Home Könyvkritika Könyvkritika: Jeff Zentner – The Serpent King: A kígyókirály

Könyvkritika: Jeff Zentner – The Serpent King: A kígyókirály

Ez egy többszörösen díjnyertes könyv – és nem véletlenül. A The Serpent King az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett, mert olyan gyönyörűen, izgalmasan és elgondolkodtatóan írta meg az író, hogy képtelenség volt nem szeretni. Oké, azért nem tagadom, az első pár oldal picit nehezebben csúszott le, de úgy húsz oldal után nagyon beindultak a dolgok, onnan letenni is alig lehetett a regényt.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A történetnek három főhőse van. Dill, a Kígyókirály fia: az apja egy pedofil pap, emiatt pedig a városban nem kevés hátrányos megkülönböztetés éri a srácot. A legjobb barátja Travis, aki egy Trónok harcára hajazó fantasy sorozatba menekül a kegyetlen apja sértései elől. A harmadik hősnőnk Lydia, a teltkarcsú lány, akit sokan sértegetnek a suliban, de a negatív energiákat kreatívan használva fel népszerű beauty blogger lett belőle, és ennek köszönhetően a végzős éve után nagy rá az esélye, hogy New Yorkban tanulhasson tovább.

A három tini a sztori elején kezdi meg a végzős évet, ami mindegyikük számára nagy dolog. Szinte végig ez is van a fókuszban: mi lesz velük, ha kirepülnek a gimiből, és így a gyerekkorból. Úgy fest, hogy Dill a poros kisvárosban marad, hogy segítsen az anyjának visszafizetni az apja tartozásait. Travis sem vágyódik el, a családja dacára sem, hiszen a bátyja halála óta már csak ő van az anyjának…. Lydia viszont biztos elmegy, de neki sem egyszerű belevágni az ismeretlenbe.

Annyira szépen megfogta az író ezt a végzős témát! Hiszen a pályaválasztás, az otthonunk elhagyása sosem egyszerű, legyünk akár tizennyolc, akár harminc évesek. Annyira magamra ismertem néhány gondolatban, különösen amikor Lydia egyszerre vágyott az új kalandokra, az új életre, de félt tőle, hogy mi lesz, és tudta, fájni fog hátrahagynia a szeretteit. Nagyon élethűen mutatták be ezt a témát, szerencsére az összes karakternél ügyesen került elő.

Kaptunk egy cuki romantikus szálat is. Lydia és Dill egy ideje már másként tekint a másikra, de egy barátságot sosem egyszerű a másik szintre emelni, pláne ha tudod, hogy a másik biztosan elmegy, miközben te itt maradsz… A vívódásaik szívettépően jöttek át, leginkább Dillnél éreztem azt, hogy a srác gondjaitól az én szívem is összeszorul, mert olyan hitelesen jött át az egész.

A poros kisváros, mint helyszín is nagyon jó alapötlet volt. Nyilván egy ilyen helyen nincs sok lehetőség a kitörésre, és adott, hogy a gimis léted határozza meg azt, hogy miként kezel majd a város felnőttként. És persze a sok hátrány: mindenki ismer mindenkit, a botrányok elől nem lehet elbújni. Hitelesen jött át minden, Dillnél például akadt nem egy olyan bicskanyitogató jelenet, amikor iszonyú dühös voltam, hogy miért őt veszik elő az apja miatt. És ráadásul ez sem a hagyományos formában jött elő.

Nem tagadom, a kedvenc karakterem Dill lett. Egyrészt mert iszonyú erős volt a srác, nem sokan élték volna lelkileg túl azt, amit ő. Imádtam azt az édes romantikus sóvárgást is nála, a karakterfejlődése is mindent vitt. A zenei vonal behozatala remek ötlet volt, rengeteg felejthetetlen jelenetet kaptunk emiatt.

Lydia, mint teltkarcsú blogger szintén nagyon klassz főhősnő alapanyag, az író pedig remekül kibontotta a karakterét, a beszólásait is szerettem. Leginkább az a rész tetszett, amikor azon lamentált, hogy mennyire jó dolog (vagy sem) mindig a legjobb képet mutatnunk magunkról a neten, hogy ennek kapcsán mit is jelent az őszinteség, és miért fontos ez. Elgondolkodtató jelenetek lettek, akárcsak az összes blogos bejegyzése. Ó, és imádtam őt a szüleivel!

Travis a lassú víz partot most karakter. Az elején csak egy laza könyvmoly, de ahogy egyre több minden kiderült róla, a múltjáról, egyre jobban megszerettem a srácot, különösen amiatt, ahogyan a barátaival viselkedett. Travis az az ember, akit az ember szívesen tud maga mellett az évek során.

A könyvben akad egy WTF pillanat, egy olyan törés, ami mindent megváltoztat, amitől minden súlyosabbá válik. És igazából ez a pont, és az egész kezelése volt az, ami feltette nálam az i-re a pontot. Mert előtte is jó volt, de utána tökéletes lett ez a regény.

Amit pedig még külön kiemelnék, hogy mennyire sok nehéz témát jegyez a szerző. Ilyen például a vallás, ami Dill családjánál jön elő, akárcsak ez a pedofil dolog. Nagyon mélyen belemegy a déli életérzésbe, hogy a kisvárosi problémákba, abba, hogy jó-e elmenekülni a problémáink elől. A családon belüli erőszakot is mélyen érinti a könyv. Szerencsére ezekbe a témákba nem belekap, hanem szépen, érthetően domborítja ki, miközben a karakterek szépen fejlődnek, és lesznek egyre szerethetőbbek, érzékenyebbek, emberibbek és jobbak. A három főhős legalábbis mindenképpen.

Értékelés: 10/10

Az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett a The Serpent King. A felnőtté válásról sosem egyszerű írni, de Jeff Zentner gyönyörűen megfogta a három főhős karakterét, és olyan szuper gondolatokat, érzéseket adott át általuk az életről, a szerelemről, önmagunkról, a továbblépésről, amit az olvasó egykönnyen nem felejt el. És ez az a könyv, amire szerintem életem végéig emlékezni fogok.

Hogy tetszik a borító? Nem titok, ezt a borítót én terveztem, nyilván tetszik. Iszonyú büszkeséggel tölt el, hogy egy ennyire tökéletes könyv külsejét tervezhettem meg. Remélem nektek is tetszeni fog, és meghozza a kedvetek a könyvhöz.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a komolyabb YA könyveket, mint az Egy különc srác feljegyzései, vagy John Green elgondolkodtatóbb művei, akkor ez is tetszeni fog. És igazából kortól és nemtől függetlenül ajánlanám mindenkinek.

A KÍGYÓKIRÁLY – BLOGTURNÉ

 • Végre érkezik magyarul is Jeff Zentner díjnyertes regénye, a The Serpent King. A minőségien megírt Young Adult történetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, a turné végén pedig nyerhetsz is egy példányt a könyvből!

 • A könyv női főszereplője, Lydia egy rendkívül sikeres blogger, aki a jövőjét és a lehetőségeit is a blogjának köszönheti.

  A mostani játékunk során olyan magyar blogger és vlogger lányok képeit találjátok meg, akik a semmiből építettek fel karriert, akárcsak Lydia. A feladatotok, hogy a kép alapján felismerjétek kiről van szó, és a beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • – 06.05. – Hagyjatok! Olvasok!
  – 06.07. – Sorok Között
  – 06.09. – Könyv és más
  – 06.11. – Deszy könyvajánlója
  – 06.13. – Sorok Között