Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Rysa Walker – Timebound: Időcsapda

Ismét egy időutazásról szóló regény, ami teljesen másként fogta meg a témát, mint anno a Tempest: Förgeteg. Itt konkrétan a világ megmentése volt a cél, a regény pedig végig az időutazás hátrányaival és előnyeivel foglalkozott, mindezt pedig meglepő érettséggel és kifinomultsággal tette.

Ha képesek vagyunk utazni az időben, könnyedén a világmindenség urává válhatunk, nem igaz? Ezt tűzte ki céljául a regény anti-főhőse, nevezetesen Saul, akiben ott van az időutazó gén, amit rossz célokra akar felhasználni. A Timebound bemutatja, hogy eme tehetség, megannyi rafinéria és a vallás segítségével hogyan uralható a világ, és milyen veszélyes is lehet, ha képes az ember utazni az időben, és mindehhez társul kellő ambíció és megfelelő méretű gonoszság.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -21% kedvezménnyel! *

idocsapda

A történet narrátora Kate, a tinilány, aki a nagymamájától megtudja, hogy időutazó, akárcsak Saul, a gonosz nagyapja, és a nagynénje Prudence, aki mellesleg összeállt Saullal. Kate missziót kap: mivel ő is képes utazni a múltba, meg kell akadályoznia a nagyapja terveit, mielőtt olyan veszélyes torzulások történnek az időben, amit már sehogy sem lehet helyrehozni. Kate élete veszélyben forog, és nem csak a családja miatt.

Szeretem a világmegváltós sztorikat, külön bírom, amikor egy tini kezébe kerül a hatalom, mert mindig érdekes látni, hogy mit kezd vele és milyen egyedi megoldásokat kreál. Kate, mint hősnő mindenképpen jól üzemelt. Nem volt legyőzhetetlen, nem egyszer bizonyult ostobának bizonyos helyzetekben és éppen emiatt lett hiteles, és végig jól átélhető a könyv. Nem egy tökéletes ember kezébe került a világ megmentésének a terhe, hanem egy hétköznapi lányéba, aki elköveti a saját hibáit, amikből aztán képes tanulni, és sokszor kerül olyan döntés meghozatala elé, ami túl fájdalmas – és nem csak a korához képest.

A történetből nem maradhatott ki a romantikus szál, és így a szerelmi háromszög sem. A múltban ott volt Kiernan, a tökéletes srác, akivel az idősebb Kate egyszer már összejött, és minden megvan benne, hogy boldog lehessen mellette. Viszont a jelenben találkozik Treyjel, a másik tökéletes sráccal, aki csont nélkül beveszi az időutazást, igazából meg sem rökönyödik rajta, és idővel Kate segítőjévé válik. Trey imádnivaló volt, de rettentő hiteltelennek éreztem, hogy milyen könnyen megbarátkozik a lány képességeivel és a küldetésével.

Mivel időutazás volt a téma, sokszor előkerült a dilemma is: ha megváltoztatjuk a múltat, akkor azzal együtt változik a jelen. És ez bizony azt is eredményezheti, hogy Trey nem fog emlékezni sem Kate-re, sem arra, hogy valaha szerette őt. Mit tegyen a lány? Mi a fontosabb, a szerelem, vagy a világ sorsa? Ez a szál is meglehetősen erősítette Kate jellemfejlődését. Persze, ha választanom kellene, akkor részemről Kiernan a befutó, imádtam a pasit kisgyerekként, tiniként és felnőttként is, bárhol és bármikor találkozott a hősnőnkkel, végig maga volt a csoda.

A vallás is komoly szerepet kapott a könyvben, hiszen Saul így gyakorolja a hatalmát. Kitalálta ugyanis a szírista rendet, amit a 18. században alapított, a jövő-béli technikát isteni csodatételnek eladva, és ahogy folyamatosan változott a jelen, úgy lett egyre nagyobb hatalma és térnyerése a szíristáknak, és lettek egyre hatalmasabb ellenfelek. Főgonoszként ugyan Saul, a nagyapó lett beállítva, de részemről Prudence a legundorítóbb, a nő szerintem gonoszabb, mint amilyen Saul valaha lehet. A könyv tök jól bemutatta, hogy a vallás és az egyház mennyire egyenlő lehet a hatalommal, és milyen rettegett tud lenni, aki uralja az egyházat.

Értékelések: 8/10

Pár apróbb logikai bakitól eltekintve abszolút nyerő élmény volt az Időcsapda. Jól fogta meg az időutazás kérdését, a romantikus szál is aranyos lett, a múltba utazásokat pedig egyenesen imádtam, és egyben reménykedem, nemsokára a jövőbe is ellátogatnak majd a főhőseink. Azért pedig, hogy a szerző be merte vállalni a vallást és az egyházat, mint témát, külön tapsvihart érdemel, pláne a megvalósítás láttán.

Hogy tetszik a borító? Nem rossz, de nem is kelti fel elsőre az érdeklődésem.

Kinek ajánlom elolvasásra? Young Adult rajongóknak mindenképpen. Ha szereted az időutazós könyveket, akkor is bátran olvasd el, nem fogsz benne csalódni. Az Időtlen szerelem-trilógia rajongóinak kötelező az Időcsapda elolvasása 😉

RYSA WALKER – TIMEBOUND – IDŐCSAPDA – BLOGTURNÉ

 • timeb-btk

  Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Rysa Walker: Timebound – Időcsapda című nagysikerű időutazós regénye. Félelmetes belegondolni, mi mindent lehetne megváltoztatni az életünkben, már azzal is, ha egy pillanatra visszaugorhatnánk a múltba. Négy  blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét, ha velünk tartasz a blogturné során..

 • Mi más lehetne a játék témája, mint az időutazós filmek! Fejtsd meg minden állomáson a megadott kép alapján a film- vagy sorozatcímet és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, így esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

  hhhhh

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 09.26 Sorok között
  09.28 Deszy könyvajánlója
  09.30 Bibliotheca Fummie
  10.02 Kelly és Lupi olvas