Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: L.J. Smith – A titkos kör 1. (BTK)

a-titkos-korEmlékeztek még a The Secret Circle című sorozatra? No, az annak idején egy könyv-sorozat alapján készült, amit L. J. Smith, a Vámpírnaplók szerzője írt. A TSC könyvek pedig A titkos kör címmel már magyarul is megjelentek. Nagyon kíváncsi voltam arra, mennyiben tér el a könyv a sorozattól, és egyáltalán, milyen alapanyaggal dolgoztak a sorozat kreátorai. Nos, az első kötet elolvasása után bátran kijelenthetem, inkább csak az alapmotívumokat dolgozták át, de azért jelentős az eltérés a könyv és a sorozat között, ami azért szuper, mert így azoknak is javaslott A titkos kör elolvasása, akik már (többször is) látták a sorozatot.

A sztori főszerepében ugye Cassie áll, a megszeppent tizenéves lány, aki az édesanyjával a nagymamájához költözik, New Salem városába. Az új gimijébe bekerülve fura környezet fogadja, titkok keringenek az új ismerőseiről, Cassie pedig hamar bajba kerül, ugyanis kivívja Faye haragját. Eközben pedig folyamatosan arról a fiúról álmodozik, akit a parton ismert meg. Amikor pedig kiderül, hogy ő bizony boszorkány, fenekestül felfordul az élete.

Változtatásokból akad ám bőven, például a sorozat első részében megölik Cassie anyját, a könyvben az első kötetben él (a másodikat még nem olvastam). A nagymamája öregebb és rútabb, mint a sorozatban. A kört tizenketten alkotják a könyvben, így sok olyan karakter van, akik nem jelentek meg a sorozatban, ilyen a két Henderson fivér és a húguk Kori, plusz Steve, és még páran. Nagyjából ennyi, amúgy pedig a könyvhöz élethű verziót álmodtak képernyőre annak idején.

Sokakkal ellentétben nekem a Vámpírnaplók első három kötete is tetszett, szóval, tényleg kíváncsi voltam mit alkotott korábban L. J. Smith. Fura amúgy, mert tudom, hogy a ’90-es évek elején jelent meg, mégis, olyan dolgokkal foglalkozott, amik ma is megállják a helyüket. A könyv eleje például nagy meglepetés volt, mert szóba került az iskolai erőszak és kiközösítés (bullying), Smith pedig tökéletesen ábrázolta azokat az érzéseket és gondolatokat, amik ilyenkor átjárhatnak egy embert. Ebből a szempontból mindenképpen ütős volt a kezdés. Az a környezet is tetszett, amit a karakterek közé rajzolt a szerző, szinte láttam magam előtt a várost, az utcákat és Cassie régies szobáját. A boszorkányos dolgok viszont kicsit hirtelen derültek ki, ezt sajnáltam. A versek/varázsigék is tetszettek, igaz, egyik sem volt az a „hú, de nagy dobás”, de ettől még szépek voltak.

the_secret_circle_01

Azért sajnos negatív dolgokból is akadt pár, gondolok itt rögtön a szerelmi háromszögre, amitől úgy tűnik L.J. Smith nem tud meglenni. Bár, ez itt valahogy érdekesebbnek tűnik az eskü miatt, de mostanság annyira unom már ezeket a háromszögeket, hogy inkább el sem gondolkodom azon, kihez is passzol a srác jobban. Ami még nagyon zavart, hogy itt mindenki gyönyörű. De tényleg, minden egyes felbukkanó szereplő gyönyörű volt, és annyi leírást használt a szerző a karakterek szépségének a kifejtéséhez, aminek a fele is sok lenne. A Vámpírnaplókban elfogadtam ezt a „mindenki gyönyörű” dolgot, mégiscsak vámpírokról volt szó, de itt olyan hiteltelenül festett az egész. Legalább a kör egyik tagja lehetett volna úgymond átlagos.

Értékelés: 7/10
A hibái ellenére nagyon élveztem a könyv elolvasását. Felelevenítette bennem a sorozat emlékeit, amit szerettem ugyan, de elismertem a hibáit, akárcsak itt. A titkos kör viszont talán még szerethetőbb is. Kíváncsian várom a második részt, amint tudom el is olvasom.

Kinek ajánlom? Elsősorban a Vámpírnaplók és a The Secret Circle nézőinek, nekik szerintem ez is be fog jönni, különösen, ha érdeklődnek a boszorkányos témák iránt. Nem is túl hosszú a könyv, háromszáz oldal sincs az egész, szóval, azok is kezdjenek bele nyugodtan, akik valamiért kevesebbet olvasnak.

BLOGTURNÉ EXTRA – A SOROZATRÓL & A KASZÁRÓL

a-titkos-kor32010 október 28-án jelentette be L.J. Smith, hogy a The CW csatorna megvásárolta tőle A titkos kör adaptációs jogait, így megkezdődhettek a könyvek sorozattá formálásának a munkálatai. 2011 február 8-án a csatorna elrendelte a pilot, vagyis az első rész leforgatását, a fő kreátor pedig Kevin Williamson (Dawson és a haverok, Vámpírnaplók) lett, később Andrew Miller segített be neki. Elkezdődtek a szereplőválogatások, Cassie-re pedig Britt Robertsont castingolták, aki a Life UneXpected szériával közönségsikert aratott már akkorra. 2011 májusában látva a pilotot a The CW úgy döntött, hogy berendeli a tizenhárom évadosnak szánt első évadot, és a Vámpírnaplók mögötti sávban mutatja be ősztől.

Szeptember 11-én debütált a természetfeletti tinédzser dráma a csatornán, méghozzá szuper nézettséggel. 3 millió néző, 1.3-as 18-49-es demó, ráadásul a 18-34 éves nők körében 1.9-es demót szerzett. Az első résznek tehát megvolt a közönsége, igaz, a CW okosan úgy indította, hogy aznap csak ismétlések futottak a többi országos csatornán. Egy héttel később a második epizódra már jócskán lecsökkent a nézettség, már csak 2.1 millió néző követte, a 18-49-es korosztályban pedig 0.9-es demót produkált.

Ahogy teltek a hetek, a The Secret Circle nézettsége egyre hullámzóbb lett, de az őszi-téli időszakban folyamatosan hozta a 0.8 körüli demót, ami tökéletesen megfelelt a csatornának, ezért meg is kapta a +9 részes berendelést, így lett 22 epizódos az első évad. Tavasz közeledtével a sorozat pedig egyre jobban vesztett az erejéből, mivel a nézők kezdtek kiábrándulni a történetből. Az utolsó részek már alig több, mint 1.2 millió nézőt vonzottak, a demó is lecsökkent a drámai 0.5-ös szintre, amit a The CW már nem tolerált.

A Titkos Kör blogturné további résztvevői: