Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Melissa de la Cruz – Az Elveszettek Szigete

Az utóbbi évek legjobb Disney Channel filmjének tartom az Utódokat, így naná, hogy kíváncsi voltam az előzményekre. Vajon milyen lehetett az élet az Elveszettek szigetén, mit éltek át a főhősök, akik a gonosz szüleik árnyékában nevelkedtek. Ez egy előzménykötet, romantikus szál tulajdonképpen nincs is, de még így is szerethető volt a történet, pláne mert imádom a Disney-meséket, így minden egyes utalás láttán elmosolyodtam.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

utodok-konyv

A történet tehát az Utódok film előtt veszi fel a fonalat, és megmutatja, hogyan alakult ki a barátság Szörnyella de Frász, Jafar, a Gonosz Mostoha és Demóna gyerekei között, és megismertették a szigeten való élet nehézségeit is. De a lényeg a karaktereken volt, akik vívódtak a szüleik elnyomása alatt, folyamatosan azon feszengtek, hogy megfelelnek-e a túlzott elvárásoknak, miközben tudják, soha nem tudnak igazán megfelelni.

A regény lelki része nagyon működött, ezerrel átéreztem minden egyes karakter nehézségeit, a fájdalmaikat, és a személyiségük is csodálatosan kibontakozott. Tényleg előzménykötetként lehet hivatkozni a műre, megágyazott nem egy jelenetnek a filmből, és mindemellett sok apró utalást tett a már jól ismert mesehősökre is, felbukkant Morgó, Ficánka, Dzsinni és a gonoszok csatlósai is tiszteletüket tették. A „nosztalgia faktor” – ha fogalmazhatok így, nagyon működött, ahogy az apró poénok is, mint amikor a tévében Dove Cameron (a filmben Malt alakítja) Liv & Maddie sorozatát nézték, a főhős meg hasonlított Malhez, csak szőke volt.

utodok-konyv2

Sok ponton viszont nevetségesnek éreztem a könyvet. Például amilyen „gonoszságokat” kitaláltak a srácok, annyira gyerekes volt, és eleve a sziget felépítése a rothadt ételekkel, amiket esznek, a hierarchikus rendszer, az állandó lopás, az iskola felépítése… Értem én, hogy a főhősök próbáltak a szüleikhez hasonlítani, azt hitték ez az elvárás, de maga a kivitelezés sajnos gyenge lett, még úgy is, hogy a karakterizálás nagyon működött. Tehát a dolgok lelki része remek volt, maga a kivitelezés, a „célok elérése” viszont sokszor gyermeteg, leginkább a regény elején.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

Mire közeledtünk a végéhez, erőre kapott a könyv, és úgy lett egyre jobb, egyre izgalmasabb. Amikor Demóna varázslatos botjának a keresésére indultak, ott éreztem igazán, hogy magára talált az író, és volt értelme a korábbi alapozásoknak. Imádtam, ahogy a négy utód összebarátkozott, a trükkös út is tetszett, a szüleikről való kérdések, a kastély védelmi rendszere, és eleve az, ami utána jött.

utodok-konyv3

Értékelés: 6/10

Előzménykötetként jól funkcionált, és szerethető is volt a történet, meg a karakterek is, de sokszor éreztem azt, hogy az író nem hozott ki mindent az alapanyagból, itt-ott pedig túlontúl gyerekes volt. Vagy csupán arról lenne szó, hogy nem én vagyok a célközönség? Akárhogyis, örülök, hogy elolvashattam.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően szép! Elsősorban emiatt figyeltem fel a könyvre is. Az alma, a betűtípus, a színek, mesés! És maga a könyv is gyönyörű, kemény kötés, védőborítás, szép belső tipográfia. Minden elismerésem a kiadó munkatársainak.

Kinek ajánlom elolvasásra? Disney fanok mindenképpen vessék rá magukat, és persze azok is, akik szerették az Utódokat.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

MELISSA DE LA CRUZ – ELVESZETTEK SZIGETE – BLOGTURNÉ

  • A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Melissa De La Cruz Az Elveszettek Szigete című regénye, az Utódok mozifilm és filmsorozat regényváltozata. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a legfélelmetesebb mesehősök gyermekeinek izgalmas kalandját, melyben kiderül, ki Auradon legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb utódja.

    2016. március 7-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

    utodok

  • A Blogturné Klub bloggerei szinte egytől egyik nagy Disney mese és -zene rajongók, így mostani játékunk során kedvenc meséink dalbetétei lesz a főszerep. Ám a gonosz hősőkről sem feledkezünk meg!

    Feladatok:
    1) Minden állomáson találtok egy betűjellel ellátott dalszöveg részletet. Találjátok ki, hogy melyik főgonosz énekli, majd a nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába. Fontos, hogy ne a dal vagy mese címét, hanem a karakter nevét küldjétek el!
    2) A blogokon a dalszövegek mellett találtok még egy számjellel ellátott dalt is. Ezeket a dalokat össze kell párosítanotok az adott mesében fellelhető főgonoszokkal. Itt egy betű és számjel párt várunk tőletek. Fontos, hogy mindegyik dalt és főgonoszt megtaláljátok a turnék állomásain. (Pl. ha X blogon S) Gonosz Királynő dalszövege szerepelt, és Y blogon Hófehérke dalolt a videóban, akkor nektek azt kell beírni, hogy S9)

    3) A párosítást ne kapkodjátok el, mert akár egy picike turpisságba is belefuthattok.

    4) Összesen 7 db főgonoszt és 7 db párosítást kell elküldenetek Ha ez megvan, esélyetek nyílik megnyerni a könyv egyik példányát.

    5) Extra pontért megírhatjátok kedvenc Disney mesétek címét.

    6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

    F) dalszöveg
    “Gondolkozz! Semmire se jók a szóvirágok,
    A úriember nem is él vele,
    Viszont imádja a nőt, aki csendesen rajong,
    És hallgatva is mindent megszerez!”

    6) dal

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading