Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Amy Tintera – Reboot: Lázadók hajnala

Lehet-e még újat mutatni egy zombis könyvben? Tulajdonképpen erre voltam kíváncsi, amikor elkezdtem olvasni A lázadók hajnalát. A végeredmény meglepően üdítő lett: igen, lehet ezt úgy is, hogy megmaradjon a YA disztópikus terepén, mégis, hozzon valami új és egyedi színt.

A történet tulajdonképpen elég átlagos: a hősnőre hárul a világ megmentése, adott a szerelem, zsarnokok, disztópia, láttuk ezerszer. Hogy lehet ezt fokozni? Mi olyan újdonságot lehet beletenni, ami láttán félreteszi az olvasó az előítéleteit? Nos, Amy Tinterra ismeri a receptet!

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

reboot

Jönnek a zombik…. De ők másmilyenek, mint amiket megismertünk. Egy szörnyű vírus pusztítása megtizedelte az emberiséget, de van pár fennmaradó város. A vírus következtében létrejöttek a zombik is: páran ugyanis meghaltak, majd újjáéledtek. Minél több percig voltak halottak, annál erősebben térnek vissza, de annál inkább elveszítik az emberségüket. Ezek az újjáéledt zombik a politikai vezetők bábjátékosai, javarészt bérgyilkos munkákat végeznek, nem kérdeznek, csak ölnek, de ők is folyamatosan meghalnak, és akkor már nem térnek újra vissza. Amíg élnek, elzárva vannak egy katonai táborban, szigorú szabályok és embertelen körülmények között.

Hősnőnk már öt éve újjáéledt. 178 percig volt halott, emiatt ő a legerősebb katona. Mindenkinek ki kell képeznie egy újoncot, és a választása a 22-es sorszámot viselő Callumra esik. A fiú mindenben a lány ellentéte, és ez adja a könyv legjobb részét. Adott egy lány, aki néhol merev, nem tudja, miként kéne kifejeznie az érzelmeit (vagy vannak-e egyáltalán), míg a fiú bohókás, vicces, nagyszájú, annyira pofátlanul emberi és élettel teli. A főhősök különbözősége rengeteg vicces pillanatot eredményezett, akárcsak a köztük lévő erőkülönbség, éljen, hogy a lány javára. A romantikus száluk is lassan alakult ki, de annál édesebb és aranyosabb lett.

Ahogy én elképzeltem: 178 - Wren | A fotón: Chloe Grace Moretz
Ahogy én elképzeltem: 178 – Wren | A fotón: Chloe Grace Moretz

Wren hősnő karakterét is nagyon szerettem a könyvben. A múltja nagyon megfogott, hihetetlenül erősen adta át az írónő a szenvedéseit, a szegény gyerekkorát, a fájdalmat. Sajna a jelene se volt jobb, de mindennek ellenére Wren – aka 178 – nem tört össze, pacsi neki! Állítólag neki már érzelmei se kellene, hogy legyenek, de mégis, támogatja a legjobb barátnőjét és aggódik érte, szerelembe esik, megszólal a lelki ismerete… Annyira emberi, hiába hiszi magáról azt, hogy nem. Személyiség és jellemfejlődés a javából, és egyben jó kiszólás az olvasónak is. Hiába akarnak bélyeget ragasztani rád az emberek, vagy elhitetni veled, hogy örökké ilyen és olyan maradsz, az igazság teljesen más. Mert folyton változunk, fejlődünk, és fityiszt mutatunk, akárcsak Wren.

Mivel disztópia, adott volt a politikai felhang, az elkorcsosodott világ ronda bemutatása, és igen, ki nem találná senki, szóba jött a lázadás is. Ezen a ponton kicsit úgy éreztem, hogy a regény veszített a lendületéből, ez jobban ment Katniss Everdeennek, bármennyire is drukkoltam a 178-as és 22-es párosának. Néhol logikai bakit is éreztem a világfelépítés terén. Most komolyan, ha van egy zombi hadsereged, miért nem teszel beléjük chipet, és ölöd meg őket egyetlen gombnyomással, ha lázadni akarnak? Egyes karakterek motiváció sem feküdtek, és akadtak olyan szituációk, amikor saccperkábé halhatatlannak bizonyultak a főhősök, mert ők aztán mindig, mindenkinél erősebbek és okosabbak, akkor is, ha éppen nem indokolja a helyzet. Szóval, a regény második fele lehetett volna kicsit kidolgozottabb, de a lezárás – még ha függővéges is – kárpótolt mindenért.

Ahogy én elképzeltem: 22 - Callum | A fotón: Josh Hutcherson
Ahogy én elképzeltem: 22 – Callum | A fotón: Josh Hutcherson

Értékelés: 8/10

Ütős regény, amit nehéz letenni, még akkor is, ha itt-ott érzékeled a hibáit. A Lázadók hajnala legnagyobb erőssége a két főhős, a köztük lévő kémia, igazából ez viszi előre a történetet. Nem lehet nem drukkolni nekik!

Hogy tetszik a borító? Borzalom. Komolyan, ránézek és minden bajom van, rég láttam ennél antipatikusabb borítómodellt. Kár érte, ez a könyv megérdemelt volna egy szebb/olvasóbarátabb borítást is.

Kinek ajánlom elolvasásra? Young Adult és disztópia fanoknak mindenképpen érdemes ránézniük, szerintem szeretni fogjátok!

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

AMY TINTERA – A LÁZADÓK HAJNALA – BLOGTURNÉ

 • reboot-btk

  A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Amy Tintera Reboot című regénye, a Reboot sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja 178-as Wren, a leghalálosabb újjáélesztett, és a reménytelennek tűnő, emberi érzésekkel küzdő 22-es Callum történetét. Ha velünk tartotok, végigkövethetitek kiképzéseiket, és megtudhatjátok, milyen veszélyekkel jár a kettejük közt kialakuló kapcsolat.

  2016. április 8-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

 • A történetben minden újjáélesztett a rebootolásukig eltelt percek száma alapján egy számmal illetnek, mely egyben az új nevük is. Így mostani játékunk során olyan filmes és könyves karaktereket keresünk, akiknek a neve vagy beceneve egy számjegy.
  A feladatotok tehát egyszerű: az állomásokon látható képek alapján ki kell találnotok, kit hogyan hívnak, majd a megoldást beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Az azonban fontos, hogy az illető számmal, római számmal vagy betűvel írja a nevét (nem mindegy, hogy Huszonötös vagy XXV, netán 25).
  Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

  sss

  a Rafflecopter giveawayhttps://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js