont nem voltam felkészülve, az a brutális függővég. Zseniális a könyv vége, a harc mindent vitt, ahogy a párbeszédek, a kiderülő információk is. A könyv végén külön szerettem Alina állapotát, a kapcsolatát Mallal, azt, amivé Zsenya lett, és az is bejött, hogy mire ment ki a játék az istenkultusszal, és mennyire jól bemutatta az írónő, hogy mennyire ártalmas lehet a vallási fanatizmus. Remélem ez nem spoiler: Alina a padlón van, innen lesz szép felállni. Alig várom már a harmadik rész magyar megjelenését, hogy kiderüljön mi történik majd a főhősökkel!

Értékelés: 10/10

Nem hittem volna, hogy ennyire jó lesz ez a folytatás! Minden előzetes gondolatom felülmúlta, Nyikolaj jelenlétéért pedig hálás köszönet!

Hogy tetszik a borító? Szokás szerint gyönyörű, egyszerűen jó ránézni, a színeit is imádom.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Zseniális ez a könyvsorozat, nem véletlen, hogy a Netflix tv-sorozatot készít belőle, amit mellesleg Budapesten forgatnak!