Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Chris Colfer – Mesék földjén: A Kívánságvarázslat

Egyszerűen hihetetlen, hogy a Glee sztárja ennyire multitálentum legyen. Tök jó színész, egész tűrhető énekes, íróként pedig egészen kivételes tehetség. Az első könyve, A Kívánságvarázslat mesésen jó volt, olyan nagy vigyorral az arcomon olvastam, mint kevés másik könyvet. Sok helyen nevettem, másutt a szereplőkkel együtt izgultam, de leginkább csak ámultam és bámultam, mert imádtam felfedezni a csodás királyságokat, ahol a kedvenc mesehőseink élnek.

Kivansagvarazslat_mesek_foldjen

A történet főszereplői a tizenkét éves ikrek, Alex és Conner, akik az édesapjuk halála miatt nehéz időket élnek át. Egész életükben kiemelt szerepet játszottak a tündérmesék, aztán egyszer csak arra lesznek figyelmesek, hogy a nagymamájuktól kapott könyv beszippantja őket, és A Mesék földjére keverednek, aminek királyságaiban a terhes Hamupipőke, a nemrég feléledt Csipkerózsika, a gonosz mostohától rettegő Hófehérke és Piroska uralkodik. Az ikreknek be kell járniuk az összes kírályságot, hogy a kívánságvarázslat összetevőit összegyűjtve hazajuthassanak.

Mivel jómagam is bolondulok a grimm mesékért, örömmel olvastam ismét gyerekkorom kedvenc mesehőseiről. Jó volt látni, hogy mihez kezd Colfer a jól ismert mesealakokkal. Piroska átdeformálása például kifejezetten jól sikerült, de a Gonosz Királynő háttértörténetét is nagyon szerettem. Igazán kreatív volt a mód, ahogy a meséket Colfer összegyúrta, és új fényben világította meg, miközben a mesék jelentését és tanulságát is kiemelte. Az ok-okozati összefüggéseket szerettem a legjobban: ha a legkisebb Daliás-testvér nem tűnik el, és nem mennek a keresésükre a hercegek, nem találják meg Hófehérkét és Csipkerózsikát, és a bált sem rendezik meg, ahol Hamupipőke felbukkan. Imádtam látni, hogy minden okkal történt.

A képen a Kívánságvarázslat szerzője, Chris Colfer látható
A képen a Kívánságvarázslat szerzője, Chris Colfer látható

A karakterizálás is nagyon nagy erőssége volt a könyvnek, a főszereplő ikreket például nagyon szerettem. Át tudtam érezni a fájdalmukat, imádtam látni, ahogy szépen-lassan megtanulnak együtt élni a gyásszal, és olyan bátrak és erősek lesznek a mesevilágban, amilyenek legbelül mindig is voltak. A mesehősöket is nagyon jó volt más oldalukról megismerni, és sokszor magamon is azt a fajta lelkesedést éreztem, mint Alexen. Hogy „nem hiszem el, hogy találkozom Hamupipőkével„. Ennyire képes volt bevonni a történetbe az író. A találkozások pedig fantasztikusak lettek.

Pár dolog azért zavart, például a kalandok, a nagy megmenekülések néha elég hiteltelenek voltak, és a történetben is éreztem némi zavart. Például a tündérek közt voltak, és eszükbe se jutott megkérdezni, hogy valaki haza tudja-e őket küldeni, inkább bejárták a teljes birodalmat. Ilyen, és ehhez hasonló apróságok bökték néhol a csőröm, de idővel elfogadtam, hogy ez egy elsősorban gyerekeknek írt könyv, így igyekeztem elnyomni a kritikus énem, és engedni, hogy a bennem szunnyadó gyermek élvezze a könyvet. Ó, és élvezte. Nem is kicsit!

Térkép A Mesék földjén helyszíneihez
Térkép A Mesék földjén helyszíneihez

Értékelés: 9/10

A Kívánságvarázslat egy csodás könyv, amiben a mesealakokat új oldalukról lehet megismerni, és tele van tanulsággal, mókás és kalandos helyzetekkel. Imádtam!

Hogy tetszik a borító? Nagyon kreatív, egyszerűen gyönyörű még ránézni is. Örülök, hogy maradt az eredeti.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Kortól és nemtől függetlenül érdemes lecsapni a kötetre. Különösen a Once Upon a Time című sorozat kedvelőinek, ők aztán pláne imádni fogják. Ó, és persze a Glee-fanok is ugorjanak bátran rá Colfer könyvére.

CHRIS COLFER – A KÍVÁNSÁGVARÁZSLAT – BLOGTURNÉ

 • Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár, akik egy nap a Mesék Földjén kötöttek ki, ahol egy óriási kaland várt rájuk. A Blogturné Klub három bloggere pedig úgy döntött, elkíséri Alexet és Connert a nagy útra, hogy biztosan ne vesszenek el, ne egyék meg a farkasok, vagy épp ne változtassa senki békává őket, ahogy ez Brekivel történt. Ha pedig ti is velünk tartotok erre az egész mesevilágot bejáró kalandra, megnyerhetitek a Könyvmolyképző által felajánlott A Kívánságvarázslat c. könyvet.

  mesek-foldjen

 • Mielőtt még elérnénk a “boldogan éltek, míg meg nem…” részhez, egy kihívás vár rátok. A résztvevő blogokon találtok egy-egy dalszövegrészletet, amely valamely híres meséből származik. A küldetésetek csupán annyi, hogy kitaláljátok, melyikből is pontosan, majd azt a címet beírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére. A helyes válaszokkal pedig eséllyel indultok arra, hogy megnyerjétek A Kívánságvarázslatot. Tündér Keresztanya legyen veletek!
  Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

   “Van sok gyémántunk, csillogó
  Még a rubintunk is millió
  Bizony azt volna még tudni jó,
  Hogy mindez mire való.”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 01/06 Always Love a Wild Book
  01/09 Dreamworld – Térkép
  01/11 Media-Addict.hu

BLOGTURNÉ EXTRA

A Mesék földjén írója Chris Colfer, a Golden Globe díjas színész, aki a Glee – Sztárok leszünk című sorozat mind a hat évadában főszereplőként volt jelen, és több tucatnyi slágert énekelt el. A nyíltan meleg színész életrajzát ide kattintva elolvashatod.

chris-colfer-land-of-stories