Home Könyvkritika Könyvkritika: W. Bruce Cameron – Egy kutya hazatér

Könyvkritika: W. Bruce Cameron – Egy kutya hazatér

Egyszerűen kellenek az ember lelkének W. Bruce Cameron könyvei, mert szeretem azt, amit olvasás közben velem tesz az író. Sokszor megnevettet, mosolyt csal az arcomra, máskor feldühít pár ember szemét viselkedésével, de annyiszor melengeti meg a szívemet, hogy ez nem is gond. És igen, a könyvei néha meg is ríkatnak, de a legtöbbször a boldogság könnyeit csalják az arcomra. És az Egy kutya hazatér is remek érzelmi hullámvasút volt.

A főszereplőnk ezúttal Bella, a félig pitbull kutyus, aki amint megismeri Lucast, rögtön tudja, ő az ő embere. Boldogan élnek, bár akadnak hétköznapi gondjaik, mint Lucas és az édesanyja vitái a múltról, a pénzhiány, vagy éppen a szomszédos építkezés, aminek a vezetője bosszút akar állni Lucason, amiért a srác macskákat ment, és emiatt áll az építkezés. Az ármányok végül “célra” vezetnek: Bella eltűnik, és hosszú utat kell bejárnia ahhoz, hogy hazatérhessen Lucashoz.

* Elolvasnád? A kiadótól kedvezményesen megrendelheted a könyvet. Katt! *

Az Egy kutya négy élete & útja olyan történetek voltak, ahol Bailey négyszer született újjá, és végigkísérhettük Ethan és CJ teljes életét, a gyerekkortól az öregkorig. Ez a kötet másként állt a témához, pár év távlatot mutatott be, és ez a váltás nagyon kellett, úgy érzem, jobban működött a történet. Valahogy mindennek tétje volt, minden nehézségnek, fájdalomnak és lelkifurdalásból érzett örömnek. Itt nem volt meg az a tudat, hogy Bella újjászületik, és hazatalál. Neki csak egy dobása volt, és ez a könyvet is jobbá tette.

Ó, hogy én mennyire szerettem ezt a kutyust! Annyira édes volt és szerethető, az író humora pedig még mindig nagyon jól átjön a narráción keresztül. Külön szerettem a visszatérő elemeket, mint az aprócska sajtos játékot, mert nem az ételről szólt (amiért Bella bolondult), hanem a szeretetről, és ez mindent vitt.

Bevallom a nagy kutyáktól, különösen a pitbulloktól én is rettegek. Nem tehetek róla, szerintem ez egy ösztöni, zsigeri félelem, ami előítéleten alapul. A könyv részben erről szólt, hiszen Bella bármennyire is kedves, szelíd kutya, az emberek egy része fél tőle, sőt! A bonyodalmat részben az is okozza, hogy a városban senki sem tarthat pitbull kutyát, és emiatt el is akarják altatni Bellát.  Ez az egész szál, a tehetetlenséggel, fájdalommal és a korrupcióval fájdalmasan és hitelesen jött át. Viszont nem tudom azt mondani, hogy holnaptól nem fogok tartani a nagy testű kutyáktól. De azt igen, hogy majd igyekszem Bellára gondolni, és kevésbé félni.

Nagyon szerettem a könyv road trip-jellegét is. Bella ugyanis kábé egész Amerikát bejárta, és baromi kalandos élete volt. Nagyon szerettem, hogy behoztak egy LMBT-szálat is, és két pasi is gondját viselte a kutyusnak, Gavinéket pedig annyira nagyon szerettem együtt, pláne a másik kutya miatt, mert ez olyan szépen megmutatta azt, hogy néha rögös útja van annak, hogy rátaláljunk arra, aki nekünk rendeltetett.

A hajléktalan csávós részek sem voltak rosszak, leginkább mert nagyon elgondolkodtatóak lettek. És külön tetszett, hogy kapcsolatba hozták Lucasék szálával, a veteránokkal. Apropó, veteránok! Hogy én mennyire szerettem az elején, amikor Bella dolgozni ment! Olyan jól megmutatta azt, hogy egy kutya szeretete mennyire sokat segíthet minden embernek – még a legbetegebbnek is.

Egyedül a vadonban történő jeleneteknél lestem nagyokat. Maga az ötlet nem volt rossz, hogy most akkor Bella kvázi felneveljen egy pumát, akit nagy cicának hitt. Csak valahogy nekem nem állt össze, hogy ha most ennyire haza akart menni Lucashoz, miért maradt a vadonban. És hát, kissé szomorú is volt ezt a nyers valóságot olvasni a vadászatokkal, a hús marcangolásával.

Értékelés: 9/10

A kutyák szeretete végtelen, amit ez a könyv is nagyon jól tükröz. Szerettem Belláról olvasni, a végét megkönnyeztem, ráadásul az emberi karakterek is nagyon jól eltaláltak és egyediek voltak, az LMBT-szálnak meg különösen örültem. Ja, és totál megértem a kutyust, hogy sietett haza Lucashoz: az a srác imádnivaló volt az első oldaltól az utolsóig.

Hogy tetszik a borító? Az eredeti annyira nem ragadott magával, de a filmes írtóra cuki, a kis Bella ezen baromi zabálnivaló.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a kutyusokat, ha felkeltette a figyelmed a film trailer, ha egy szívszorító, édes, és vicces történetre vágysz, ne hagyd ki az Egy kutya hazatért sem!

* Elolvasnád? A kiadótól kedvezményesen megrendelheted a könyvet. Katt! *

EGY KUTYA HAZATÉR – BLOGTURNÉ

 • W. Bruce Cameron megható állattörténetei 2012 óta melengetik meg újra és újra a magyar olvasók szívét. Az évek során megéltek számtalan újranyomást, s némelyikből film is készült– éppen ez a helyzet a szerző Egy kutya hazatér c. regényével, melynek adaptációja nemrégiben meghódította a mozikat is. A könyv ennek köszönhetően immár új köntösben is elérhető, úgyhogy amennyiben Ti is szívesen tudnátok a polcotokon, tartsatok velünk ötállomásos blogturnénkon, ahol a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából 3 példány kerül kisorsolásra!

 • Egy szívmelengető W. Bruce Cameron történet blogturnéján mi másé is lehetne a főszerep, mint a kutyáké! Ennek megfelelően minden állomáson elrejtettük egy kutyafajta nevét, a Ti feladatotok pedig az lenne, hogy megtaláljátok ennek a kiemelt betűit, helyes sorrendbe rakjátok őket, az így kapott kutyafajta nevét pedig írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! A helyes megfejtők között a könyv három példánya kerül kisorsolásra.

  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 02.22. Sorok Között
  02.24. Never Let Me Go
  02.26. Sorok Között (extra)
  02.28. Kelly és Lupi Olvas
  03.02. Könyv és Más