Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Becky Albertalli – Simon és a Homo sapiens-lobbi

Hű, de rég olvastam már ennyire cuki könyvet! A végletekig aranyos volt, nagyon szórakoztató olvasmány, ami az utolsó oldalig mosolyra fakasztja az embert. Nagyon jó humorral operál a szerző, és a karakterei is legalább annyira édesek, mint az oreo keksz, amit a főhős egyszerűen imád, és állandóan ezt eszi, mégsem látszik meg rajta. (Mázlista :)). Ó, a popkult utalások sokaságáért jár a pacsi, egyszerűen imádtam!

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

simon

A Simon és a Homo Sapiens lobbi egy díjnyertes LMBT regény, aminek a főhőse, Simon egy meleg srác, aki pár hónapja egy titokzatos fiúval, Blue-val e-mailezik. Nem tudja, hogy ki a srác, de már csak a levelei alapján belezúg. A történet pedig azt fedi le, hogy miként bújik elő Simon, hogyan talál rá a szerelem, és miként képes megbirkózni azzal, hogy a fiúkat szereti – és mindezt hogyan fogadják mások.

Szépen körbejártuk a coming out témáját, rengeteg szuper gondolat született meg. Heteróként talán nehéz felfogni, hogy egy ilyen coming out mégis miben, és mennyire határozza meg egy meleg fiatal életét. A regény mindezt jól elmagyarázta, Simon gondolatai és félelmei teljesen reálisak voltak, mint, hogy miért nem a legjobb barátainak nyílt meg először, miért tart attól, hogy ezentúl minden megváltozik majd, és így tovább. A témára volt kihegyezve a regény, a szerző teljesen átélhetően vetette papírra Simon – és Blue – gondolatait, a coming outos jeleneteket pedig egyszerűen imádtam.

Ahogy én elképzeltem: Simon | A fotón: Adam Brody
Ahogy én elképzeltem: Simon | A fotón: Adam Brody

A könyv nagyobb meglepetésektől mentes, nincsenek benne kifejezett WTF momentumok. Az e-mailek iszonyúan feldobják a regényt, bár néhol erőltetettnek éreztem a szövegezésüket, de alapvetően tetszettek. Számomra a legizgalmasabb az volt, hogy vajon ki lehet Blue személye. Megvoltak a magam tippjei, az egyik végül be is talált, a végeredménynek pedig nagyon örültem. Szerettem együtt izgulni Simonnal, és tök jól átéreztem a helyzetét. A regény legnagyobb erőssége kétségkívül a szerző olvasmányos stílusa volt, leginkább Leiner Lauráéhoz tudnám hasonlítani.

Bármennyire is cuki volt a könyv, néha azért a fejemet fogtam, hogy ez már túl sok. Az hagyján, hogy a könyv összes fiú szereplője csodálatosan gyönyörű – még Simont is beleértve. Viszont az összes karakter kábé szuper cuki, még a gonosznak beállított karakterek is angyalok. Senkinek sincs anyagi problémája, mindenkinek az élete szuper tökéletes és problémáktól mentes, a közösség pedig (egy-két arctól eltekintve) tökéletes. Egy ilyen környezet nagyon kétélű fegyver: egyrészt egy ennél durvább helyszínen a coming out téma is másként működik, másfelől viszont kevésbé volt súlya az előbújásnak. Persze, így is átjött a lényeg, de a cukormáz néha nagyon túl lett tolva.

Ahogy én elképzeltem: Simon | A fotón: Adam Brody
Ahogy én elképzeltem: Simon | A fotón: Adam Brody

Értékelés: 8/10

Biztosan újraolvasós lesz a regény. Jók a karakterei, tetszik a gondolatvilága, hihetetlen a humora és eleve jól közelítette meg a coming out témáját. Nem véletlen, hogy annyi díjat nyert, kíváncsian várom a filmes feldolgozást, remélem, hogy az is megüti majd a mércét.

Hogy tetszik a borító? Nekem nagyon bejön, tök jó a piros szín, a fejnélküli alak is figyelemfelkeltő, és eleve jó ránézni.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha nem zavar az LMBT téma, és kíváncsi vagy rá, hogy mi az a coming out, és miért félnek tőle az érintettek, olvasd el a könyvet. Meg amúgy is, olvasd el, tetszeni fog. Szerintem korosztálytól függetlenül érdemes lecsapni rá.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

Becky Albertalli – Simon és a Homo sapiens-lobbi – BLOGTURNÉ

 • simon-btk

  Becky Albertalli bemutatkozó regényével bebizonyítja, hogy egy ifjúsági regény akkor is lehet menő, ha nincs benne világpusztulás, mágia avagy vámpírok, mindössze egy ellenállhatatlanul jópofa srác, no meg sok-sok oreo.

 • trrMostani játékunk egyben könyvajánlóként is szolgál, mivel minden állomáson egy-egy, magyar nyelven megjelent, LMBTQ témájú regény borítójának apró részletét találjátok. Ha ügyesen nyomoztok, akkor a turné végére nem csupán kilenc, olvasásra érdemes könyvet fedezhettek fel, hanem esélyetek nyílik megnyerni a Simon és a Homo sapiens lobbi három példányának egyikét.
  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 04.22. – Always Love A Wild Book
  04.24. – Angelika blogja
  04.26. – Media Addict
  04.28. – Deszy könyvajánlója
  04.30. – Kelly és Lupi olvas
  05.02. – Bibliotheca Fummie
  05.04. – Szembetűnő
  05.06. – CBooks
  05.08. – Dreamworld