Home Könyvkritika Könyvkritika: Rebecca Ross – A királynő felemelkedése

Könyvkritika: Rebecca Ross – A királynő felemelkedése

A Királynő felemelkedése a maga nemében egy nagyon szerethető könyv. Leginkább ennek az okát a hősnőben, Briennában látom, mert ez a lány bátor, jószívű és okos, az a típus, akinek nehéz nem drukkolni. Emellett az írónő stílusát is nagyon szerettem, vitt előre a szöveg, és bár – főleg a könyv első felében – nem történt sok minden, mégis, végig fenntartotta az érdeklődésemet.

A sztorit igazából két részre lehet osztani. Az első felében a hősnőnk egy bentlakásos iskolában tanul, ahol rajta kívül még öt diák van, és mindenki egy-egy mestertől tanul el egy szakmát, mint az ékesszólás, művészet, zene, színjátszás és a tudás. Brienna egy-egy évig belecsípett az első négybe, de most már három éve a tudást tanulja, és most készül a végső vizsgájára, akárcsak a többi lány. Ám amikor megérint egy könyvet, különös emlékei támadnak, amik a kulcsai lehetnek annak, hogy megdöntsék a szomszédos ország gonosz és jogtalan királyát, aki háborúval fenyeget.

Ahogy ebből sejteni is lehet, a könyv második felére maradtak a nagyobb izgalmak, ott lett kibontva a királyt eltipró szál, ami a maga nemében nagyon izgalmas lett, és jó pár érdekes megoldást alkalmazott az írónő. Ó, és maga az ötlet, miszerint csak egy királynő lehet jogosan uralkodó az országban, és hogy mennyire meg kell becsülni a lányokat, nekem az nagyon tetszett.

Sokat agyaltam rajta, hogy a könyv első, kicsit lassabb, vagy a második, már izgalmasabb fele tetszett jobban. Én az első felére szavazok, mert nagyon tetszettek az ottani megoldások, és azokban a fejezetekben jobban tudtam azonosulni Briennával. A lány ugyanis gyengeségként élte meg, hogy a hét tanévéből négyet más mesterséggel töltött, és ez olyan sok ponton gondolkodtatott el. Hiszen a tudás hivatottjaként nem az lenne a lényeg, hogy mindent ismer? Így a többi hivatást is? Mindez pedig gyönyörűen előjött a regényben, de hangosan sosem mondták ki, holott jó pár helyzetet pont a korábbi tanulmányai miatt tudott kezelni Brianna.

Az első rész egyik eredeti borítója

Az Intézet felépítése is nagyon szimpatikus volt, az egész elrendezés, a tanórák, és a rettegéssel vegyes izgalom, hogy mi lesz, miután elvégzik. Az pedig, hogy a tanoncok egymás nővéreinek, barátainak vallották magukat, olyan szépen lett megoldva. Valahogy olyan volt ez a része, mintha egy realista könyvet olvasnék kábé fantasy köntösben, hiszen mindenki retteg attól, hogy mi lesz a továbbtanulás után, előjönnek a félelmek, vajon elég tudásunk van-e a felnőtt léthez. Mindez pedig gyönyörűen átjött.

A könyv második fele sem volt rossz, de itt sokszor kitaláltam előre a fordulatokat. Mint amikor egy titokzatos harmadik nem megy el a találkozóra, naná, hogy azért, mert… Vagy a hősnőnk származása, és így tovább, annyira egyértelmű volt minden. Persze, ettől még izgalmas volt maga a sztori, de ez sokkal inkább az írónő jó írásmódjának volt köszönhető, mintsem a kitalált történetnek. A világban viszont nagyon sok van, és emiatt a folytatást is kíváncsian várom.

Amin még agyaltam, az a romantikus szál. Azok közé tartozom, akik csípik a tanár-diák románcos könyveket. Itt viszont nem tudtam hogy álljak hozzá. Mert Cartier mester tíz éves kora óta ismeri Briennát, látta, ahogy a kislányból tizennyolc éves lány lesz. És hiába, hogy csak nyolc év a korkülönbség, valahogy ezt én nehezen nyeltem be. Ha nem ismerte volna kislányként az már más, de így, hát… Furi volt, ezért örültem is, hogy nagyon lassan haladt ez a szál, és az írónő meglehetősen óvatosan kezelte. Így azért még be tudtam nyelni.

Ilyen lesz a második kötet borítója. Annyira szép!

Értékelés: 9/10

A történet sodró lendülete vitt előre, Briennát a szívembe zártam, és drukkoltam a többi szereplő sorsáért is. Kétségkívül kiszámítható a könyv, de ennek dacára jól szórakoztam, lekötött teljesen, így a hibáit is könnyedén el tudtam feledni. Bár az első rész lezárása teljes, de mégis el akarom olvasni a második kötetet, mert ebben a világban bőven van még mit mesélni.

Hogy tetszik a borító? Mielőtt elolvastam a könyvet, nagyon szerettem. De most, hogy ismerem a sztorit, annyira sajnálom, hogy nem a lányos verzió került rá (lásd feljebb), mert Brienna annyira ikonikus azzal a köpennyel.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted az érdekes YA regényeket, akkor szerintem vedd ezt is bátran a kezedbe.

A KIRÁLYNŐ FELEMELKEDÉSE – BLOGTURNÉ

 • A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Rebecca Ross: A királynő felemelkedése című regényét. Egy vérbeli fantasy történet elevenedik meg a lapokon, ahol a hősnőnk belecsöppen az intrikákkal teli hatalmi harcokba, rá kell jönnie, hogyan segíthetné a valódi uralkodót a trónra. Érdemes követni a hat állomást, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk helyes megfejtői között.

 • A regényben jelentős szerepük van a csillagképeknek, a tudóspalánták a vizsga után a köpenyük hátán viselik a választott csillagkép hímzést. Minden állomáson találtok egy csillagképet, melynek a magyar megnevezését kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Vigyázat, nem mindegyik zodiákus jegy!
  A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 11.07 Kelly és Lupi olvas
  11.09 Betonka szerint a világ…
  11.11 Deszy könyvajánlója
  11.13 Dreamworld
  11.15 Spirit Bliss
  11.17 Sorok között