Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Amy Ewing – Az ékkő

Az ilyen könyvek után érzem azt, hogy igen, érdemes volt félretenni a prekoncepcióimat, és esélyt adni a történetnek. Mert ahogy elolvastam a fülszövegét, olyan átlagos disztópiának tűnt. Bármennyire is szeretem a műfajt, kezdtem telítődni, így úgy voltam vele, ezt most nyugodtan hanyagolhatom. Egy hang viszont azt suttogta, ne tegyem, olvassam el. Milyen igaza volt!

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

az-ekko-1

Az ékkő egy kőkemény disztópia, leginkább Az éhezők viadala és az Örökké a tiéd szerelemgyermekeként tudnám leírni, némi Párválasztó ráhatással. A történet szerint az óceán elöntötte a világot, de van egy túlélő sziget, ahol az emberiséget öt körletre osztották. A legszélső, legszegényebb körlet a Láp, ahol egyes lányok különleges képességekre, mágiára tesznek szert. Őket elválasztják a családjuktól és egy központba viszik, hogy amint elég idősek lehessenek, eladják a belső kör béranyáinak – itt helyettes a nevük. Az eladást pedig szó szerint kell érteni: licitálni lehet a lányokra, és aztán úgy bánnak velük, mintha nem is lennének emberek. Megszűnnek annak lenni – legalábbis a tulajdonosaik szemében.

A főhősünk Violet, aki majdnem a legmagasabb, a 197-es számot kapja az aukción. Az egyik legbefolyásosabb családhoz kerül. A gazdag családok mind tepernek, hogy mielőbb megszülethessen a helyettes gyermeke, mert közeleg a királyi család kisbabájának az eljegyzése, és mindenki a hatalomra vágyik. A sztori kábé ennyivel leírható, de sokkal több rejlik benne, mint ami elsőre kitűnik. Tele van remek politikai felhanggal, csatározásokkal, aminek a központi eleme a hatalom elnyerése. Violet „gazdája”, a Rózsa úrnője a regény egyik legérdekesebb karaktere. Nála sosem lehet tudni, hogy most éppen jó, vagy rossz, állandóan változik a megítélése, mert mindig másként cselekszik. Szerettem, hogy nem tudtam kiismerni a nőt, hogy mindig tartogatott valami újat.

Ahogy én elképzeltem: Violet
Ahogy én elképzeltem: Violet

A helyettesek életéről egyszerűen szörnyű volt olvasni. Szó szerint elveszítik a nevüket is, és azon a számon hívják, amit az aukcióra kaptak. Minél magasabb, annál jobb. Átélni a regényben Violet szenvedését fájdalmas volt, az írónő nagyon jól megfogta a karaktert, jól átjött a lány fájdalma, a megannyi megaláztatás, amin át kellett esnie a különleges képessége miatt. A regény legdurvább pontja talán az volt, amikor szó szerint pórázon vezették az úrnők a helyetteseiket, hogy ezzel is megalázzák őket, és egyben biztosítsák, hogy ki az úr(nő) a háznál. Ezzel szemben viszont láthattuk, hogy Violet legjobb barátnőjének még rosszabb a sora, na az ottani szenvedéseket még „külső szemlélőként” is borzalmas volt átélni, regényben szerintem képtelen lennék elolvasni, annyira megviselne lelkileg.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

Mindenesetre Violetnek is bőven kijutott a rosszból. Nagyon jól érzékeltette az írónő, hogy a lány bár első pillanatra ellágyul a szép holmitól és a luxustól, ami éri, hiszen gyönyörű ruhákba öltöztetik, látszólag jól bánnak vele, de mindez csak a látszat. Mert az úrihölgyek mindenben versengenek: kinek a helyettese szebb, kié tehetségesebb, ki esik hamarabb teherbe… Ami a luxust illeti, amikor visszatért Violet egy napra a családjához, szinte belehaltam a szomorúságba, akárcsak a lány. Tökéletesen átadták azok a jelenetek a családi lét fontosságát, és a tényt, miszerint a pénz önmagában nem boldogít, a családi szeretet teszi teljessé az életünket.

Ahogy elképzeltem: Ash | A fotón: Matt Lanter
Ahogy elképzeltem: Ash | A fotón: Matt Lanter

Akadt egy zseniális romantikus szálunk is, amit egyszerűen imádtam. Az úri társaság ugyanis nem csak lányokat vásárol, hanem bizony dögös fiúkat is, akik kísérőként szolgálnak a gazdag úrileányok számára, megtanítják őket táncolni, egy fiúval beszélgetni, és társai. Ash is egy ilyen escort, akinek fizetnek a szolgálataiért, és naná, hogy abba esetenként a szex is beletartozik. YA regényben nagyon durván ütős, hogy a szerelmi szál egyik résztvevője egy kábé prosti. Persze, árnyalták a karaktert, ki nem találnátok, miért csinálja (igen, van egy beteg kishúga, akinek gyógyszerre kell a pénz). A bődületes klisé ellenére mégis működött a romantikus szál, drukkoltam nekik, édesek voltak a jeleneteik, és egyben becsültem az írónőt, hogy végre szakítottak az általános lovag képével, és kaptunk egy érdekesebb karaktert.

A könyvben fontos szerepet kapott még a mágia is. Az úrinők ugyanis nem tudnak szülni, de a lápról származó helyettesek igen, ezért ők a béranyák, és még különleges képességeik is vannak, például az átalakító mágia segítségével kell még szebbé, gyönyörűbbé tenni a gyermeket már a méhükben. De a mágiának ára van, sokszor fájdalmat, vérzést okoz, de mindez nem számít az úrinőknek. A mágiának jelentősége volt a kötetben, érzésem szerint a folytatásban még fontosabb lesz, de idegenül hatott olvasás közben. Egyszerűen nem örültem a jelenlétének, olyan volt, mintha a húslevesbe beletenne valaki egy egzotikus zöldséget. Lehet, hogy finom együtt, talán önmagában is jó, de akkor sem passzol az oda, a zsigereidben érzed. Itt is így voltam vele. Nem éreztem odavalónak, egy kemény disztópiában ne legyen varázslat, mert attól valami mássá válik. Legalábbis, szerintem.

Ahogy én elképzeltem: A rózsa úrnője | A fotón: Cate Blanchett
Ahogy én elképzeltem: A rózsa úrnője | A fotón: Cate Blanchett

Értékelés: 8/10

Egy-két apróbb hibától eltekintve nagyon élveztem a regény olvasását, rekord gyorsasággal a végére is értem. A függővég brutális, őszintén bízom benne, hogy a Maxim kiadó hamar elhozza a folytatást.

Hogy tetszik a borító? Ha csak ránézek, azt látom, hogy szép. Tetszik. De van ám egy originál borító, ami még szebb. Annyira sajnálom, hogy végül nem azt választotta a kiadó. Persze, így se rossz, csak hát, van szebb verzió is.

Kinek ajánlom elolvasásra? A disztópiák szerelmeseinek mindenképpen. A műfajon belül is kimagasló, érdemes elolvasni.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

AMY EWING – AZ ÉKKŐ – BLOGTURNÉ

 • az-ekko

  A 2016-os Könyvfesztiválra elhozza nekünk a Maxim Kiadó Amy Ewing debütáló könyvét az Ékkövet, mely egy újabb izgalmas disztópikus világba repít minket.
  2016. április 16 és 26 között a Blogturné Klub segítségével megismerkedhettek Violet történetével, a bejegyzésekben sok érdekességet találtok még, illetve a nyereményjáték keretein belül 3 szerencsés meg is nyerheti a könyvet.

 • ssfA mostani játékunkban az elit házak asszonyainak nevét keressük, akik megveszik a helyettes lányokat, hogy azok gyereket szüljenek nekik. Segítségül megadtunk egy képet és a bejegyzés szövegében kiemelt betűkkel is találtok.
  Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelm eteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  A MEGFEJTÉS:
   A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, Ó, Ö, Ő, P, R, S, Sz, T, Ty, U, Ú, Ü, Ű, V, Z

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 04/16 Dreamworld
  04/18 CBooks
  04/20 Media Addict
  04/22 Deszy könyvajánlója
  04/24 MFKata gondolatai
  04/26 Kelly & Lupi olvas