Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: K. A. Tucker – Tíz apró lélegzet

tiz-apro-lelegzetEz a könyv csodálatos. Nekem legalábbis nagyon tetszett a Tíz apró lélegzet. Jól felépített, egyedi és szerethető tartalom, kiváló főszereplőkkel. A legjobb mégis a téma, a posztraumás stressz, a továbblépés, az életben maradottak nehézségei. A bűntudat és a lelkifurdalás… Zseniálisan átadta mindezt a szerző, még azt is megbocsátottam, hogy a főhősök három perc alatt szerettek nagyon durván egymásba, és elsütötték az összes New Adult klisét. Természetesen a hősnőnk vörös hajú, mert milyen más haja is lehetne egy könyv főhősének, mint a vörös…

A történet: Kacey majdnem mindenkit elveszített, ami fontos volt a számára. Ő is a kocsiban utazott, amiben a szerelme, a legjobb barátnője és a szülei is életüket vesztették. Kacey túlélte, és élnie kell, hogy felnevelje kishúgát, Liviet. Élni azonban nem egyszerű egy ilyen tragédia után, a lány a poszttraumás stressz tüneteit viseli magán. Amikor rájön, hogy a nagybátyja a húgát fogdossa, azonnal Miamiba költöznek, hogy új életet kezdhessenek. Az új, lepukkant társasházban pedig rögtön találkozik Trenttel, egy jóképű sráccal…

Ahogy én elképzeltem: Kacey | A fotón: Bonnie Wright
Ahogy én elképzeltem: Kacey | A fotón: Bonnie Wright

Poszttraumás stressz: A szokásos New Adult vonalból a betegség hiteles bemutatása emelte ki a regényt. Itt tényleg súlya volt minden egyes érintésnek, minden gondolatnak. Szerettem nagyon, ahogy a betegségről beszéltek a szereplők, olyan hitelesnek tűnt. Végig együtt éreztem Kacey-vel, annyira szerettem volna, hogy ne csak túléljen, hanem éljen, hiszen úgy megérdemelte volna. Kétségkívül nagyon szerethető karakterről van szó, aki a hibái ellenére – vagy talán éppen azért -, képes nagyon közel kerülni az emberek szívéhez. Az enyémhez legalábbis mindenképpen. Trentet is kedveltem ám, csodásan lavírozott a jó és a rossz fiú szerepe között, végig sakkban tartva nem csak Kaceyt, hanem engem, mint olvasót is.

A mellékszereplők: Úgy szeretem, amikor vannak jól felépített mellékszereplők is, akik tényleg okkal kerültek be a történetbe, és rendesen foglalkoznak is velük. Liviet például nagyon megszerettem, és egyben sajnáltam is az őt ért tragédiák miatt. Szerencsére ő is kapott egy különálló kötetet, alig várom már, hogy az megjelenjen magyarul. Mert szívesen megismerném még jobban az ő lelki világát is. Amint felbukkant a sztoriban Ciklon a szőke hajzuhataggal, a nagy mellekkel, az aprócska ruhákban, hát, bennem is hasonló gondolatok fogalmazódtak meg, mint Kacey-ben. Aztán bumm, Ciklon lett kábé a regény legjobb szereplője, nekem legalábbis ő lett a kedvencem. A kislánya, Mia is telitalálat volt.

A regény lezárásól spoileresen: Tudjátok, nem viccelek, ez most tényleg egy spoileres bekezdés lesz. Ha még nem olvastad a Tíz apró lélegzetet, akkor ezt a bekezdést ne olvasd tovább. Szóval, a lezárásról. Sajnos túl hamar elárulta a szerző Trent titkát, és így elmaradt az a WTF faktor, amit Kacey is átélt. Mindenesetre maga az ötlet, hogy Trent kocsija volt az, ami Kacey családjának a halálát okozta, és a srác is ott ült az autóban, egyszerűen hű. Imádtam az egészet, ahogy kiderült Trentről is a poszttraumás stressz, hogy éveken át követte a lányt, kezdetben csak jóvá akarta tenni a dolgot, majd mélyen egymásba szerettek… Engem annyira meghatott az egész, az utolsó oldalakon meg már a falat kapartam, hogy adja már oda K. A. Tucker a boldog lezárást ennek a sok tragédiát megélt két fiatalnak. Annyira megérdemelnék! Szerencsére meg is kapták, én pedig full vigyorral az arcomon fejezhettem be a könyvet. Köszönöm!

Ahogy én elképzeltem: Trent | A fotón: Brant Duagherty
Ahogy én elképzeltem: Trent | A fotón: Brant Duagherty

Értékelés: 9/10
Ez tényleg egy nagyon jó könyv, amit igazán szerettem olvasni. Jól felépített a dramaturgiai ív, a szálak a végén pedig olyan csodásan érnek egybe, ami igenis megérdemli az ovációt. A főszereplők mellett pedig a mellékszereplők is nagyon szerethetőek. A kis levonás csak a sztriptízbár miatt jár, a fene hiszi el, hogy olyan kis szolíd, mint ahogy leírják a lányok munkahelyét (amúgy Kacey csak pultos).

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a New Adult regényeket, és valami különlegesebb történtre vágysz, ahol nem – csak – azon keseregnek, hogy szeretik egymást de nem lehetnek együtt, hanem ettől másabb, mondhatjuk azt is, hogy mélyebb dolgok is szóba kerülnek, akkor ez a te könyved.

K.A. Tucker – Tíz apró lélegzet – Blogturné