Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Baranyai Ákos & Angyalosy Eszter – Wonderland

Annyira tudom szeretni, ha egy könyv vagy film/sorozat bevezet a kulisszák mögé, és megmutatja, milyen világ rejtőzik a csillogás mögött, és mit éreznek azok, akiket sztárolnak, akik sikeresek, de talán mégsem boldogok. A Wonderland ezzel a koncepcióval fogott meg az első percben, és a behind the scenes jelleg volt az, ami miatt nem adtam fel az olvasást a könyv gyengébb periódusaiban sem.

A történet főszerepében Ádám, a budai úrigyerek áll, aki miután a szokásos balatoni nyaraláson megismeri régi kiszemeltje, Erika pasiját, teljesen megváltozik. A szülei szerint rossz irányba, azonban Ádám úgy érzi, megtalálta önmagát. Beleszeretett a zenébe. Beiratkozik egy rossz hírű pesti szakközépbe, ahol összebarátkozik Dogival. Zenekart alapítanak, meg akarják hódítani a világot…

wonderland

A könyv az első lépésektől mutatja be, milyen a magyar underground zenei világ, hogyan lehet befutni, miként válik egy hobbizenekarból országosan elismert zenei szenzáció. Csodálatos utat jártak be a srácok a regény során, teljesült az álmuk, övék lett a hatalmas karrier, kérdés, tudnak-e élni vele. Együtt lehet-e egyáltalán élni a sikerrel, mik azok a pontok, amikor az ember úgy érzi, már nem bírja tovább. Ezekre a kérdésekre is választ adott a könyv.

Egy ponton különösen magával ragadott a Wonderland. Amikor már majdnem befutottak, Ádám elgondolkodott azon, hogy tényleg ez volt-e az ő nagy álma. Megjelent a lehetetlen kettősség, miszerint a színpadon ő az isten, a munkahelyén meg egy senki, anyagi biztonságról  tulajdonképpen nem is álmodhat. Ahogy ezt levezette a két szerző nagyon tetszett, ott lehetett a legjobban azonosulni a főszereplővel. Szerintem egyértelműen ez volt a regény legerősebb része.

A kulisszák mögötti világ bemutatása is érdekes volt. Jó belelátni mit élhet át egy zenekar a sikerré válás útján, megtudni, mi zajlik a koncerteken, azok után vagy előtt, mennyi gyakorlást és próbát igényel a sikeres hangzás, és úgy egyáltalán, szerettem belepillantani a világba, ami mondhatni itt van előttem, de mégsincs. Amit még imádtam, az Dogi és Ádám barátsága, ahogyan átalakult az évek során a nagy lezárásig. Dogi jelleme amúgy is megérne egy misét, de Ádám viselkedése is.

banda

Mégis sok ponton éreztem problémát a könyvben. A végén szó szerint azt hittem, hogy kitéptek 30 oldalt, mert a lezárás annyira hirtelen, hogy az valami hihetetlen. Nehéz erről spoiler nélkül beszélni. A lényeg az, hogy vissza kellett lapoznom, hátha elsiklottam valami felett, de nem, a szerzőpáros olyan hirtelen hozott brutál eseményeket a történetbe, mindenféle előjel nélkül, ami nagyon nem tetszett. Egyszerűen csak ültem felette, és annyira hiteltelennek tűnt az egész. Sajnos még több kisebb-nagyobb hiba is jellemezte a könyvet, de minden gyengesége ellenére pozitív élményként marad meg bennem.

Értékelés: 7/10

Ez a könyv a zenekari titkok elmesélésén túl szerelemről, barátságról, útkeresésről és a huszonévesek önmegvalósításáról, no meg annak a nehézségéről szólt. Fontos témákba kapott bele a szerzőpáros, olyan dolgokat említett, amikről beszélni kell. Csak azt sajnálom, hogy nem sikerült mindig minőségi módon tálalni a történetet.

Kinek ajánlom elolvasásra? Elsősorban zeneőrülteknek és azoknak, akik kíváncsiak, mi van a kulisszák mögött.

ANGYALOSI ESZTER & BARANYAI ÁKOS – WONDERLAND – BLOGTURNÉ

wonderland

 

BLOGTURNÉ EXTRA – VIDEOKLIP

A könyvben fontos szerepet kap a zenekar első slágere, a What Do You Really Wanna Say, amihez a srácok a könyvben az első videoklipjüket forgatják. A Bookline könyvek jóvoltából ez a videoklip a valóságban is elkészült, a dallal együtt. Hallgassátok, szeressétek 🙂